Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

24 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης

24η ΜΑΡΤΙΟΥ  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ  ΗΜΕΡΑ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ

Η 24η Μαρτίου καθιερώθηκε από τoν Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Διεθνή Ένωση κατά της Φυματίωσης και των Νόσων του Αναπνευστικού Συστήματος ως Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης. Η ημέρα αυτή αποσκοπεί στην ενημέρωση, στην ευαισθητοποίηση αλλά και στην ανάληψη δράσεως κατά της φυματίωσης.
Η φυματίωση οφείλεται σε ένα μικρόβιο που λέγεται μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης ή αλλιώς βάκιλος του Koch, προς τιμήν του ιατρού που τον απομόνωσε το 1882. Είναι μια απειλητική για τη ζωή λοίμωξη που επηρεάζει κυρίως τους πνεύμονες και που μαστίζει την ανθρωπότητα εδώ και χιλιετίες.

Ο καλύτερος τρόπος για τον έλεγχο της φυματίωσης είναι η διάγνωση και η θεραπεία ατόμων με φυματίωση πριν αναπτύξουν ενεργή νόσο. Επίσης υπάρχει και το εμβόλιο κατά της φυματίωσης το οποίο μπορεί να γίνει κατά την παιδική ηλικία που είναι πιο αποτελεσματικό.
Η φυματίωση αποτελεί νόσημα το οποίο αγγίζει το κοινωνικό σύνολο σε τέτοιο βαθμό και τόσο περίπλοκα, ώστε να απασχολεί εκτός της ιατρικής επιστήμης και τις κοινωνικές, καθώς επίσης τις οικονομικές και πολιτικές επιστήμες.

Στα πλαίσια της εφαρμογής του προγράμματος αντιφυματικού εμβολιασμού η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου ως συντονιστική και εποπτεύουσα αρχή κάλυψε τα τελευταία έτη το σύνολο σχεδόν του μαθητικού πληθυσμού καλύπτοντας μεγάλα κενά των προηγούμενων ετών. Συγχρόνως έμφαση δόθηκε στην ενημέρωση και των μέτρων προφύλαξης των ομάδων υψηλού κινδύνου.  Ήδη εκπονούμε από το Τμήμα πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας σειρά ενημερωτικών δράσεων στα σχολεία και στον ευρύτερο πληθυσμό.

Είναι χαρακτηριστικό πως 3.000.000 άνθρωποι πάσχουν από φυματίωση διότι δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας. Έτσι το κεντρικό μήνυμα της φετινής Ημέρας Φυματίωσης πρέπει να αφυπνίσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να προσεγγίσουν, να φροντίσουν και να θεραπεύσουν όλους αυτούς τους αβοήθητους πάσχοντες.
Η φυματίωση ως μεταδοτικό νόσημα δε γνωρίζει σύνορα. Η σημερινή ημέρα πρέπει να είναι ημέρα ενεργοποίησης σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπισθεί το μεγάλο πρόβλημα της φυματίωσης τόσο στο σημαντικό τομέα της διάγνωσης όσο και στη φροντίδα και τη θεραπεία της.

Βασίλειος Γ. Σιδέρης
Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog