Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Ευρύτατη συναίνεση στην έγκριση θεμάτων στο ΠΣ Πελοποννήσου

Με ευρεία συναίνεση σε όλα σχεδόν τα θέματα που τέθηκαν ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου που πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουνίου 2011. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης σημείωσε ότι η συναίνεση αυτή αποτελεί επιβεβαίωση της υπεύθυνης και υψηλού επιπέδου λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Θα αποζημιωθούν οι καλλιεργητές που ζημιώθηκαν από την εμφάνιση του E-Coli στη Γερμανία

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφερόμενος στην ζημιά που σημειώθηκε στον αγροτικό τομέα και συγκεκριμένα στους παραγωγούς αγγουριών, με την εμφάνιση στην Γερμανία του υιού E-Coli, αφού διαβεβαίωσε ότι οι αποζημιώσεις θα δοθούν ενημέρωσε το σώμα ότι το αίτημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την καταβολή τους, λόγω της δυσπιστίας του καταναλωτικού κοινού απέναντι στο αγροτικό αυτό προϊόν, έχει ικανοποιηθεί και ότι για τον υπολογισμό της δεν θα χρειαστεί καν συγκομιδή, αλλά θα γίνει εκτίμηση ανά στρεμματική δυνατότητα. Σημείωσε μάλιστα ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα ευνοηθεί στην καταβολή αποζημιώσεων, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της πλήρους ιεράρχησης των κριτηρίων και ταξινόμησης των κονδυλίων.

Εμείς έχουμε την ευθύνη επίλυσης των ζητημάτων που αφορούν τους Μετανάστες

Μετά από επερώτηση σχετικά με το Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης σημείωσε ότι όλοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ένα μείζον ζήτημα όπως αυτό της μετανάστευσης. «Κανείς δεν μπορεί να αποφασίζει ερήμην της αιρετής περιφέρειας. Πρέπει να πάρουμε τις περισσότερες δυνατές αρμοδιότητες και να μην επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να λαμβάνει αποφάσεις ερήμην του λαού της Περιφέρειας. Εμείς έχουμε την ευθύνη επίλυσης αυτών των ζητημάτων γιατί μπορούμε να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας καλύτερα». Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου χαρακτήρισε την έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής από την ελληνική κυβέρνηση βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας. Κάλεσε μάλιστα το Περιφερειακό Συμβούλιο να προετοιμαστεί για ανοιχτή διαβούλευση που θα πραγματοποιηθεί στο μέλλον στο ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής.

Να αποφύγουμε τον καιροσκοπισμό

Επισημαίνοντας ορισμένα προβλήματα στη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης υποστήριξε ότι είναι απαραίτητη η υπευθυνότητα όλων για τη μη επαναφορά των ίδιων θεμάτων, γεγονός που όπως σημείωσε συμβαίνει για καιροσκοπικούς λόγους. «Είναι υποχρέωσή μας να υπερασπίσουμε το κύρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και ευθύνη όλων να το ανεβάσουμε ακόμα περισσότερο» υπογράμμισε ο κ. Τατούλη. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κάλεσε όλα τα μέλη του Συμβουλίου να εκφράζουν με ελευθερία, θάρρος και ευθύνη τις απόψεις τους και εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι ανεπίτρεπτο να είναι ανενημέρωτα τα μέλη για τις όποιες εξελίξεις.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο κινείται ανεξάρτητα από το κεντρικό πολιτικό επίπεδο

Με αφορμή θέμα που τέθηκε για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της κυβέρνησης ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης τόνισε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι ένα όργανο διακριτό από το Κοινοβούλιο και ότι συμπεριφέρεται ανεξάρτητα από το κεντρικό πολιτικό επίπεδο.

Η πρόσκληση προς τους φορείς και τους πολίτες για την Επιτροπή Διαβούλευσης έχει ήδη δημοσιοποιηθεί

Απαντώντας σε επερώτηση σχετικά με την Επιτροπή Διαβούλευσης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ενημέρωσε το σώμα των Συμβούλων ότι έχει αναρτηθεί στον ισότοπο της Περιφέρειας και έχει προωθηθεί στα ΜΜΕ η πρόσκληση φορέων και πολιτών για την δημιουργία του οργάνου όπως προβλέπεται από την εφαρμογή του Καλλικράτη. "Η λειτουργία των οργάνων που συστήνονται έχει κόστος", λόγος για τον οποίο όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου "οι κινήσεις που γίνονται για την σύσταση τους πρέπει να είναι συνετές". Ο κ. Τατούλης ενημέρωσε επίσης το σώμα ότι η απόφαση διαβούλευσης είναι προϊόν μηνών και μετά από απόφαση του ιδίου αναρτήθηκε τώρα που είναι ώριμες οι συνθήκες. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η πρώτη που προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες και αυτή που προσφέρει τεχνογνωσία στις υπόλοιπες Περιφέρειες.

Έχουν εξασφαλιστεί επιπρόσθετοι πόροι για έργα για την ΠΕ Λακωνίας

Με αφορμή την ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης των αλιευτικών καταφυγίων στην Περιφερειακή Ενότητα της Λακωνίας, ο Περιφερειάρχης επεσήμανε ότι η Περιφέρεια κινείται με ταχύτατους ρυθμούς και ότι από την 1η Ιουλίου που θα παραλάβει το ΕΣΠΑ θα είναι ευνοημένη μετά από κοινοτικές παρεμβάσεις γιατί έχει δρομολογήσει σημαντικά ζητήματα και έχει έτοιμο σχέδιο δράσης. Έχει ακόμη εξασφαλίσει επιπρόσθετους πόρους για έργα υποδομής, όπως λιμάνια, οδικούς άξονες, αγκυροβόλια, αλλά και για ζητήματα του πολιτισμού. Εντόπισε μάλιστα ο κ. Τατούλης, ως μείζον ζήτημα στις σημερινές συνθήκες της κρίσης, την κινητικότητα για επίτευξη των στόχων και όχι τη στασιμότητα και τη μιζέρια.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αφουγκράζεται και ακούει όλους τους πολίτες

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου απαντώντας στην πρόταση υιοθέτησης ψηφίσματος για τα προβλήματα των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ υποστήριξε ότι το πρόβλημα δεν είναι σημερινό και ότι ο ρόλος της κυβέρνησης δεν θα πρέπει να είναι χαριστικός, αλλά ανταποδοτικός. «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αφουγκράζεται και ακούει όλους τους πολίτες σε όλες τις πτυχές της ζωής τους. Υποχρέωσή μας είναι να αναπτύξουμε συνθήκες τοπικής οικονομίας». Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε τον τερματισμό του Ράλι Ακρόπολις στο Λουτράκι και την προσέλευση 50.000 περίπου θεατών, όπως και το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Σημείωσε ότι αν δε δημιουργήσουμε πλούτο θα συνεχιστούν τα «σηψαιμικά» φαινόμενα της χώρας.

Στόχος της αιρετής Περιφέρειας η ανάπτυξη των επενδύσεων των ΑΠΕ

Στο ζήτημα εγκατάστασης αιολικών πάρκων ο κ. Πέτρος Τατούλης σημείωσε με έμφαση ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν αδειοδοτεί, αλλά έχει την αρμοδιότητα έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων. Επεσήμανε ωστόσο ότι αποτελεί στόχο της αιρετής Περιφέρειας η ανάπτυξη των επενδύσεων των ΑΠΕ, οι οποίες όμως θα χαρακτηρίζονται από ανταποδοτικότητα προς το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον. Προανήγγειλε μάλιστα ο Περιφερειάρχης ότι θα οργανωθεί συζήτηση πάνω στα θέματα ενέργειας και περιβαλλοντικής οικονομίας.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει καταρτίσει συνολικό σχέδιο για το οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου

Αναφορικά με το οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου, ο κ. Πέτρος Τατούλης ανέφερε ότι γίνονται πολύ σημαντικά έργα, τα οποία καλύπτουν ελλείμματα πολλών χρόνων. Μερικά από αυτά είναι το οδικό δίκτυο που συνδέει την Καλαμάτα με τη Μεσσήνη και την Πύλο, η παράκαμψη του Πεταλιδίου, ο δρόμος Τρίπολης – Καλαμάτας, η παράκαμψη των Λαγκαδίων, ο δρόμος προς την Ηλεία, ο δρόμος Επιδαύρου – Αθήνας, Νεμέας – Δερβενακίων, Γυθείου – Αρεόπολης, Γυθείου – Σπάρτης, Αρεόπολης – Καρδαμύλης, αλλά και τα δύο μεγάλα φράγματα, του Ασωπού και των Φιλιατρών, για τα οποία γίνονται προσπάθειες και σε μερικά από αυτά έχει ήδη εξασφαλιστεί υπερδέσμευση κονδυλίων. «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει καταρτίσει συνολικό σχέδιο το οποίο κερδίζει καθημερινά έδαφος για να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες υποδομές ως πιλότο εξόδου της χώρας από την κρίση».

Έργα του ΕΣΠΑ που δεν έχουν την έγκριση του ΠΣ Πελοποννήσου δεν είναι ασφαλή

Για τα έργα που είναι ήδη ενταγμένα στο ΕΣΠΑ ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ότι κανένα από αυτά δεν είναι ασφαλές αν δεν έχει την έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου και εξέφρασε την επιφυλακτικότητά του για το βαθμό ωριμότητας των τελευταίων έργων που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ. Από 1η Ιουλίου που παραλαμβάνει τη διαχείριση του ΕΣΠΑ η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι «καταδικασμένη» να πετύχει ανεξάρτητα από ελλείψεις, καθυστερήσεις και ανεπάρκειες. Πρέπει να επιτευχθούν οι στόχοι του Εθνικού Σχεδιασμού και οι Αντιπεριφερειάρχες μαζί με όσους Περιφερειακούς Συμβούλους δώσουν το παρόν σε αυτό το κάλεσμα θα εργαστούν με όλες τους τις δυνάμεις για γρήγορα και σωστά αποτελέσματα. Ο κ. Τατούλης τόνισε ότι το ενδιαφέρον της περιφέρειας εστιάζεται στην πρόοδο του προγράμματός μας και ότι είναι ιδιαίτερη η χαρά του για την υπεύθυνη και συναινετική στάση του Συμβουλίου στα σοβαρά ζητήματα που το απασχολούν.


Όραμά μας να αποτελέσουμε την πρώτη ψηφιακή περιφέρεια της χώρας

Τέλος, πάνω στο ζήτημα της Διαχειριστικής Επάρκειας της Περιφέρειας Πελοποννήσου ο κ. Τατούλης συμφώνησε με την Αντιπεριφερειάρχη κα Νικολάκου, ότι πολύ σύντομα η Περιφέρεια θα ενδυναμωθεί και θα είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί καλύτερα τις υπηρεσίες που θα παραλάβει από την Αποκεντρωμένη διοίκηση. Ο Περιφερειάρχης ανήγγειλε μάλιστα ότι τον επόμενο μήνα θα λειτουργήσει το πρόγραμμα ηλεκτρονικής δημοκρατίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ως το σημαντικότερο site διακυβέρνησης. Τον Αύγουστο επίσης, θα τεθεί σε διαβούλευση όλο το πρόγραμμα της Περιφέρειας, όπου θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να κάνουν τις παρεμβάσεις τους και να καταθέσουν τις απόψεις τους. Οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες επιβάλλουν ένα fast track δημόσιας διοίκησης ειδάλλως θα αναπαραχθεί μιζέρια και στασιμότητα. Όραμά μας ανέφερε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου είναι να αποτελέσουμε την πρώτη ψηφιακή περιφέρεια της χώρας με δωρεάν υπηρεσίες σε κάθε πρωτεύουσα των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Μετονομασία του αεροδρομίου Καλαμάτας σε «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος»,

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου τέλος αποφάσισε την έγκριση της μετονομασίας του αεροδρομίου Καλαμάτας σε «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος», θέμα το οποίο έφερε εκτός ημερησίας διάταξης ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Τατούλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog