Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Διασώζεται έργο του ΕΟΧ με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη

Ένα έργο του ΕΟΧ, προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ που κινδύνευε να χάσει την χρηματοδότηση του λόγω αδυναμίας υλοποίηση του μέχρι το τέλος Απριλίου 2011, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη διασώζεται και ξεκινούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης του με ευθύνη της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Η μεταφορά της αρμοδιότητας υλοποίησης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας που επετεύχθη στη σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Παρακολούθησης Λοιπών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, σχετικά με το φορέα υλοποίησης και την πορεία του έργου «Αποκατάσταση δασών όρους Πάρνωνα και κατευθύνσεις διατήρησης του όρους Ταϋγέτου» στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού μηχανισμού ΕΟΧ περιόδου 2004-2009. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Πελοποννήσου, του Δασαρχείου Σπάρτης και του Μουσείου Γουλανδρή.
Σύμφωνα με τη διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη φορέας υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου, το οποίο ξεπερνά το ύψος των 2.000.000 €, καθίσταται η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Το θέμα αυτό αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης και την προηγούμενη εβδομάδα σε σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπου έγινε ενημέρωση πάνω στα προβλήματα, τις εκκρεμότητες και την εξέλιξη του έργου.
Μέρος του προγράμματος έχει ήδη υλοποιηθεί και αφορά αναδασώσεις, χωρίς όμως να έχουν καταβληθεί τα σχετικά κονδύλια. Σε περίπτωση που σταματήσει η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, λόγω χρηματοδότησης, κινδυνεύουν και τα υπόλοιπα 29 έργα του προγράμματος αυτού.
Η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης κα Νικολάκου επιβεβαίωσε την πολιτική βούληση της Περιφέρειας Πελοποννήσου να σωθεί το έργο αυτό και να υλοποιηθεί σωστά, αποτελεσματικά και γρήγορα. Αποφασίστηκε να οριστεί τάχιστα νέα επιτροπή παρακολούθησης του έργου με συμμετοχή των εμπλεκομένων φορέων, καθώς και η τροποποίηση της προγραμματικής συμφωνίας όπου καθίσταται σαφές ότι φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε τεχνικής φύσεως θέματα που αφορούν την καίρια αντιμετώπιση ζητημάτων με σκοπό την αποτελεσματική διαχείριση του έργου, ενώ το Υπουργείο δεσμεύτηκε για την άμεση αποπληρωμή των εκτελεσθέντων έργων. Κατ’ αυτό τον τρόπο εξασφαλίστηκε η συνέχιση και υλοποίηση και των υπόλοιπων 29 έργων που εντάσσονται στο πρόγραμμα αυτό και παρέχεται η δυνατότητα δυναμικής εκκίνησης του νέου χρηματοδοτικού μηχανισμού του ΕΟΧ. Δόθηκε τέλος παράταση ενός χρόνου για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού, το οποίο έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Απριλίου του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog