Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Όσα συζητήθηκαν στην επίσκεψη των Δημάρχων και αυτοδιοικητικών στην Γερμανία

Στο Schwabisch Hall τα μέλη της αποστολής από την Πελοπόννησο ξεναγήθηκαν σε μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, σε μονάδες κομποστοποίησης, σε έναν ΧΑΔΑ υπό αποκατάσταση και ενημερώθηκαν για το ολοκληρωμένο μοντέλο ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή, που εφαρμόζει το Schwabisch Hall.

(Δείτε γκαλερί 14  φωτό  εδώ:)




Για μια "νέα και καθαρή εικόνα" έκανε λόγο ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης αναφερόμενος στη συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Περιφέρειας του Schwabisch Hall σε συνέντευξή του σε Γερμανούς δημοσιογράφους την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015, τονίζοντας παράλληλα ότι "συνεργαζόμαστε σε υψηλό επίπεδο προς όφελος των πολιτών και κλείνουμε τα αυτιά στις σειρήνες ακραίων απόψεων και αντιπαλοτήτων".



Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε ιδιαίτερα ότι η σχέση αυτή, λειτουργεί θετικά στη φιλία των δύο λαών, αλλά και ως "βάλσαμο των τριβών που εντοπίζονται σε κεντρικό επίπεδο και όχι στο επίπεδο της αυτοδιοίκησης" και εντόπισε ως τομείς προτεραιότητας για συνεργασία μεταξύ των δύο Περιφερειών, τη μεταφορά τεχνογνωσίας στις πολιτικές ανακύκλωσης, την ψηφιακή οργάνωση των δομών της διοίκησης, τη συνεργασία των Αναπτυξιακών εταιρειών και τη συνεργασίων των γραφείων Europe Direct.

Ο Περιφερειάρχης του Schwabisch Hall κ. Gerhard Bauer, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με μιας τέτοια πολυπληθούς αποστολής από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τόνισε ότι οι αυτοδιοικητικοί θεσμοί θα πρέπει να παραμείνουν κοντά, «γιατί ζούμε πολλά χρόνια μαζί στην Ενωμένη Ευρώπη».
Ο κ. Bauer πρόσθεσε ότι είναι ιδιαίτερα κρίσιμο η ανάπτυξη εξειδικευμένων μοντέλων διαχείρισης των απορριμμάτων σε κάθε Περιφέρεια και συμφώνησε στην εφαρμογή ψηφιακών εργαλείων για τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης. Εξέφρασε τέλος τη βούληση να συνδράμει τη συνεργασία των Δήμων, αλλά και να εμβαθύνει ακόμα περισσότερο τη συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Από τους δύο Περιφερειάρχες υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας των Αναπτυξιακών Εταιρειών των δύο Περιφερειών, με αντικείμενο την υποβολή κοινών προτάσεων σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε ζητήματα Περιφερειακής Ανάπτυξης, οργανωτικής και διοικητικής ικανότητας και διαχείρισης διατομεακών προγραμμάτων.




Τοποθετήσεις  Δημάρχων:
Ο Δήμαρχος Πύλου - Νέστορος και Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτριος Καφαντάρης χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Τατούλη και του Περιφερειάρχη Schwabisch Hall κ. Bauer επιβεβαίωση της συνεργασίας των αυτοδιοικητικών θεσμών Ελλάδας και Γερμανίας και υποστήριξε ότι μέσω αυτής της συνεργασίας μπορούν να μεταφερθούν εκατέρωθεν καλές πρακτικές. Αφού εξέφρασε την εκτίμησή του ότι η συνεργασία αυτή  θα αποδώσει άμεσα καρπούς, έθεσε σε πρώτη προτεραιότητα τους τομείς του περιβάλλοντος, των νέων τεχνολογιών και της εκπαίδευσης των διοικητικών δομών.

Ο Δήμαρχος Άργους - Μυκηνών και Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου κ. Δημήτριος Καμπόσος δήλωσε ότι η πρωτοβουλία του κ. Τατούλη και του κ. Bauer συνιστούν τις «ράγες πάνω στις οποίες θα διαβεί το τρένο της συμφιλίωσης στην Ευρωπαϊκή οικογένεια» και τόνισε ότι μέσω αυτής της συνεργασίας θα εξαλειφθούν οι όποιες σκιές μεταξύ των δύο λαών. Ο κ. Καμπόσος πρόσθεσε ότι «είμαστε εδώ για ανταλλαγή εμπειριών και μεταφορά τεχνογνωσίας και όχι χρήματα» και τοποθέτησε τους θεσμούς της αυτοδιοίκησης ως τους κύριους υπευθύνους για την προάσπιση του Ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης και Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου κ. Ηλίας Ανδρικόπουλος έθεσε το ζήτημα της μεταφοράς τεχνογνωσίας για τη διαχείριση των απορριμμάτων, την ορθή εφαρμογή του σχεδίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και την αντιμετώπιση τυχόν αστοχιών.

Ο Δήμαρχος Ευρώτα και Αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου κ. Ιωάννης Γρυπιώτης στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στη σημασία της μεταφοράς της τεχνογνωσίας στα ζητήματα διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης, ώστε οι Δήμοι να συγκροτήσουν τα σχέδια διαχείρισής τους. Επεσήμανε επίσης την πρόθεση του Δήμου για κοινές υποβολές σε Ευρωπαϊκά προγράμματα, για πολιτισμικές και αθλητικές ανταλλαγές και για συνεργασίες σε επιστημονικούς τομείς.

Ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Αλέξανδρος Πνευματικός, αφού υπογράμμισε την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των Ευρωπαϊκών αξιών και ενός νέου διαλόγου για μια Ευρώπη των λαών πιο δημοκρατική, εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τον τρόπο διοικητικής οργάνωσης των Δήμων και το συνεταιριστικό πνεύμα και τη βούληση να υιοθετηθούν αυτές οι βέλτιστες πρακτικές.

Ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Διονύσιος Παπαδόπουλος από την πλευρά του τόνισε ότι οι λαοί των δύο χωρών έχουν όλα τα εχέγγυα για συνεργασία, μέσω της οποίας θα απορριφθούν οι όποιες ακραίες απόψεις, και εστίασε το ενδιαφέρον του στις κοινωνικές πολιτικές και στις πολιτικές ένταξης των μεταναστών.

Ο Δήμαρχος Οιχαλίας κ. Αριστείδης Σταθόπουλος χαρακτήρισε "επιβεβλημένη" αυτή τη συνεργασία και ανέφερε ότι πολύ σύντομα θα εξειδικεύσει η Δημοτική αρχή τις προτεραιότητες, πάνω στις οποίες θα βασιστεί η συνεργασία με τον αντίστοιχο Δήμο του Schwabisch Hall.

Ο Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας κ. Χαράλαμπος Λυσικάτος δήλωσε ότι υπάρχει πολύς δρόμος για την οργάνωση των δομών αστικής λειτουργίας σε τέτοιο επίπεδο και ότι αυτή η συνεργασία αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα και ζήτησε την τεχνογνωσία των Δήμων σε διαδικασίες διαχείρισης λυμάτων, αστικών απορριμμάτων, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης.

Ο Αντιδήμαρχος Σπάρτης κ. Παναγιώτης Αργυρόπουλος αναφέρθηκε στο πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα της Σπάρτης και ευρύτερα της Λακωνίας και σημείωσε το έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή πολλών Γερμανών αθλητών στο Σπάρταθλο.

Ο Αντιδήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας κ. Δημήτριος Γκαύρος έθεσε ως τομείς ενδιαφέροντος την οργάνωση των δημόσιων χώρων, ιδίως αθλητισμού και νεολαίας, την οργάνωση αγροτικών συνεταιρισμών και την υιοθέτηση μοντέλων διοίκησης δομών του Δήμου.

Ο Αντιδήμαρχος Μεσσήνης κ. Γεώργιος Γεωργακόπουλος σημείωσε την ενεργή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση των απορριμμάτων, το συντονιστικό ρόλο που έχει η Περιφέρεια και εκδήλωσε το ενδιαφέρον του Δήμου να μεταφερθεί η τεχνογνωσία του αγροτο-κτηνοτροφικού συνεταιρισμού.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Ναυπλιέων κ. Παύλος Χρηστίδης, αφού αναφέρθηκε στο Ναύπλιο ως την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδος, σημείωσε ως τομείς πιθανής συνεργασίας το μαθητικό τουρισμό και την προώθηση και ανταλλαγή προϊόντων.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Ερμιονίδας κ. Απόστολος Λαδάς, αφού παρουσίασε τα χαρακτηριστικά του Δήμου του, εξέφρασε το ενδιαφέρον του Δήμου για την υιοθέτηση πληροφοριακών συστημάτων για τη λειτουργία των Δήμων και της Περιφέρειας.

Οι Δήμαρχοι της Πελοποννήσου πραγματοποίησαν απευθείας επαφές με αντίστοιχους Δήμους του Schwabisch Hall, τους οποίους επισκέφθηκαν στην έδρα τους, ώστε να αναπτυχθεί άμεση συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος και απηύθυναν πρόσκληση στον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους να επισκεφθούν την Πελοπόννησο.

Στο Schwabisch Hall τα μέλη της αποστολής από την Πελοπόννησο ξεναγήθηκαν σε μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, σε μονάδες κομποστοποίησης, σε έναν ΧΑΔΑ υπό αποκατάσταση και ενημερώθηκαν για το ολοκληρωμένο μοντέλο ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή, που εφαρμόζει το Schwabisch Hall. Επισκέφθηκαν επίσης έναν καινοτόμο αγροτο-κτηνοτροφικό συνεταιρισμό παραγωγών, το Ενεργειακό Κέντρο και το Γραφείο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης, με το οποίο συμφωνήθηκε, μεταξύ της κας Άννας Μαντά - Τσούρνου και του ομολόγου της η συνεργασία με το αντίστοιχο Γραφείο της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ενημερώθηκαν για το μοντέλο των αστικών αναπλάσεων που έχει υλοποιηθεί στις πόλεις της περιφέρειας.
Σε ότι αφορά τον τομέα του πολιτισμού, αφού παρουσιάστηκε από την κα Καραπαναγιώτου, Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, και τον κ. Γρηγόρη Γρηγορακάκη, στέλεχος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, το πολιτιστικό απόθεμα της Πελοποννήσου και ειδικότερα οι καινοτόμες τεχνολογίες που έχουν εφαρμοστεί στο Μουσείο Τεγέας, αποφασίστηκε η μεταφορά της τεχνογνωσίας αυτής σε μουσεία της Περιφέρειας Schwabisch Hall. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκαν ειδικές συναντήσεις με τους αρμόδιους σε θέματα πολιτισμού του Schwabisch Hall, αλλά και με τους αντίστοιχους διευθυντές των Μουσείων.
   



1 σχόλιο:

  1. Ο κ. Δήμαρχος εστίασε το ενδιαφέρον του ... στις πολιτικές ένταξης των μεταναστών. Σε ποιούς μετανάστες αναφερόταν; Στους Έλληνες (Μεγαλοπολίτες;) που έχουν τυχόν μεταναστεύσει στη Γερμανία και δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στο εν γένει γίγνεσθαι της Γερμανίας; Μήπως στους Γερμανούς μετανάστες που τυχόν έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα (ίσως και τη Μεγαλόπολη;) και δεν έχουν ακόμα ενταχθεί; ή εννοούσε τους μετανάστες τρίτων χωρών (π.χ. Αλβανούς, Πακιστανούς, Τούρκους, Γκαγκαούζους κοκ) που έχουν εγκατασταθεί και στις δύο χώρες και χρήζουν ένταξης; Με μπέρδεψε ο κ. Δήμαρχος με τη δήλωσή του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog