Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Φυγομαχία, λασπολογία και έλλειψη αντιπροτάσεων στο Δήμο Γορτυνίας

Ο Δήμος Γορτυνίας έχει να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα που οφείλονται στη μεγάλη του έκταση, την μορφολογία του εδάφους και την έλλειψη υποδομών, ακόμα και σε επίπεδο οργάνωσης των υπηρεσιών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της "Βοήθειας στο Σπίτι", όπου χρειάστηκε η κατεπείγουσα έγκριση Προγραμματικής Σύμβασης με την Κοινωφελή Επιχείρηση του όμορου Δήμου Μεγαλόπολης, μέχρι να συσταθεί Κοινωφελής του Δήμου Γορτυνίας. Είναι η μόνη επιλογή για τη συνέχιση της απαραίτητης αυτής κοινωνικής υπηρεσίας, που είναι η ελάχιστη υποχρέωση προς τους πολίτες της τρίτης ηλικίας, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας που ζουν μόνοι στα χωριά.

Εχουμε ξεκινήσει έναν "αγώνα δρόμου" για να προλάβουμε να στήσουμε τις δομές αυτές μέσα στα χρονικά πλαίσια που ορίζει ο "Καλλικράτης". Ο Δήμος Γορτυνίας πρέπει επιπλέον να καλύψει και το χάσμα που υπάρχει με τους ήδη ανεπτυγμένους Δήμους, που διαθέτουν ήδη ανάλογες κοινωνικές υπηρεσίες, γιατί οι δημότες της Γορτυνίας δεν είναι πολίτες "δεύτερης κατηγορίας". Η προσπάθεια αυτή είναι συλλογική και καλούμε όλους να καταθέσουν τις προτάσεις τους, να πάρουν ενεργά μέρος στη δημιουργική προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της Γορτυνίας. Πρέπει άμεσα να μπουν οι βάσεις, πάνω στις οποίες θα στηριχθεί η ανάπτυξη του Δήμου.

Η πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχε αυτά τα θέματα στην ημερήσια διάταξη και μας προκάλεσε έκπληξη η στάση του κ. Παρασκευόπουλου, που δέν κατέθεσε ούτε μία θετική πρόταση, επέλεξε την φυγομαχία από τα προβλήματα του τόπου, αναλώθηκε σε γενικόλογα λογίδρια για τη διαφάνεια και αποχώρησε! Είναι μια στάση "εξ' αποστάσεως" θεωρητικής ενασχόλησης με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με έντονα επικοινωνιακά και ελάχιστα πολιτικά χαρακτηριστικά, όπου ο κ. Παρασκευόπουλος, ως "κομήτης", θα περνάει κάθε τόσο από την Γορτυνία, για να καταγγείλει τα κακώς κείμενα. Ισως σε κάποιο πέρασμά του μας παρουσιάσει και κάποιες ολοκληρωμένες προτάσεις προς υλοποίηση. Είμαστε διατεθειμμένοι να περιμένουμε μέχρι όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι οι εκλογές τελείωσαν, πρέπει να δουλέψουμε και η Γορτυνία είναι πάνω από τις όποιες προσωπικές φιλοδοξίες.

Όμως, από το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο κ. Παρασκευόπουλος, συμπεραίνουμε ότι έχει παντελή άγνοια της κατάστασης του Δήμου, όταν αναφέρεται σε «ενοποίηση των δημοτικών επιχειρήσεων σε μία», τη στιγμή που δέν υπάρχει καμία! Δέν έχει διαβάσει το άρθρο 107 του "Καλλικράτη", όπου προβλέπεται η σύσταση δύο επιχειρήσεων, μια Υδρευσης και Αποχέτευσης και μια Κοινωφελή, που επείγουν λόγω της προσωρινής λύσης που δόθηκε για την «Βοήθεια στο Σπίτι» και γενικότερα της έλλειψης υποδομών. Ας ενημερωθεί τουλάχιστον για την σημασία που η ίδια η πολιτεία δίνει στις Αναπτυξιακές Εταιρίες των Δήμων και το μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΕΤΑΑ.

Ας γνωρίζει όμως ο κ. Παρασκευόπουλος, ότι η γενική και αόριστη αναφορά σε χιλιάδες δημοτικές επιχειρήσεις που "ήταν και παραμένουν πλυντήρια αδιαφανών διαδικασιών, προπέτασμα καπνού για συναλλαγές", όπως και το "στενό περιβάλλον των κολλητών", με αφορμή την επιτακτική ανάγκη της οργανωτικής συγκρότησης του Δήμου, είναι η τακτική που χρησιμοποιούν οι κοινοί συκοφάντες, όταν θέλουν να σπιλώσουν θεσμούς και υπολήψεις. Η διολίσθηση σε τέτοιες φρασεολογίες ίσως να είναι συνηθισμένη σε κάποιους κύκλους, αλλά δεν αρμόζει στην ιστορία, στον πολιτισμό και στα ήθη της Γορτυνίας. Δεν γνωρίζω αν οι συνυπογράφοντες το δελτίο τύπου γνώριζαν το περιεχόμενό του, αλλά ο καθένας, προσωπικά, οφείλει να ξεκαθαρίζει τη θέση του, δημόσια, όπως δημόσια διατυπώθηκαν τα υπονοούμενα.

Καλούμε για άλλη μια φορά τον κ. Παρασκευόπουλο να καταθέσει τις προτάσεις του, να ασκήσει όχι στείρα, αλλά δημιουργική αντιπολίτευση, όπως έκαναν οι άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Να ασχοληθεί ουσιαστικά με τα προβλήματα και το συμφέρον του τόπου, που χρειάζεται άμεσα τις υποδομές για ένα ολοκληρωμένο, τεκμηριωμένο και υλοποιήσιμο Επιχειρησιακό Σχέδιο. Εμείς θα είμαστε συνεπείς στην υπόσχεσή μας ότι "κανείς δεν περισσεύει και κανείς μόνος του δεν είναι αρκετός" στον κοινό μας αγώνα για τη Γορτυνία που αξίζει σε εμάς και στα παιδιά μας.


Γιάννης Σπ. Γιαννόπουλος
Δήμαρχος Γορτυνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog