Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2015

Μια σταγόνα σοφίας κάθε μέραJean de La Bruyère, 1645-1696

Δεν είναι δυνατόν 
να καταλάβεις έναν άνθρωπο 
από την πρώτη ματιά. 
Τις αρετές 
συνήθως καλύπτει 
το πέπλο της σεμνότητας, 
ενώ τα ελαττώματα 
φοράνε τη μάσκα της υποκρισίας.Ο Ζαν ντε Λα Μπρυγέρ 
(Jean de La Bruyère, 17 Αυγούστου 1645 - 11 Μαΐου 1696)
ήταν Γάλλος συγγραφέας.

Γιος κατωτέρου υπαλλήλου, σπούδασε νομικά και έγινε παιδαγωγός και βιβλιοθηκάριος στον οίκο των Κοντέ.

Συνεσταλμένος και άτολμος κοινωνικά, πέρασε την ζωή του άγαμος, μελετώντας τους αρχαίους και γράφοντας το έργο που τον έκανε διάσημο, τους Χαρακτήρες. Το πρώτο μέρος του ήταν μετάφραση των Χαρακτήρων του Θεόφραστου (Les caractères de Théophraste), ενώ το δεύτερο αναφερόταν στην εποχή του συγγραφέα (Les caractères ou Les moeurs de ce siècle – Οι χαρακτήρες ή Τα ήθη αυτού του αιώνα). Το βιβλίο σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία (οκτώ επαυξημένες κάθε φορά εκδόσεις εξαντλήθηκαν πριν από τον θάνατο του Λα Μπρυγέρ) γιατί οι αναγνώστες αναγνώριζαν στους χαρακτήρες αυτούς πολύ γνωστά πρόσωπα του Παρισιού ή της Αυλής. Κυκλοφόρησαν μάλιστα και «κλείδες» για την ασφαλή αναγνώριση των προσώπων. Εννοείται ότι ο Λα Μπρυγέρ ισχυρίστηκε ότι «πάσα ομοιότης είναι συμπτωματική».

Το 1693 εξελέγη μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας και επί τη εισδοχή του εκφώνησε περίφημο λόγο. Ήταν με τους «Αρχαίους» στην διαμάχη τους με τους «Συγχρόνους» (La querelle des Anciens et des Modernes).

Οι Χαρακτήρες διακρίνονται για το ύφος τους, την διαπεραστική ειρωνεία και το ψυχολογικό βάθος τους. Ο Λα Μπρυγέρ επιτίθεται κατά των καταχρήσεων των υπαλλήλων, της αλαζονείας των ευγενών, της αρπακτικότητας των χρηματιστών και της δουλικότητας των αυλικών («Στην εκκλησία των Βερσαλλιών δεν κοιτάζουν το Ιερό αλλά τον βασιλιά»). Κατέκρινε τους άδικους θεσμούς και υπερασπίστηκε τον λαό και ιδιαίτερα τον αγροτικό πληθυσμό που υπέφερε τα πάνδεινα εκείνη την εποχή από τους πολέμους και την άγρια φορολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog