Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

ΤΟ ¨ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ¨ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ



Βρισκόμαστε 12 με 13 ημέρες πριν λήξει η προθεσμία για την δημόσια διαβούλευση σχετικά με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή εργοστασίων διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.

Από τις αρχές Δεκεμβρίου που κυκλοφόρησε η μελέτη και έγιναν γνωστές οι προτεινόμενες θέσεις μέχρι και σήμερα το σύνολο των πολιτών εξακολουθούν να έχουν ελλειπή ενημέρωση σχετικά με το θέμα.

Οι πληροφορίες που διαβάζουμε στο διαδίκτυο μιλούν για ¨μοίρασμα της πίτας¨ μεταξύ 2-3 μεγαλοεργολάβων (ΤΕΡΝΑ – ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ) και ότι τελικά όπως δείχνουν τα πράγματα η ΤΕΡΝΑ θα αναλάβει την κατασκευή στην περιφέρεια μας, ενώ ο Μπόμπολας αναλαμβάνει την Δυτική Μακεδονία. Άρα απομακρύνεται μάλλον η πιθανότητα να ισχύσει το σενάριο που θέλει να τα παρατάει η ΤΕΡΝΑ στην Πελοπόννησο και να αναλαμβάνει η εταιρία ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΗΛΕΚΤΩΡ του Μπόμπολα που είναι δεύτερος μειοδότης. Βέβαια με τους μεγαλοεργολάβους ποτέ δεν είσαι σίγουρος για τίποτα.

Εφόσον λοιπόν συνεχίσει η ΤΕΡΝΑ – Ενεργειακή , παραμένουν σε ισχύ οι προτεινόμενες θέσεις και έτσι η Μεγαλόπολη κινδυνεύει να βρεθεί με 2 εργοστάσια σε απόσταση αναπνοής. Ένα στο Κεραστάρη της Α΄ενότητας και ένα ανάμεσα σε Παραδείσια και Βελιγοστή που είναι η δεύτερη εναλλακτική θέση της Καλλιρρόης. Στην Μεγαλόπολη βέβαια οι άρχοντες μας δείχνουν να συζητάνε μόνο για τα Παραδείσια και να τους απασχολεί λιγότερο το Κεραστάρη , αγνοώντας ότι και οι 2 θέσεις είναι το ίδιο κοντά μας.

Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η διαχείριση των απορριμμάτων , όπως περιγράφεται στην μελέτη , μας δείχνει ότι έχει επιλεγεί μια μέθοδος όχι και τόσο σύγχρονη και όχι τόσο κοντά σε ότι κάνουν άλλες χώρες που βρίσκονται πιο μπροστά από εμάς. Το μεγαλύτερο ποσοστό των σκουπιδιών θα θάβονται και αυτό το δείχνει καθαρά ο μεγάλος χώρος που έχει δηλωθεί για ταφή υπολειμμάτων. Βέβαια το κόστος εδώ είναι 65 ευρώ ανά τόνο , ενώ στο εξωτερικό φτάνει και τα 160 ευρώ.



Δείτε πως διαχειρίζονται τα απορρίμματα στην Ευρώπη ΕΔΩ.

Το κόστος τώρα των 65 ευρώ ανά τόνο θα πέσει και αυτό πάνω στους πολίτες που θα καλεστούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη για ακόμα μια φορά. Και αυτή την φορά θα το βάλουν και βαθειά αφού η επιβάρυνση θα είναι πολύ μεγάλη.

Θα μου πείτε βέβαια και τι να κάνουμε? Κάπου πρέπει να πάμε τα σκουπίδια μας!

Συμφωνώ , κάπου πρέπει να τα πάμε. Αλλά φίλοι μου εδώ και δεκαετίες προσπαθούμε να βρούμε τι θα κάνουμε τα σκουπίδια μας και πάντα επιλέγαμε τις χειρότερες λύσεις. Τα θάβαμε, τα καίγαμε , τα πετάγαμε όπου βρίσκαμε . Κάναμε ότι ήταν δυνατόν να επιβαρύνουμε το περιβάλλον , να χαλάσουμε όσα πιο πολλά λεφτά μπορούσαμε και ξαφνικά ανακαλύψαμε ότι πέρασαν δεκάδες χρόνια και εμείς ακόμα δεν έχουμε λύσει το πρόβλημα!

Και τώρα θα έρθουν αρκετοί από αυτούς τους αιρετούς – και μη – άρχοντες μας που τόσα χρόνια δεν κατάφεραν να δώσουν την παραμικρή λύση , που απέτυχαν να προστατεύσουν το περιβάλλον και την υγεία μας , που ¨έφαγαν΄τα χρήματα μας με την σέσουλα , να μας σώσουν , να δώσουν την λύση που είναι αναγκαία.

Και πραγματικά εξοργίζομαι από την κοροϊδία και το δούλεμα που μας ρίχνουν. Μας περνάνε και αυτοί – όπως και οι κυβερνώντες σωτήρες μας – για ηλίθιους και χαζούς και νομίζουν ότι τρώμε κουτόχορτο. Μήπως όμως φίλοι μου τρώμε? Γιατί δεν βλέπω να γίνεται και καμία σοβαρή αντίδραση για το θέμα.

Θέλω σε αυτό το σημείο να επαναλάβω και από εδώ τα ερωτήματα που έθεσα στην δημόσια διαβούλευση του Δήμου Μεγαλόπολης.

Πολλοί λένε ότι η μοναδική λύση είναι ο κάθε Δήμος να κάνει μόνος του την διαχείριση . Ρώτησα λοιπόν αν μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο της Μεγαλόπολης – η κάποιας άλλης πόλης – να πάρει μια τέτοια απόφαση την στιγμή που τρέχει ο διαγωνισμός της Περιφέρειας και έχει υπολογιστεί μέσα και η ποσότητα σκουπιδιών της Μεγαλόπολης , με κυριότερο ότι θα πρέπει να προπληρώνουμε σαν Δήμος το ποσό που μας αναλογεί. Η απάντηση από τον Δήμαρχο Μεγαλόπολης ήταν , ΝΑΙ μπορούμε αλλά μιλάμε για ολοκληρωμένη διαχείριση και μιλάμε μόνο για την θέση Κατσούλι αφού είναι η μόνη που έχει αδειοδότηση.

Επίσης ρώτησα , αν αύριο το πρωί μπορέσουμε η μας ζητηθεί να κάνουμε μόνοι μας την διαχείριση των απορριμμάτων, υπάρχει μια θέση στην περιοχή μας που να μπορούμε να το κάνουμε? Η μήπως παντού υπάρχουν αρχαία, πηγές, πηγάδια, ρέματα και δεν θα βρίσκουμε μια θέση που να μην βλάπτει το περιβάλλον και αν μην ενοχλεί?

Μην ξεχνάμε ότι δεκαετίες τώρα εδώ στην Μεγαλόπολη θάβουμε τα σκουπίδια μας στα Ορυχεία και στο Κατσούλι , λίγα μόλις μέτρα από το Αρχαίο Θέατρο, και τον ποταμό Ελλισώνα.

Μην ξεχνάμε ότι από άποψης εφαρμογής μεθόδων ανακύκλωσης είμαστε στο μηδέν περίπου με μερικές εξαιρέσεις. Δεν υπάρχει καν η απαραίτητη παιδεία στους πολίτες .

Καλούμαστε λοιπόν όλοι μας να διαφωνήσουμε η να συμφωνήσουμε με την μελέτη που υπάρχει. Αλλά πολύ φοβάμαι ότι είμαστε μέσα σε μια παγίδα που κάποιοι φρόντισαν να μας βάλουν και εμείς ψάχνουμε να βρούμε από που θα την πάθουμε την στιγμή που την έχουμε ήδη πατήσει για ακόμα μια φορά.

Μακάρι να κάνω λάθος αλλά το παιχνίδι είναι για μια ακόμα φορά στημένο. Ένα ακόμα ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ που έχει στηθεί και σε λίγο θα ολοκληρωθεί επιτυχώς και κερδοφόρα για όσους το σχεδίασαν.

Και ναι , φταίνε οι Άρχοντες μας που δεν μας προφύλαξαν και δεν μας προστάτευσαν αλλά φταίμε και εμείς που την πατήσαμε.

Που θα πάει φίλοι μου , κάποια στιγμή θα βάλουμε μυαλό και αν είμαστε και τυχεροί ίσως να ξυπνήσουμε κιόλας και να καταλάβουμε τα παιχνίδια που παίζονται πίσω από την πλάτη μας !!!

Σημ.1   Σήμερα Τετάρτη  έχουμε Δημ. Συμβούλιο στην Μεγαλόπολη αλλά οι Δήμαρχοι και μέλη του ΦΟΣΔΑ Πελοποννήσου δεν έχουν ακόμα ενημερωθεί . Η ενημέρωση τους θα γίνει όπως μαθαίνουμε το Σάββατο. στην Καλαμάτα από την εταιρία ΤΕΡΝΑ.

Σημ. 2  Πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε ότι ήρθε η ώρα να λύσουμε το πρόβλημα , και αυτό πρέπει να γίνει σε σωστές βάσεις και με μακροπρόθεσμες λύσεις. Ας πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαλόπολης μια απόφαση να διαχειριστούμε μόνοι μας τα απορρίμματα μας και να πάει η Δημοτική Αρχή μεθαύριο στην συνεδρίαση του Περιφ. Συμβουλίου, να καταθέσει την απόφαση της και να την διεκδικήσει. Και μετά θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να εφαρμόσουμε την ανακύκλωση και να επιλέξουμε και την καταλληλότερη θέση που κάνουμε την διαχείριση. Θα μας κοστίσει πολύ λιγότερο αυτή λύση , παρά να μας τα παίρνει για 30+ χρόνια ο ιδιώτης. Καλύτερα τα χρήματα μας να μένουν στην περιοχή μας και να γίνουν θέσεις εργασίας εδώ. Τα προβλήματα σίγουρα θα είναι πολλά αλλά είναι πολύ καλύτερη αυτή η λύση από αυτή που θέλουν να μας φέρουν με το ζόρι !!

Παναγιώτης Αλεβίζος – Καφενείο Μεγαλόπολης
http://kafeneio.megalopolis.gr/






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog