Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

«Κολλήσαμε», είπε ο Δήμαρχος Τρίπολης (βίντεο)

Για άγνωστο χρονικό διάστημα τα απορρίμματα στην Τρίπολη 


Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ακούστηκε καθαρά από τα χείλη του δημάρχου Δ. Παυλή αυτό που ψιθυριζόταν παντού: ότι η επίτροπος δεν ενέκρινε την Προγραμματική Σύμβαση για τη μεταφορά των απορριμμάτων του Δήμου Τρίπολης σε μονάδα διαχείρισης της Κορίνθου.

Με τη φράση «κόλλησε η σύμβαση», σαν να πρόκειται για μπακλαβά στο ταψί, ο δήμαρχος πληροφόρησε το Δημοτικό Συμβούλιο και τους δημότες ότι «για κάποιους βασικούς λόγους κόλλησε η υπογραφή της σύμβασης». Και ακολούθως δήλωσε ότι χώρος για να μεταφερθούν τα απορρίμματα δεν υπάρχει. Συμπλήρωσε, όμως, ότι ίσως υπάρχει «κάποιο παράθυρο» ώστε να γίνουν κάποιες διορθώσεις στη σύμβαση, προκειμένου να την κάνει δεκτή η επίτροπος.

Οι δημότες είδαν τις τελευταίες μέρες υπαλλήλους της Καθαριότητας να τακτοποιούν τα απορρίμματα σε μεγασάκους, τους μεγασάκους να μεταφέρονται στους χώρους μεταφόρτωσης, και πληροφορούνται τώρα ότι, προς το παρόν, και είναι αβέβαιο πόσο χρονικό διάστημα θα κρατήσει αυτό το παρόν, τα απορρίμματα δεν έχουν να πάνε πουθενά.

Η αλήθεια είναι ότι θα θέλαμε να γνωρίζουμε για ποιον λόγο «κόλλησε» η Προγραμματική Σύμβαση. Επίσης, θα θέλαμε να γνωρίζουμε πως είναι δυνατόν, ύστερα από τρεις μήνες που συμβιώνουμε με τα απορρίμματα, να μην κατατίθεται ένα άρτιο κείμενο στο Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να ξεμπερδεύουμε με την κατάσταση. Ενδεχομένως να τίθεται θέμα νομιμότητας, πάντως για να απορριφθεί η αίτηση, ενώ ο Δήμος Τρίπολης έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι λόγοι μάλλον είναι σοβαροί.



Το μόνο βέβαιον είναι ότι όταν δεν λαμβάνονται αποφάσεις στην ώρα τους, όταν οι υπεύθυνοι δεν πράττουν τα δέοντα, όταν οι ευθύνες μετατίθενται και όταν, τελικώς, ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται την τελευταία ώρα, όταν χάνεται τόσος πολύτιμος χρόνος, είναι αναμενόμενο τα πράγματα να «στραβώσουν» ή να «κολλήσουν». Ας ψάξουν γρήγορα να βρουν το «παράθυρο» που λέει ο δήμαρχος, διότι πλέον οι δημότες δεν μπορούμε να ανοίξουμε το δικό μας.

----------------------------------------

Σμυρνιώτης: Χαϊδεύετε την Περιφέρεια, κύριε Παυλή 


Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τρίτης 17/3 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης, μίλησε ο τέως δήμαρχος της πόλης κ. Γ. Σμυρνιώτης, ο οποίος επιτέθηκε σφόδρα τόσο στη νυν δημοτική αρχή όσο και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

«Πέρασε άλλος ένας μήνας, έξι μήνες τώρα δεν εμφανίζεται η έκτακτη ανάγκη, και την Παρασκευή 13 Μαρτίου ορίσατε τον Βιολογικό Καθαρισμό ως χώρο μεταφόρτωσης αλλά και προσωρινής αποθήκευσης. Χώρος μεταφόρτωσης για πού; Αφού, όπως αποδεικνύεται, δεν υπάρχει προορισμός.»

Στη συνέχεια, ο τέως δήμαρχος ανέφερε ότι από το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν επιβεβαιώνουν τη λήψη δείγματος, προκειμένου να εξακριβωθούν τα επίπεδα της μόλυνσης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι μικροοργανισμοί προφανώς θα αναπτυχθούν. Ύστερα, απευθυνόμενος στον κ. Παυλή, είπε:
«Τη χαϊδεύετε πολύ την Περιφέρεια, κύριε Παυλή. Αποδεικνύεται ότι η Περιφέρεια είναι άνθρακας ο θησαυρός. Εφαρμόστε τώρα την έκτακτη ανάγκη, βρείτε χώρο, διότι το καλοκαίρι έρχεται και κάνει επιτακτική την ανάγκη να δοθεί μια λύση»

Ο κ. Σμυρνιώτης μίλησε για την Αγία Τριάδα, που, όπως είπε, για δύο χρόνια προστάτεψε την πόλη. Και εξέφρασε την απορία:
«Τότε τα σκουπίδια είχαν μείνει 20 μέρες στους δρόμους, και το ΚΕΕΛΠΝΟ έβγαλε την υγειονομική διάταξη σε δύο μέρες μέσα, και τώρα δεν βγάζει γνωμοδότηση. Γιατί;».
Ακολούθως, αναφέρθηκε στις αρμοδιότητες Δήμου και Περιφέρειας, και επεσήμανε ότι η διαχείριση προφανώς είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Και επεσήμανε ότι τα απορρίμματα πρέπει να βγουν το συντομότερο δυνατόν από την πόλη:
«Ούτε η Αγ. Τριάδα είναι νόμιμη, αλλά εφαρμόστε σήμερα κιόλας την έκτακτη ανάγκη, να βγάλουμε τα απορρίμματα έξω. Το μόνο που δεν ακουμπάει η Πολιτεία, είναι η αλλαγή της αρμοδιότητας να πάει στον ΦΟΔΣΑ ή στους δήμους, παραμύθι η προσωρινή και μόνιμη διαχείριση. Ας ζητήσουμε χίλιες φορές συγγνώμη, και ας τα πάμε κάπου. Το 2012 για χίλιους τόνους που μεταφέραμε στην Αγία Τριάδα, κάναμε 7 μέρες. Τα σκουπίδια μέσα στην πόλη είτε σε σάκους είτε εκτός, είναι πρόβλημα. Και οι σάκοι μάλλον πρόβλημα ταχύτητας θα δημιουργήσουν στην αποκομιδή, τελικά», επεσήμανε.


------------------------------------------

Τι πρότεινε η αντιπολίτευση για το θέμα των απορριμμάτων στην Τρίπολη

Κατά την πολύωρη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης, η αντιπολίτευση στις τοποθετήσεις της συμφώνησε στην άμεση ανάγκη απομάκρυνσης των χιλιάδων τόνων των απορριμμάτων, ακόμα και σε μη αδειοδοτημένους, μη νόμιμους χώρους.

Ο κ. Σμυρνιώτης μίλησε για επιστροφή στο 2012: 
«Φάγατε ένα μεγαλοπρεπές άδειασμα από την Περιφέρεια, όπως τρώγαμε εμείς για τον δεματοποιητή»,
 Και ακολούθως, πρότεινε προς ψήφιση την πρόταση του κ. Παυλή (8.3.13) να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αύριο το πρωί, να βρεθεί χώρος και τα απορρίμματα να μεταφορτωθούν. Και πρότεινε την Αγία Τριάδα «αύριο το πρωί», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Από την πλευρά του, ο κ. Τζιούμης πρότεινε αύριο να οριστεί χώρος, να ακολουθηθεί η διαδικασία για να είναι νόμιμος και να γίνεται ανακύκλωση.

Ο κ. Τσιαμούλος πρότεινε να κληθούν όλοι οι φορείς και να τους υποβάλουν την πρόταση για να δουν τι θα πράξουν. "Να μπουν όλοι οι οι επικαφελής των παρατάξεων σε ένα γραφείο και να συζητήσουν, να καταλήξουν σε μία λύση".

Η κυρία Γιαννούλη, από την πλευρά της, είπε ότι είναι ανάγκη να βρεθεί χώρος, και μάλιστα να χωροθετηθούν άμεσα όλα μαζί.

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κούρος επεσήμανε ότι δεν ακούστηκαν προτάσεις για το τι θα γίνει αύριο το πρωί. «Εγώ, προσωπικά, θέλω αύριο το πρωί να φύγουν», είπε, απευθυνόμενος στον κ. Παυλή. Και πρότεινε αύριο κιόλας όλοι οι σάκοι να μεταφερθούν στους ΧΑΔΑ και από εκεί να πάρουν τον δρόμο για την Κόρινθο, αρκεί να φύγουν από την πόλη.

Ο κ. Νίκου πρότεινε τη δημιουργία μιας διαπαραταξιακής επιτροπής η οποία θα ασχοληθεί με το θέμα και θα βρεθούν λύσεις. Η κυρία Εικοσιδέκα, από την πλευρά της, είπε ότι ο δήμαρχος δίνει την εντύπωση ότι δεν έχει ευθύνη για το θέμα και ότι του φταίνε όλοι οι άλλοι, ενώ επεσήμανε ότι έχει ολιγωρήσει. «Αύριο το πρωί να πάνε κάπου τα σκουπίδια, κι ας είναι και παράνομα. Δώστε μια λύση να τελειώνουμε!», είπε.

Η κυρία Ζαμπαθά δήλωσε: 
«Η Περιφέρεια μας εμπαίζει. Αύριο σε όλους τους ΧΑΔΑ να μοιραστούν τα σκουπίδια και να πάει στην Περιφέρεια ο δήμαρχος και οι επικεφαλής των παρατάξεων και να τους φέρουν προ των ευθυνών τους. Εγώ θα είμαι μαζί τους», είπε.

Τέλος, ο κ. Παπαδημητρίου από την πλειοψηφία αναφέρθηκε στο τηλεφώνημα για βόμβα της προηγούμενης Παρασκευής, που στάθηκε αφορμή να αναβληθεί η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. 
«Δεν άκουσα κανείς να ασχοληθεί με τη φάρσα για τη βόμβα. Υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί που προκαλούν τον κόσμο να φωνάζει. Σήμερα υπάρχει μέγιστη υποκρισία εδώ μέσα», είπε, αφήνοντας αιχμές.


O δήμαρχος αφού άκουσε τις προτάσεις όλων συνέταξε μία πρόταση, την οποία είχε κάνει και ο κ. Τσιαμούλος, να βρεθούν όλες οι παρατάξεις και να βρουν λύση


----------------------

Άμεσες ενέργειες από το ΔΣ Τρίπολης για τα απορρίμματα

Ο δήμαρχος Τρίπολης  Δημήτρης Παυλής στο τέλος της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου είπε ότι έχει διαμορφώσει πρόταση η οποία αναφέρει:

Ζητώ από το ΔΣ, αν συμφωνούμε ότι η κατάσταση που σήμερα ζει ο δήμος δεν μας τιμά για λόγους δημόσιας υγείας και προς εκπλήρωση της έκτακτης ανάγκης που για πολλούς μήνες έχει περιέλθει ο δήμος μας, να εξουσιοδοτήσει τον δήμαρχο με τους επικεφαλής των παρατάξεων να βρει χώρους ιδιωτικούς ή δημόσιους για μεταφόρτωση, για τους οποίους συμφωνούμε να αποτελέσει τον προσωρινό χώρο αποθήκευσης και μεταφόρτωσης απορριμμάτων, ζητώντας από τον αρμόδιο υπουργό την απαλλαγή τους από Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. 
Και προτείνω αύριο το πρωί, όλες οι παρατάξεις και οι φορείς να εκπροσωπηθούν, προκειμένου να ορίσουμε τον χώρο. Την Πέμπτη στο ΥΠΕΚΑ να ζητήσουμε την αδειοδότηση του χώρου και να τελειώνει η ιστορία».


Η πρόταση του κ. Παυλή ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με τον κ. Νικολάου να ψηφίζει κατά. Οι υπόλοιπες παρατάξεις δέχτηκαν την πρόταση του δημάρχου να συναντηθούν και να βρουν όλοι μαζί χώρο και την Πέμπτη να μεταβούν στο ΥΠΕΚΑ. Ο κ. Σμυρνιώτης τόνισε ότι συμφωνεί και αυτός αλλά από δω και πέρα αν δεν μαζευτούν τα απορρίμματα από τους δρόμους δε θα συμμετέχει σε καμία συνεδίαση επιτροπής, με εξαίρεση την αυριανή.



arcadiaportal.gr , kalimera-arkadia.gr (για το πρώτο βίντεο)





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog