Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

"Βούρτσες και πινέλα" (σχετικά με δελτίο τύπου Δήμου Μεγαλόπολης)

«ΒΟΥΡΤΣΕΣ ΚΑΙ ΠΙΝΕΛΑ»
Γράφει ο Ι.Γ. Ασημακόπουλος

Διαβάζοντας το δελτίο τύπου του δήμου Μεγαλόπολης, εγώ κατάλαβα εντελώς διαφορετικά πράγματα από εκείνα που ο κ. δήμαρχος προσπαθεί και θέλει να μας δώσει να καταλάβουμε.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Λέει λοιπόν στο δελτίο τύπου:
«Το Μάρτιο του 2007 ο Υπουργός Πολιτισμού, κ. Γ. Βουλγαράκης, υπέγραψε την αριθμ. ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ39/11982/617/12.03.2007 Απόφαση, με την οποία εγκρίθηκε, από πλευράς Αρχαιολογικού Νόμου, το αίτημα της Δ.Ε.Η. Α.Ε., για προσθήκη εγκαταστάσεων για το σύστημα υγρών αποβλήτων (ΣΚΥΒΑ) των Μονάδων Ι, ΙΙ, ΙΙΙ του ΑΗΣ Μεγαλόπολης Α΄. Η εν λόγω Απόφαση έθεσε, μεταξύ άλλων, τους εξής όρους, προκειμένου η Δ.Ε.Η. Α.Ε. να προχωρήσει στις εργασίες που αιτούνταν…»
και απαριθμεί τους όρους, μεταξύ των οποίων και ο όρος:
«Να αναλάβει (η ΔΕΗ) τη δαπάνη εφαρμογής της μελέτης συντήρησης του Αρχαίου Θεάτρου Μεγαλόπολης, η οποία θα υποβληθεί για έγκριση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.), από τις συναρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.»

Μετά από αυτό ο κ. Δήμαρχος συνεχίζει λέγοντας πως: «Η Δημοτική Αρχή, με την παρέλευση εύλογου χρονικού διαστήματος, κατά το οποίο διαπιστώθηκε ότι δεν δρομολογήθηκε η εφαρμογή της ανωτέρω Υπουργικής Απόφασης, προέβη σε σχετικές ενέργειες, απευθυνόμενος προς τους εμπλεκόμενους φορείς, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη διαμόρφωση και ολοκλήρωση του ανωτέρω Μνημονίου, με βάσει το οποίο αναμένεται η εξασφάλιση χρηματοδότησης της τάξης των 2.800.000 €– 3.000.000 €.»

Στη συνέχεια ο κ. Δήμαρχος λέει ότι: «Το Δεκέμβριο του 2007 ο Υπουργός Πολιτισμού, κ. Μιχάλης Λιάπης, υπέγραψε την αριθμ. ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ39/95182/4699/14.12.2007 Απόφαση, με την οποία εγκρίθηκε, από πλευράς Αρχαιολογικού Νόμου, η Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Π.Π.Ε.) για το έργο: «Κατασκευή και λειτουργία ΧΔΒΑ στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης». Η εν λόγω Απόφαση έθεσε, μεταξύ άλλων, για την υλοποίηση του έργου, ακριβώς τους ίδιους όρους με αυτούς που έθετε και η προηγούμενη Απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού. Για την εφαρμογή δε, αυτών των όρων επίσης όριζε ότι η Δ.Ε.Η. Α.Ε. θα έπρεπε να υπογράψει αντίστοιχο Μνημόνιο Συνεργασίας με τη ΛΘ’ ΕΠΚΑ.
Η Δημοτική Αρχή, δεν προέβη σε καμία ενέργεια για την εφαρμογή αυτής της Απόφασης, καθ’ ότι αφορά στην έγκριση της υλοποίησης ενός έργου για το οποίο έχει κάνει και εξακολουθεί να κάνει μεγάλο αγώνα για την αποτροπή της εκτέλεσής του.»

Το τι συνέβη λοιπόν, είναι ηλίου φαεινότερο. Η υλοποίηση των όρων, που είχαν τεθεί στο πρώτο μνημόνιο το Μάρτιο του 2007, είναι προφανές πως δεν είχε προχωρήσει καθόλου. Έτσι όταν συντάχθηκε το επόμενο μνημόνιο το Δεκέμβριο του 2007, τους επανέλαβαν κανονικά για να τους φρεσκάρουν.
Η προσφορά της ΔΕΗ για το αρχαίο θέατρο αλλά και τα υπόλοιπα, είναι φανερό πως μπήκε σαν αντάλλαγμα για το ΧΔΒΑ στο δεύτερο μνημόνιο, χωρίς να μπερδεύεται «η βούρτσα με το πινέλο», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Δήμαρχος στην κ. Μαλιφούκα στο Δημοτικό Συμβούλιο όταν του έθεσε τον ίδιο προβληματισμό. Η σύνδεση είναι ευθεία, μόνο που μόνο ο κ. δήμαρχος δεν το βλέπει ή δεν θέλει να το δει.

Το ποιές ενέργειες έκανε ο κ δήμαρχος για να υλοποιηθεί το πρώτο μνημόνιο, μόνο ο ίδιος το γνωρίζει, αφού για ότι έκανε δεν ενημέρωνε κανένα ούτε ποτέ εξέδωσε, όπως τώρα, κάποιο δελτίο τύπου να ενημερώσει σχετικά.
Για το δεύτερο μνημόνιο δεν έκανε απολύτως τίποτα να υλοποιηθεί, όπως αναφέρει το δελτίο τύπου, αλλά προφανώς ούτε και να αποτραπεί παρ’ ότι γνώριζε, όπως φάνηκε από τα γεγονότα. Έτσι ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Τα «προϊόντα φαντασίας», και οι «απόπειρες διαβολής της πραγματικότητας» που «έχουν στόχο την υπονόμευση των συμφερόντων του τόπου μας και σαφώς την απαξίωση των ενεργειών του Δήμου για την αποκατάσταση και ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Μεγαλόπολης και των λοιπών αρχαιολογικών μας μνημείων» που αναφέρεται ο κ. Δήμαρχος στο δελτίο τύπου, μάλλον εντάσσονται στην προσπάθεια του να δικαιολογήσει την απραξία και την αδράνεια του σε τόσο σοβαρά θέματα που αφορούν άμεσα και αποφασιστικά το μέλλον της περιοχής.
Το αρχαίο θέατρο, (καθώς και η ανάδειξη των υπολοίπων μνημείων της περιοχής) το ζητά επιτακτικά η τοπική κοινωνία γιατί το έχει ανάγκη. Η ΔΕΗ έχει υποχρέωση να βοηθήσει να υλοποιηθεί αυτό το όνειρο χωρίς ανταλλάγματα. Αν είναι να γίνει με αντάλλαγμα το ΧΔΒΑ καλύτερα να το θάψουμε για να το προστατέψουμε από τη φθορά, και να το βρουν οι επόμενες γενιές που ίσως το εκτιμήσουν περισσότερο από εμάς.

1 σχόλιο:

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog