Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Είπε ο Γ. Δέδες και ο Ο. Βουδούρης τον Τατούλη... παλαιοκομματικό!


Τα ονόματα των νέων Γενικών Γραμματέων στα υπουργεία
Ερωτήματα στην αντιπολίτευση, προκαλεί η στελέχωση του κρατικού μηχανισμού, που πάντως δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί

Παραιτήθηκε o O. Βουδούρης από επικεφαλής του περιφερειακού συνδυασμού "Πελοπόννησος Πρώτα" (αξιωματική αντιπολίτευση) που στηρίχθηε από το ΣΥΡΙΖΑ και οι πληροφορίες τον φέρουν να αναλαμβάνει Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ

Πιθανότατα Γενικός Γραμματέας Υποδομών ο Γ. Δέδες, επικεφαλής του τρίτου κατά σειρά εκλογής περιφερειακού συνδυασμού Πελοποννήσου "στενός "πολιτικός φίλος" του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη και του Σταύρου Μπένου. Μάλιστα, ο νέος αναπληρωτής υπουργός ήταν μαζί με τον Σταύρο Μπένο, τα δύο πρόσωπα που προσφώνησαν τον επικεφαλής της «ΔΠΣ» στην ομιλία του στους ετεροδημότες, κατά τις τελευταίες περιφερειακές εκλογές.



Ήδη, το Ποτάμι έχει καταθέσει ερώτηση σχετικά με τα κριτήρια επιλογής των Γενικών Γραμματέων υπουργείων και τον διορισμό στις θέσεις των Γενικών Γραμματέων, πολιτευτών του ΣΥΡΙΖΑ ή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που απέτυχαν να εκλεγούν βουλευτές στην αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου, ενώ αντίστοιχα ερωτήματα γεννιούνται και σε άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Την «επιφύλαξη» συμμερίζεται και η Χαριλάου Τρικούπη, που ετοιμάζεται πάντως για πιο… συνολική αντίδραση.

Προς το παρόν, συλλέγει πληροφορίες, αναμένοντας να δει τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τα δημοσιεύματα που μιλούν για πρόβλεψη και αναπληρωτών Γενικών Γραμματέων, αλλά και με τους συμβούλους που θα επιλέξει κάθε υπουργός, παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις του κυβερνώντος κόμματος για εμπιστοσύνη στους υπηρεσιακούς παράγοντες.

------------

​ΣΧΟΛΙΟ PELOSNEWS.GR

Εντάξει! Στην ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Υποδομών (πρώην Δημοσίων Έργων) είναι μεταξύ άλλων η εφαρμογή της πολιτικής στον τομέα των Δημοσίων Έργων, η εποπτεία στην κατασκευαστική δραστηριότητα της χώρας, η εξασφάλιση χρηματοδότησης και η παρακολούθηση της πορείας εκτέλεσής τους. Κατανοητό είναι επίσης τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη για μια σειρά από έργα μικρά ή μεγάλα που είναι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στο νομό Κορινθίας (Πάντα η Ανάπτυξη ήταν θέμα ... "μπάρμπα στη Κορώνη" και όχι πολιτική και κυβερνητικός σχεδιασμός και δημοκρατικός προγραμματισμός! Αλλά και τώρα; Αυτό πρεσβεύει και ο ΣΥΡΙΖΑ;).

Εντάξει! Ο Γ. Δέδες είναι "πολιτικός φίλος" του αναπληρωτή υπουργού και του Σταύρου Μπένου.

Όμως, υπάρχει και ενα ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΘΕΜΑ! Για να γίνει ο Γ. Δέδες Γενικός Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ότι -πέρα... από την τεχνοκρατική θέση- πρέπει να έχει υποχρεωτικά και ιδεολογική συγγένεια για να εξυπηρετήσει και την κυβερνητική πολιτική στο συγκεκριμένο τομέα. Εάν αυτή η ιδεολογική ταύτιση υπάρχει σήμερα, γιατί μερικούς μήνες πριν, στις περιφερειακές εκλογές, ετέθη επικεφαλής περιφερειακού συνδυασμού μετά από κομματικές διεργασίες και στήριξη και του "ΠΑΣΟΚ Βενιζέλου" (π.χ. η Νάντια Γιαννακοπούλου στήριξε τον συγκεκριμένο συνδυασμό στην Μεσσηνία) και του "ΠΑΣΟΚ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ" (π.χ. ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Γ. Πουλοκέφαλος με το συνδυασμό Γ. Δέδε ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΚΙΝΗΜΑ Παπανδρέου στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές). Και τώρα, μετά την ανάληψη της νέας θέσης του τι θα γίνει; Ποιός θα αναλάβει επικεφαλής του περιφερειακού συνδυασμού; Π.χ. ο Γ. Πουλοκέφαλος ή ο Π. Αλευράς που ζήτησε αλλά δεν κατάφερε τελικά να είναι υποψήφιος με το ΣΥΡΙΖΑ στην Μεσσηνία; Ή μήπως οι περιφερειακοί σύμβουλοι του Γ. Δέδε θα προσχωρήσουν στον περιφερειακό συνδυασμό ΣΥΡΙΖΑ με πριν από λίγο επικεφαλής τον Ο. Βουδούρη, που παραιτήθηκε και θέτει υποψηφιότητα για Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ;

Και για μην ξεχνάμε! Ο Γ. Δέδες ήταν αντιπεριφερειάρχης παλαιότερα -πριν ανεξαρτητοποιηθεί λίγο πριν τις περιφερειακές εκλογές του 2014- του Π. Τατούλη, μαζί με τον Π. Αλευρά (αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας του Π. Τατούλη) και τον Γ. Πουλοκέφαλο (πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου υπό τον Π. Τατούλη).


Τι άλλαξε τους τελευταίους λίγους μήνες (από τις περιφερειακές μέχρι τις βουλευτικές εκλογές), εκτός από το ότι έγινε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ;

Αν είχαν συνεργαστεί Γ. Δέδες και Ο. Βουδούρης στις περιφερειακές του 2014 -και δεν τους ... χώριζαν τόσα πολλά (!)- σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε πιθανότατα πάρει την Περιφέρεια πελοποννήσου! Αλλά τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν Κυβέρνηση θα σκεφτείτε...

Αλήθεια ο επίσημος κεντρικός ΣΥΡΙΖΑ "επιφυλάσσεται" ακόμα... Οι περιφερειακές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και οι "ορφανοί" περιφερειακοί σύμβουλοι του περιφερειακού συνδυασμού -μετά την παραίτηση Ο. Βουδούρη- που στηρίχθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ, τι λένε;!

ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ; ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΝΕ ΚΑΙ ΚΕΙΝΟΙ ΟΙ "ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΙ" ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑ ΑΚΟΥΝΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΒΓΑΙΝΟΥΝ!

Μήπως τελικά είναι καλύτερος ... ένας "κακός" αλλά σίγουρα έμπειρος και ευφυής Τατούλης από μια περισσότερο απρόοπτη (μη εμφανή ξεκάθαρα και έγκαιρα στον πολίτη) και όψιμη "κυβερνοφιλία"; Σε τελευταία ανάλυση ο Περιφερειάρχης δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί σε τίποτα "χειρότερος" στην ... πολιτική διαχείριση τύπου "παλιάς Ελλάδας" (και νέας, θα πείτε οι περισσότεροι, αλλά ας μην βιαζόμαστε, ας περιμένουμε λίγο ακόμα)! Είπε ο Γ. Δέδες και ο Ο. Βουδούρης τον Τατούλη... παλαιοκομματικό!

------------

Την καταγραφή των Γενικών Γραμματέων των υπουργείων, επιχείρησε χθες και το real.gr, με την επίσημη ανακοίνωση πολλών εξ αυτών πάντως, να μην έχει γίνει.


Γενικός Γραμματέας στο υπουργείο Εσωτερικών φέρεται να τοποθετείται ο Κώστας Πουλάκης, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Από κοντά, στη θέση του ΓΓ Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο πρώην βουλευτής Επικρατείας του κόμματος Δημήτρης Τσουκαλάς, που δεν κατάφερε να επανεκλεγεί.

Υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν και η Φωτεινή Κούβελα που φέρεται να τοποθετείται στην ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, ενώ ΓΓ Συντονισμού του κυβερνητικού έργου αναλαμβάνει ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, μέλος της επιστημονικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για το κράτος και άνθρωπος που θεωρείται του περιβάλλοντος του Αλέξη Τσίπρα.

Υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν και ο Γιάννης Μπασκόζος που φέρεται να αναλαμβάνει αρμοδιότητες ΓΓ Δημόσιας Υγείας.

Τη θέση του ΓΓ Υγείας πάντως, αναλαμβάνει ο Σπύρος Κοκκινάκης, υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Εργασίας και στέλεχος του ΥΥΚΑ στο παρελθόν, επί Ανδρέα Παπανδρέου. Δεν αποκλείεται στο ίδιο υπουργείο να «συγκατοικήσει» με τον Οδυσσέα Βουδούρη, που όπως έγραψε το «Βήμα», για τη θέση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ ακούγεται το όνομα του Οδυσσέα Βουδούρη, ο οποίος δεν κατάφερε να εκλεγεί ούτε στις περιφερειακές εκλογές ούτε στις εθνικές.

Με τους Ανεξάρτητους Έλληνες αντίστοιχα πολιτεύτηκε στις τελευταίες ευρωεκλογές ο ΓΓ Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς, ενώ υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ - μετά από ένα πέρασμα από τη ΔΗΜΑΡ - ήταν στις τελευταίες εκλογές ο Ανδρέας Νεφελούδης που αναλαμβάνει χρέη ΓΓ του υπουργείου Εργασίας.

Στο ίδιο υπουργείο, ΓΓ Κοινωνικών Πόρων, φέρεται να αναλαμβάνει η Δήμητρα Χαλικιά.

Πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ είναι ο ΓΓ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Δημήτρης Αναγνωστάκης, όπως άλλωστε και ο πολιτικός του προϊστάμενος Αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Πανούσης, ενώ τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει κατά πληροφορίες ο Τάσος Μαυρόπουλος, πρώην στέλεχος του Λιμενικού και γνωστός από τους συνδικαλιστικούς του αγώνες για το κοινό όφελος των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας.


Ήδη, με τον πλέον επίσημο τρόπο έγιναν γνωστοί, οι Γενικοί Γραμματείς του υπουργείου Οικονομικών, καθώς στην παρουσίασή τους προέβη μέσα από συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής αναλαμβάνει ο πανεπιστημιακός Νίκος Θεοχαράκης, που μέλει να μετέχει και στην διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης, συμμετέχοντας στο Euroworking Group από κοινού με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων, Γιώργο Χουλιαράκη.

Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής αναλαμβάνει ο καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Νίκος Φράγκος, που δηλώνει ότι θα φύγει από το μοντέλο των συμβούλων, δίνοντας ρόλο στους υπαλλήλους του υπουργείου στη διαδικασία παραγωγής μοντέλων και υλικών που χρειάζεται η πολιτική ηγεσία.

Στην ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, φέρεται να παραμένει η Κατερίνα Σαββαΐδου, με τον Γ.Βαρουφάκη να δηλώνει πως σέβεται απολύτως την ημιαυτονομία της Γραμματείας.

Νέος ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων αναλαμβάνει ο Μιχάλης Χατζηθεοδώρου και ΓΓ Δημόσιας Περιουσίας ο Δημήτρης Κλούρας.

Γενικός Γραμματέας της Αντιπροεδρίας της κυβέρνησης αναλαμβάνει ο Δημήτρης Λιάκος, γνωστός στους παροικούντες την Κουμουνδούρου και από τον καθοριστικό ρόλο που είχε στη συγγραφή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Και ο ΓΓ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας όμως, ανήκει στο δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πρόκειται για τον Γιάννη Ταφύλλη, πρώην συντονιστή του τμήματος Ενόπλων Δυνάμεων του κόμματος.

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης και τον ευαίσθητο τομέα της σωφρονιστικής και αντεγκληματικής πολιτικής του, αναλαμβάνει κατά πληροφορίες ο Ευτύχης Φυτράκης, από τη θέση του Γενικού Γραμματέα. Πρόκειται για απόφοιτο της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αριστούχο Διδάκτορα της Νομικής.

Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στο Ποινικό και το Δημόσιο Δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Δίκαιο της Ψυχικής Υγείας. Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, δε, αναλαμβάνει ο καθηγητής Κώστας Κοσμάτος.

Ο Γιώργος Μανουσάκης θα αποτελέσει τον ισχυρό άνδρα του υπουργείου Οικονομίας, από τη θέση του Γενικού Γραμματέα υπό τον Γιώργο Σταθάκη.

Στο ίδιο υπουργείο, τη θέση του ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ αναλαμβάνει ο Αλέξης Χαρίτσης, ενώ χρέη ΓΓ Υποδομών υπό τον Χρήστο Σπίρτζη θα εκτελεί ο "πολιτικός του φίλος" Γιώργος Δέδες, που και οι δύο είναι ¨πολιτικοί φίλοι" του Στάαύρου Μπένου.

Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων φέρεται να αναλαμβάνει ο Δημήτρης Τζώρτζης, ενώ της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Καταναλωτή θα προΐσταται ο Αντώνης Παπαδεράκης.

Πηγή:
pelopsnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog