Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Το τσιμέντο σκέπασε για πάντα τα Ενετικά Τείχη στο παλιό Ναύπλιο

Δεν ξέρω αν είναι έγκλημα, ξέρω ότι δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να στερούμε από το μέλλον το ιστορικό παρελθόν του.

Ποιοι είμαστε εμείς που διαμορφώνουμε το αύριο του τόπου μας σκεπάζοντας για πάντα με πλάκες και τόνους τσιμέντου τέτοιου μεγέθους ιστορικά ευρήματα;

Τις ημέρες του Πάσχα συνάντησα Έλληνες και ξένους επισκέπτες που ενδιαφέρονταν να μάθουν για τα έργα της οδού Αμαλίας και το Ενετικό Τείχος που σκεπάστηκε.


Ξέρετε, όλοι οι επισκέπτες δεν έρχονται για να περάσουν ένα ερωτικό διήμερο, μια κοντινή βόλτα, να αράξουν στις καφετέριες με θέα το Μπούρτζι, να απολαύσουν το θέαμα και την κατάνυξη με τους Επιταφίους στην πλατεία Συντάγματος, να κάνουν μια μονοήμερη εκδρομή σε ένα ωραίο μέρος.

Υπάρχουν πολλοί που ενδιαφέρονται για την Ιστορία, τον Πολιτισμό, την κουλτούρα και το πως ζούσαν οι άνθρωποι εδώ στις διάφορες ιστορικές περιόδους, που θέλουν να "ρουφήξουν" ότι πολύτιμο και μοναδικό έχει αυτή η πόλη.

Τουλάχιστον σε αυτούς προκαλούσε κατάπληξη, αν όχι οργή, το ότι οι σύγχρονοι κάτοικοι του Ναυπλίου σκεπάζουν με τσιμέντο ένα κομμάτι της Ιστορίας για να περπατάνε πιο άνετα πάνω στις πλάκες.

Να πεις ότι δεν έχει χώρο, όπως στα ευρήματα στις τρύπες του μετρό; Που ακόμη και κει έγιναν τόσες παρακάμψεις;

Εδώ έχουμε τεράστιες διαστάσεις ώστε να υπάρχει μεγάλος πεζόδρομος, κανονικός δρόμος οχημάτων και φυσικά απείραχτο αφού αναδειχτεί κατά μήκος της Αμαλίας, το Τείχος που έχει απομείνει.

Λέγεται ότι την απόφαση την πήρε "νύχτα" το ΚΑΣ, χωρίς να αντιδράσει ο Δήμος.

Οι εργασίες συνεχίστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες και το τσιμέντο κάλυψε τα πάντα, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες.

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Κωστούρος, στις δηλώσεις του, συμφωνεί και η αγωνία του εξαντλείται στο πως θα λειτουργήσουν τα καταστήματα στους πλακοστρωμένους δρόμους.

Μάταια φώναζε για έγκλημα ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Τάσος Σαλεσιώτης.

Να ρωτήσω, αφού κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος της καταστροφής, γιατί δεν το χωράει ο νους μου, "τι σας πείραζε, που σας ενοχλούσε το Τείχος κατά μήκος της Αμαλίας;"

"Μερικά κυβικά τσιμέντου και μερικές πλάκες ακόμη, τι εξυπηρετούν;"

Μ΄αρέσει που μια φίλη ξεκίνησε την προσπάθεια, πριν από τρία χρόνια, να αναγνωριστεί και ενταχθεί το Ναύπλιο στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Δεν ξέρω αν θα ενταχθεί κάποια στιγμή, ξέρω ότι οι επερχόμενες γενιές θα μελαγχολούν διαπιστώνωντας την επιπολαιότητα των τωρινών κατοίκων και των επικεφαλής του Δήμου και του Υπουργείου, όπως και μεις για τους προγόνους μας που γκρέμισαν στην εποχή τους το Τείχος.

Για να μην πει κανείς ότι υπερβάλλω, δείτε μια σειρά από φωτογραφίες και θα καταλάβετε τι ακριβώς έχει συμβεί.

Και που είστε; Καλές βόλτες πάνω στο τσιμενταρισμένο και πλακοστρωμένο Τείχος.

Για την Ιστορία, το Τείχος χτίστηκε το 1.500 και γκρεμίστηκε σταδιακά στο δεύτερο μισό του 19ου Αιώνα.

Prefadoros

Οι δηλώσεις του Δημάρχου Δημήτρη Κωστούρου:



Οι δηλώσεις του Τάσου Σαλεσιώτη:



Για όσους θέλουν να μάθουν κάτι παραπάνω:

Ναύπλιο : «Εκτός των Τειχών»

Η κατεδάφιση των τειχών του Ναυπλίου



http://www.prefadoros-blog.com/2014/04/blog-post_25.html







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog