Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Οριστικές οι ποινές για τις φονικές φωτιές του 2007 στην Ηλεία


Την επικύρωση των ποινών φυλάκισης που επιβλήθηκαν στους τότε τοπικούς άρχοντες του νομού Ηλείας για τη φονική πυρκαγιά του 2007, ζήτησε χθες η εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Στις πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία έχασαν τη ζωή τους συνολικά 36 άνθρωποι. Για την υπόθεση έχουν καταδικαστεί ο τότε νομάρχης Ηλείας Χ. Καφύρας και ο δήμαρχος Ζαχάρως Παντ. Χρονόπουλος

Το ποινικό τμήμα ΑΠ απασχόλησε χθες η πρώτη σχετική αναίρεση που υπέβαλαν οι καταδικασθέντες Χ. Καφύρας (τότε νομάρχης Ηλείας) και Παντ. Χρονόπουλος (δήμαρχος Ζαχάρως Ηλείας) με αφορμή μήνυση 26χρονου πολίτη, που διασώθηκε την τελευταία στιγμή στη μεγάλη πυρκαγιά της 24-8-07 (όπου έχασαν τη ζωή τους συνολικά 36 άνθρωποι) μετά από πολύμηνη νοσηλεία για σοβαρά εγκαύματα. Ο ίδιος γλίτωσε, καθώς «θάφτηκε» μέσα στο μαλακό χώμα που έσκαψε πρόχειρα με τα χέρια του.

Η αντεισαγγελέας ΑΠ Θεοφ. Κοντοθανάση πρότεινε να απορριφθούν οι αναιρέσεις και να καταστούν αμετάκλητες οι ποινές (που επιβλήθηκαν για τον σοβαρό τραυματισμό του πολίτη) της φυλάκισης 9 μηνών σε καθέναν από τους κατηγορουμένους, με 3ετή αναστολή για τον Χ. Καφύρα και με δυνατότητα εξαγοράς της ποινής από τον Π. Χρονόπουλο, έναντι 5 ευρώ ημερησίως, που πρέπει να καταβληθούν σε 24 δόσεις από 1-1-15.

Η αναμενόμενη απόφαση του ποινικού τμήματος ΑΠ υπό τον αντιπρόεδρο Π. Ρουμπή θα είναι καθοριστική, καθώς θα αποτελέσει πρόκριμα για την τύχη και του βασικού σκέλους της όλης υπόθεσης, που αφορά την ανθρωποκτονία από αμέλεια 36 ατόμων, η οποία επίσης εκκρεμεί με άλλη αίτηση αναίρεσης.

Η καταδικαστική απόφαση του 3μελούς Εφετείου Πλημμελημάτων της Πάτρας επέβαλε τον περασμένο Νοέμβριο στους δύο αιρετούς, σε έναν πυροφύλακα και σε 84χρονη (από το σπίτι της οποίας ξεκίνησε η φωτιά) συνολική ποινή φυλάκισης 77 ετών στον καθένα (κατά συγχώνευση από 40 χρόνια), με ανώτατη όμως εκτιτέα ποινή τα 10 χρόνια, αφού η κατηγορία ήταν πλημμεληματική και μπορούσε να εξαγοραστεί με 40.000 ευρώ από κάθε κατηγορούμενο (σε μηνιαίες δόσεις 1.200 €).

Οι παραλείψεις
Στη χθεσινή υπόθεση ενώπιον του ΑΠ για τον τραυματισμό του 26χρονου (όπως και στις υπόλοιπες περιπτώσεις) το 3μελές Πλημμελειοδικείο Ηλείας δέχθηκε πριν από λίγους μήνες ότι και οι δύο εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης φέρουν ευθύνη, γιατί παρέλειψαν να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα που ήταν υποχρεωμένοι να λάβουν, στο πλαίσιο του «σχεδίου Ξενοκράτης» που εκπονήθηκε τον Μάιο 2007 και εν όψει εξαιρετικά επείγοντος εγγράφου για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιών, που είχε αποστείλει στις 23-8-07 ο τότε γ. γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με τη απόφαση, οι καταδικασθέντες δεν φρόντισαν να συντονίσουν τη δράση για την πρόληψη του φαινομένου, με άμεση ενεργοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων, αυξημένες περιπολίες, ενημέρωση αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων, παραλείποντας τον καθαρισμό και τη διάνοιξη δασικών – αγροτικών δρόμων από θαμνώδη και υψηλή βλάστηση, την εξασφάλιση αντιπυρικών ζωνών κ.λπ.



moriasnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog