Κυριακή 26 Απριλίου 2015

1,5 δις στα ταμεία του κράτους από τις περιφέρειες -- Θετικό τα μηνύματα και από την ΚΕΔΕ

Η πολιτική διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι το μέτρο για τη μεταφορά των αποθεματικών κεφαλαίων των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος, είναι έκτακτο και προσωρινό, κατεύνασε τα πνεύματα ανάμεσα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι περιφερειάχες οδηγούνται σε αλλαγή στάσης.


Σύμφωνα με δηλώσεις μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου οι εκπρόσωποι της ΕΝΠΕ έκαναν λόγο για εποικοδομητική συνάντηση. «Υπήρξε πολιτική διαβεβαίωση ότι το μέτρο είναι έκτακτο και προσωρινό και θα έρθει τροπολογία που θα το αλλάζει» σημείωσαν και πρόσθεσαν ότι «συζητήσαμε όλες τις αιτιάσεις της ΠΝΠ. Συζητήσαμε και για θέματα αυτοτέλειας». Υπήρξε επίσης συμφωνία για τακτικές συναντήσεις σε ουσιαστικά ζητήματα.
Χαρακτηριστικές είναι επίσης οι δηλώσεις των περιφερειαρχών αναφορικά με την ΠΝΠ σχολίασαν ότι «τη στιγμή που είναι έκτακτο μέτρο αλλάζουν και οι αποφάσεις μας. Είμαστε εδώ υπερκομματικά πατριώτες για την εθνική προσπάθεια. Με την προϋπόθεση ότι θα αλλάξει αυτό σύντομα».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε μια ουσιαστική και ειλικρινής συζήτηση.
Οι περιφερειάρχες ζήτησαν να λήξει η ισχύς της ΠΝΠ όταν λήξει η διαπραγμάτευση, κάτι το οποίο αποδέχθηκε ο πρωθυπουργός. Επίσης, η υλοποίησή της θα έχει προαιρετικό χαρακτήρα, κάτι που φέρεται να αποτελεί δέσμευση του πρωθυπουργού. Οι περιφερειάρχες φέρονται να υπογράμμισαν στον πρωθυπουργό ότι σε περίπτωση που δεν λειτουργήσει σωστά αυτή η υπόθεση θα πάμε σε ανθρωπιστική κρίση. Πάντως, παρατήρησαν ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου οδηγεί σε μία «ολοκληρωτική κρατική πρακτική».
Τέλος, ο κ. Τσίπρας φέρεται να παρουσίασε στους αιρετούς τις δυσκολίες της οικονομικής κατάστασης.
--------------------------------------------------------------------


Μετά  την  ΕΝΠΕ,  «θετικό πρόσημο» προκύπτει και από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με το προεδρείο της ΚΕΔΕ όπως δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Γιώργος Πατούλης.
«Θεωρώ ότι ανοίγουμε ένα καλό δίαυλο επικοινωνίας για το καλό της Αυτοδιοίκησης και της χώρας. Από εκεί και πέρα, είναι σίγουρο ότι πρέπει να ακουστούν όλες οι απόψεις του αυτοδιοικητικού συμβουλίου και εμείς θεωρούμε ότι η σημερινή συνάντηση έχει θετικό πρόσημο και ότι η πορεία μας θα είναι εκείνη που πρέπει να είναι για το καλό της χώρας και της Αυτοδιοίκησης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης ερωτηθείς αν μετά την  συνάντηση είναι πιο κοντά στο να επιτρέψουν οι δήμαρχοι να μεταφερθούν αυτά τα χρήματα στην Τράπεζα της Ελλάδας, ακολουθώντας τα όσα προβλέπει η ΠΝΠ.
Πάντως, ο κ. Πατούλης παρέπεμψε την απόφαση της ΚΕΔΕ στην έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβούλιου την ερχόμενη Δευτέρα:
«Έχουμε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο την Δευτέρα στις 12.00 και εκεί λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ενέργειες, αλλά και άλλα τα οποία χρειάζονται περαιτέρω διερευνήσεις και διευκρινίσεις μέσα από το γραφειοκρατικό κομμάτι της εφαρμογής αυτού του μέτρου, θα πάρουμε και τις αποφάσεις που χρειάζονται» επισήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

2 σχόλια:

  1. Μπράβο στο Δήμαρχο. Τελικά από όλο το δημοτικό συμβούλιο, είναι ο μόνος πατριώτης. Ολοι οι άλλοι είναι τσουτσέκια των δανειστών. Μπράβο Διονύση>

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. oxi re φιλε ολοι τα τσουτσεκια ηταν ο φουσκις και ο τσιρι που πιασαν την κομματικη ταυτοτητα αδειασαν τον δημαρχο και θα μεινουν χωρις μασα λογω εργων ............

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog