Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Ευρωκοινοβούλιο: Βοήθεια απολυμένους Ελλάδας κα Ιρλανδίας / 1.8δις για Ουκρανία / Φορολογικός Ανταγωνισμός


Το ΕΚ εγκρίνει την οικονομική βοήθεια σε απολυμένους σε Ελλάδα και Ιρλανδία

Περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι που απολύθηκαν στην Ελλάδα και την Ιρλανδία μέσα στο 2014 θα λάβουν κοινοτική βοήθεια ύψους 11,3 εκατ. ευρώ προκειμένου να μπορέσουν να βρουν μία νέα θέση εργασίας. Η ενίσχυση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) έχει ήδη εγκριθεί από το Συμβούλιο. Εισηγητές είναι οι κκ Γεώργιος Κύρτσος (ΕΛΚ) και Λευτέρης Χριστοφόρου (ΕΛΚ).

Χώρα
Εταιρεία
Αριθμός ατόμων
Ύψος βοήθειας σε ευρώ
Κλάδος
Εισηγητής
Ελλάδα
Attica Broadcasting
928
5.046.000
Ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές
Γεώργιος Κύρτσος (ΕΛΚ)
Ελλάδα
Attica Publishing
705
3.746.700
Εκδόσεις
Λευτέρης Χριστοφόρου (ΕΛΚ)
Ιρλανδία
Lufthansa Technik Airmotive Ireland Ltd. και 2 προμηθευτές
450
2.490.758
Αεροναυπηγική
Victor Negrescu (Σοσιαλιστές, Ρουμανία)


Ελλάδα: 8,9 εκατ. ευρώ στους απολυμένους του κλάδου ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και εκδόσεων

Η Attica Broadcasting και Attica Publishing απέλυσαν συνολικά 1.633 εργαζομένους λόγω της μεγάλης πτώσης της ζήτησης, καθώς τα ελληνικά νοικοκυριά μείωσαν λόγω της κρίσης τις δαπάνες για αγαθά όπως οι συνδρομές σε τηλεοπτικά δίκτυα και οι εφημερίδες. Οι εκδόσεις έχασαν το 60% των συνδρομητών τους από το 2009 έως το 2013. Η δραστική μείωση των διαφημίσεων που αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων στον τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης ήταν ένας ακόμη λόγος για τον οποίον αναγκάστηκαν οι εταιρείες να συρρικνωθούν.

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τα αιτήματα των ελληνικών αρχών για συμπληρωματική χρηματοδότηση των προσπαθειών τους για την επανακατάρτιση αυτών των εργαζομένων και την εξεύρεση νέων θέσεων εργασίας. Το 5,04 εκατ. ευρώ για τους απολυμένους του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού είναι η πρώτη περίπτωση ενισχύσεων από το ΕΤΠ στον τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης και τα 3,75 εκατ. ευρώ  για αυτούς του εκδοτικού ομίλου είναι η δεύτερη στο χώρο των εκδόσεων.

Το ψήφισμα για την Attica Broadcasting εγκρίθηκε με
532 ψήφους υπέρ, 47 κατά και 10 αποχές,
ενώ το ψήφισμα για την Attica Publishing με
540 ψήφους υπέρ, 54 κατά και 7 αποχές.

Ιρλανδία: 2,5 εκατ. ευρώ για την θυγατρική της Lufthansa Technik

Η ιρλανδική θυγατρική της Lufthansa Technik (υπηρεσίες συντήρησης και επισκευής αεροσκαφών) αναγκάστηκε να κλείσει όταν η λειτουργία της αποδείχθηκε δαπανηρή και οι πελάτες της στράφηκαν σε νέες τεχνολογίες.

Οι εταιρεία και οι δύο θυγατρικές της απέλυσαν 450 άτομα και έτσι οι ιρλανδικές αρχές ζήτησαν βοήθεια από το ΕΤΠ ύψους 2,5 εκατ. ευρώ για την επανεκπαίδευση των πρώην εργαζομένων και για μέτρα που θα τους βοηθήσουν να δημιουργήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις.

Το ψήφισμα για την  Lufthansa Technik  εγκρίθηκε με
522 ψήφους υπέρ, 74 κατά, και 9 αποχές.

Τι είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής;

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τους ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους λόγω των αλλαγών που επιφέρουν στην αγορά η παγκοσμιοποίηση και η οικονομική κρίση. Από το 2014 έως το 2020 το ετήσιο ανώτατο όριο χρηματοδότησης από το ταμείο ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ. Οι απολυμένοι λαμβάνουν διαφόρων ειδών ενισχύσεις όπως στήριξη για να ξεκινήσουν μία δική τους επιχείρηση, βοήθεια στην εύρεση απασχόλησης, παροχή συμβουλών και επανεκπαίδευση. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι εθνικές αρχές έχουν ήδη προχωρήσει στην παροχή βοήθειας στους απολυμένους και λαμβάνουν μετέπειτα την οικονομική ενίσχυση από το Ταμείο εφόσον η αίτηση τους εγκριθεί.

---------------------

Το ΕΚ εγκρίνει την εκταμίευση 1,8 δισ. ευρώ σε δάνεια για την Ουκρανία


Το ΕΚ ενέκρινε την εκταμίευση 1,8 δισ. ευρώ σε δάνεια για την Ουκρανία προκειμένου να μπορέσει να καλύψει βραχυπρόθεσμα το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών. Η ΕΕ θα δανειστεί τα χρήματα από εξωτερικές πηγές και θα τα δανείσει στην Ουκρανία με το ίδιο επιτόκιο. Η εκταμίευση των χρημάτων θα συνδεθεί με την πραγματοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από την Ουκρανία.

"Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας στέλνει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα όχι μόνο στην Ουκρανία ότι η ΕΕ βρίσκεται στο πλάι της αλλά και στις χώρες που θέλουν να δουν διαιρεμένη την Ευρώπη σε ότι αφορά την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία", δήλωσε ο εισηγητής Gabrielius Landsbergis (ΕΛΚ, Λιθουανία).

Το ΕΚ ενέκρινε την πρόταση της Επιτροπής χωρίς τροπολογίες με
497 ψήφους υπέρ, 107 κατά και 13 αποχές.

Τα προβλήματα ρευστότητας της Ουκρανίας

Οι μεγάλες οικονομικές δυσκολίες της Ουκρανίας, που οφείλονται εν μέρει στις μακροχρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες, επιδεινώθηκαν λόγω των ένοπλων συρράξεων στα ανατολικά της χώρας και του ακήρυχτου πολέμου με τη Ρωσία, των εμπορικών περιορισμών καθώς και της κλιμάκωσης των διαφορών για την προμήθεια του φυσικού αερίου. Η Ουκρανία έχει χάσει την πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές και έτσι δεν μπορεί πλέον να δανειστεί χρήματα από αυτές.

Από που θα προέλθουν τα χρήματα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συγκεντρώσει τα κεφάλαια από τη διεθνή αγορά ομολόγων και θα τα δανείσει στην Ουκρανία με το ίδιο ακριβώς επιτόκιο. Η Ουκρανία θα πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα μέσα σε δεκαπέντε χρόνια.

Απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις για την εκταμίευση των δανείων

Οι όροι για το δάνειο θα συμφωνηθούν από την ΕΕ και την Ουκρανία με το μνημόνιο που θα υπογραφεί και θα δεσμεύει την Ουκρανία σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων θεμελιωδών αδυναμιών που προκάλεσαν το σημερινό έλλειμμα.

Το σχέδιο συμφωνίας περιλαμβάνει δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλαγές στη φορολογία, μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στον τομέα της ενέργειας καθώς και μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Μετά την υπογραφή του μνημονίου το ποσό θα μεταφερθεί στον προϋπολογισμό της Ουκρανίας ενώ η εκταμίευση των δύο τρίτων των χρημάτων θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2015 και η τελική δόση θα εκταμιευθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2016.

-------------------------------

Ο φορολογικός ανταγωνισμός πρέπει να είναι δίκαιος και διαφανής

Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα της ΕΕ και τα κράτη μέλη μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στις συζητήσεις για την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης και του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ. Αυτά υποστήριξε το ΕΚ με το ψήφισμα που υιοθέτησε σήμερα. Εισηγήτρια του ψηφίσματος ήταν η κ. Εύα Καϊλή (Σοσιαλιστές). 

Το ψήφισμα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα φορολογικών θεμάτων και θέτει τη βάση για τις περαιτέρω εργασίες του ΕΚ στον τομέα της φορολογίας, καθώς και για το έργο της ειδικής επιτροπής για τις φορολογικές αποφάσεις και της επιτροπής οικονομικής και νομισματικής πολιτικής.

Με το ψήφισμα που ενέκριναν με 444 ψήφους υπέρ, 110 κατά και 41 αποχές, οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν την δέσμη μέτρων για τη διαφάνεια στη φορολογία που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 18 Μαρτίου, και ζητούν την υποβολή περαιτέρω προτάσεων κατά τους προσεχείς μήνες για την καταπολέμηση των φορολογικών παραδείσων και της φοροδιαφυγής.

Η εισηγήτρια του ψηφίσματος Εύα Καϊλή (Σοσιαλιστές) είπε τα εξής: "Η καταπολέμηση του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού, της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής βρίσκονται στο επίκεντρο του δημόσιου ενδιαφέροντος.  Με αυτό το ψήφισμα το ΕΚ στέλνει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα υποστηρίζοντας άμεσες δράσεις υπέρ της φορολογικής διαφάνειας, της φορολογίας με κοινωνική δικαιοσύνη, και των φορολογικών πολιτικών που προωθούν την ανάπτυξη."

Το ΕΚ επιμένει ότι ο φορολογικός ανταγωνισμός πρέπει να είναι δίκαιος και διαφανής και επικρίνει τα κράτη μέλη που επέτρεψαν στις φορολογικές αρχές τους να συνάψουν φορολογικές συμφωνίες με πολυεθνικές εταιρείες, ακόμη και όταν η οικονομική τους δραστηριότητα λαμβάνει χώρα σε άλλο κράτος. "Οι μυστικές φορολογικές αποφάσεις λειτουργούν σε βάρος των φορολογικών συστημάτων άλλων χωρών και στρεβλώνουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό", αναφέρει το κείμενο του ψηφίσματος.

Περαιτέρω συστάσεις

• Απλοποίηση των εθνικών φορολογικών συστημάτων, έτσι ώστε να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος και η γραφειοκρατία για τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις

• Απομάκρυνση των εμποδίων που παρακωλύουν τις διασυνοριακές δραστηριότητες

• Εισαγωγή του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών σε όλα τα κράτη μέλη (μέχρι στιγμής μόνο 11 τον έχουν υιοθετήσει)

• Κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών (ΚΕΒΦΕ) για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και σε μετέπειτα στάδιο για όλες τις άλλες εταιρείες

• Δράση κατά των επιζήμιων φορολογικών κινήτρων για τα εισοδήματα από ευρεσιτεχνίες (δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας)

• Διαφάνεια γύρω από τις φορολογικές αποφάσεις καθώς αυτές δημιουργούν ευκαιρίες για φοροαποφυγή

• Βελτίωση της πρόσβασης των εθνικών κοινοβουλίων στο περιεχόμενο των φορολογικών αποφάσεων

• Δημιουργία μίας μαύρης λίστας ως τον Ιούλιο του 2015 από την Επιτροπή με τους φορολογικούς παραδείσους και τις χώρες που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό

• Αναστολή ή ανάκληση των αδειών λογιστών, δικηγορικών γραφείων και άλλων χρηματοοικονομικών συμβούλων που έχουν καταδικαστεί για φορολογική απάτη

• Μετατόπιση της φορολογικής επιβάρυνσης από την εργασία σε άλλες μορφές φορολογίας.

• Βελτίωση της συλλογής των εσόδων από τον ΦΠΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog