Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Για να είναι λογική η λατρεία μας στο Θεό.

 Για να είναι λογική η λατρεία μας στο Θεό

του αρχιμ. Ιακώβου Κανάκη


Αν κάποιος μας ρωτούσε, ποιό είναι το νόημα των Χριστουγέννων, θα το εκφράζαμε με μία πρόταση: « Χριστούγεννα σημαίνει οτι ο Θεός έγινε άνθρωπος και ο άνθρωπος μπορεί να γίνει Θεός». Αυτό το μεγάλο γεγονός αναμένουμε σε λίγες μέρες και οι καρδιές των χριστιανών σκιρτούν από χαρά. Στούς ύμνους της Εκκλησίας συχνά συναντούμε την αλήθεια αυτή αλλά μπορεί να μην δίνουμε την ανάλογη προσοχή και σημασία. Όλο αυτό το έργο της σωτηρίας των ανθρώπων αναφέρεται στο ακόλουθο 3ο τροπάριο της Γ´ ωδής του Ιαμβικού Κανόνα των Χριστουγέννων.

Ὕψους ἀνάσσων, οὐρανῶν εὐσπλαγχνία
Τελεῖ καθ᾽ἡμᾶς, ἐξ ἀνυμφεύτου Κόρης
Ἄϋλος ὤν τό πρόσθεν, ἀλλ᾽ἐπ᾽ἐσχάτων
Λόγος παχυνθείς, σαρκί τόν πεπτωκότα
Ἵνα πρός αὐτόν ἐλκύσῃ πρωτόκτιστον.

Η ερμηνευτική απόδοση του τροπαρίου είναι η ακόλουθη:

(Ο Θεός) Λόγος, ο οποίος βασιλεύει του ύψους των Ουρανών, εξαιτίας της ευσπλαγχνίας Του, γίνεται άνθρωπος δι᾽ημάς από την Ανύμφευτη Κόρη ( την Παναγία), ο οποίος ήταν πριν άυλος, αλλά κατά τους εσχάτους χρόνους επαχύνθη κατά την σάρκα (δηλαδή έλαβε σάρκα) για να ελκύσει  επάνω Του (δηλαδή να σώσει) τον πρωτόπλαστο (Αδάμ), ο οποίος είχε πέσει.
Πανηγυρίζουμε, λοιπόν, όλοι οι άνθρωποι για το γεγονός της Σαρκώσεως διότι πλέον ο Θεός έλαβε επάνω Του το βάρος των αμαρτιών μας και πλέον μπορούμε να ελπίζουμε για την σωτηρία των ψυχών μας, αρκεί να ζούμε με ταπεινό φρόνημα.




9 σχόλια:

  1. ΚΟΥΙΖ : ΓΙΑΤΙ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΤΕΡ ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΑ ΚΗΡΥΤΤΕΙ ΣΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ? ΟΙ ΠΕΡΙΞ ΤΗΣ ΟΜΑΔΟΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ !
    ΑΣ ΡΩΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για να είναι λογικό το παράλογο... Οξύμωρον το σχήμα, οξεία (εν Χριστώ) μωρία η αιτιολογία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Που είναι ο ανωτέρω κληρικός γιατί ελάχιστα τον βλέπουμε στην πόλη και στην εκκλησία ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΙ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΥ... ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΔΕΙ, ΤΟΝ ΒΛΕΠΕΙ. ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ... ΚΑΙ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΜΕ ΓΝΩΣΗ!!!!!


    (ΓΙΑΤΙ ΠΟΣΟΙ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟΙ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ? )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν πηγαίνατε εκκλησία η στα συσσίτια ή στα κατηχητικά η στα χορευτικά, σίγουρα κάτι καλό θα ακούγατε για τον συγκεκριμένο πάτερ!!!!!Και δεν αρθρογραφεί όπως ανέφερες!!!!!!!!!!!Απλά τον λόγο του θεού κηρύτει απο όπου του ζητηθεί,έντυπο ή ηλεκτρονικό τύπο!!!!!!Και αυτό σας πείραξε;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο ανώτερω κληρικός κόβει βόλτες μέσα στην πόλη & τις καφετέριες όπως εσύ προφανώς!!!!!!Αν θες να τον δειλά ψάξτον στις εκκλησίες κάθε Κυριακή & όχι μόνο,ψάξτον στα συσσίτια που κάνει η μητρόπολη,ψάξτον στα κατηχητικά στ χορευτικά & στις βυζαντινές χορωδίες!!!!!!!Να είσαι σίγουρος ότι εκεί & θα τον δεές & θα ακούσεις τι προσφέρει για τον τόπο μας!!!!!!!Όσο για εσένα σε ενόχλησε η αρθρογράφηση,δεν νομίζω πως γράφει πολιτικό λόγο!!!!!!Τον λόγο του θεού κηρύτει & μάλιστα με πολύ ωραίο τρόπο!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν πήγαινες εκκλησία η στα κατηχητικά η στα συσσίτια ή τα χορευτικά σίγουρα κάτι καλό θα άκουγες για αυτόν τον κληρικό!!!!Όσο για εσένα που ενόχλησε η αρθρογράφηση δεν είδα κάνα πολιτικό άρθρο,απεναντίας πολύ ωραία θεολογικά λόγια διάβασα,τί σε πείραξε δεν καταλαβαίνω!!!!!Αγαπητοί φίλοι μην αφήνετε να καλλιεργούνται μέσα σας αισθήματα μίσους & κακίας!!!!!!Αγαπάτε αλλήλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στην πόλη σίγουρα δεν θα τον σείς γιατί δεν συχνάζει σε καφετέριες κ.τ.λ...Τώρα αν θες πραγματικά να τον δείς ψάξτον στα συσσίτια στα κατηχητικά στα χορευτικά & γενικά στην εκκλησία,σίγουρα θα τον συναντήσεις!!!!!Όσον αφορά η αρθρογράφηση,δεν είδα κάποιο πολιτικό λόγο,αντιθέτως τον λόγο του θεού ανέγνωσα & μάλιστα πολύ απλός & κατανοητός!!!!!!!Μην αφήνετε να καλλιεργούνται μέσα σας το μίσος & η ζήλεια!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σας ευχαριστούμε πάτερ για τα ωραία ψυχωφελέστατα άρθρα που δημοσιεύετε! Χρωματίζετε την κάθε μας ημέρα με μια θεία νότα, και μας δίνετε δύναμη να μην απελπιζόμαστε για όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ενθυμούμενοι τον πανάγαθο Θεό! Να συνεχίσετε το θεάρεστο έργο που επιτελείτε στην Μητρόπολή μας, με τα προφορικά και γραπτά κηρύγματά σας! Σχετικά με τις κακοήθειες που διατυπώνονται, εσείς μην δίνετε σημασία!! Συνεχίστε το έργο σας απτόητος ώστε να μας ωφελείτε με την φυσική και διαδικτυακή παρουσία σας!!... Την ευχή σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog