Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Πολίτης Της Κορινθίας: 40 στρέμματα στο στρατόπεδο ζητούν Τατούλης και Καλλίρης

Τελειωμένη ιστορία η Ποσειδωνία και στο βάθος… μεταφορά του Πανεπιστημίου στη σημερινή Νομαρχία



Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση πιέζεται ασφυκτικά να βρει λύσεις στο πρόβλημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ρευμάτων και η ανησυχία για την τύχη του στρατοπέδου της Κορίνθου παραμένει στην τοπική κοινωνία, ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Πελοπίδας Καλλίρης, μιλώντας αποκλειστικά στον Πολίτη της Κορινθίας, αναφέρει πως η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας (ΠΕΚ), από κοινού με τον Πέτρο Τατούλη, έχει ήδη ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο. Στην συνάντηση, οι δύο αυτοδιοικητικοί προτίθενται να ζητήσουν από τον υπουργό την παραχώρηση 40 στρεμμάτων στην βορειοδυτική πλευρά του στρατοπέδου (από το ύψος που γειτνιάζει το στρατόπεδο με τα σχολεία και προς τον Ισθμό) προκειμένου να γίνει εκεί το Διοικητήριο του νομού.

Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για το προσεχές διάστημα και εκεί, η περιφέρεια αναμένεται να πάει με συγκεκριμένο έτοιμο φάκελο για την κατασκευή του έργου.

Σύμφωνα με όσα μας είπε ο κ. Καλλίρης ο σχεδιασμός του ιδίου προβλέπει τη δημιουργία ενός σύγχρονου κτιρίου που θα στηρίζεται κατασκευαστικά στο μέταλλο και το γυαλί και θα απλώνεται σε έναν όροφο (ισόγειο), σε όλη την έκταση που θα παραχωρηθεί, μαζί, φυσικά, με πάρκινγκ κ.λπ.
«Θέλουμε να αποφύγουμε τα μπετά και τις βαριές κατασκευές, οι οποίες και χρονοβόρες είναι και πολλαπλασιάζουν το κόστος κατασκευής του έργου», μας είπε χαρακτηριστικά. 
Στον χώρο αυτό θα μεταφερθεί το σύνολο των υπηρεσιών της περιφέρειας, που σήμερα βρίσκονται διασκορπισμένες σε όλη την πόλη, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην εξυπηρέτηση του πολίτη αλλά και τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών.

Το επόμενο ερώτημα είναι φυσικά το κόστος κατασκευής.
Ο κ. Καλλίρης θεωρεί πως αυτή είναι η πιο εύκολη απάντηση, καθώς το κόστος αυτό θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί από δανεισμό, ο οποίος θα αποπληρώνεται από τα σημερινά ενοίκια που θα γλυτώσει η περιφέρεια.
«Θεωρώ, πως ακόμα και με δανεισμό το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων θα είναι απείρως χαμηλότερο για την περιφερειακή ενότητα, σε σχέση με τα σημερινά ενοίκια». 
Για να υπάρχει και ένα μέτρο σύγκρισης η ΠΕΚ πλήρωνε το 2013 (στοιχεία από τον απολογισμό του τότε αντιπεριφερειάρχη Γ. Δέδε) περίπου 450 χιλιάδες ευρώ ετησίως για μισθώματα, ή 37.500 ευρώ μηνιαίως και περίπου ανάλογα είναι και τα σημερινά μισθώματα. Γίνεται αντιληπτό ότι τέτοια ποσά μηνιαίως δεν υπάρχει περίπτωση να προκύψουν σε δανεισμό.

Στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας καταθέσαμε τον προβληματισμό μας σχετικά με τα δύο στρατόπεδα που έχουν ήδη παραχωρηθεί: το στρατόπεδο της Ποσειδωνίας στην περιφέρεια (για να γίνει Διοικητήριο) και το στρατόπεδο στα ΚΕΥΑ στο πανεπιστήμιο (για να γίνει πανεπιστημιακό campus).

Κανένα από τα δύο έργα δεν προχωρά και ακόμα δυσκολότερα θα προχωρήσουν στο μέλλον. Ειδικότερα για το στρατόπεδο στην Ποσειδωνία ο κ. Καλλίρης εξέφρασε την άποψη ότι ως έργο είναι δύσκολο να γίνει και θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα προσβασιμότητας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά,
«θα επιβαρύνει υπέρμετρα την περιοχή κυκλοφοριακά καθώς δεν υπάρχει εναλλακτικός δρόμος και ο συγκεκριμένος δεν θα μπορεί να σηκώσει το βάρος της παρουσία εκεί του συνόλου των υπηρεσιών.  Θα χρειαστεί να φτιάξουμε καινούργιο δρόμο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου και –φυσικά- στο κόστος…».

Ο ίδιος θωρεί το στρατόπεδο τελειωμένη υπόθεση και εξέφρασε την άποψη ότι μπορεί να επιστραφεί στο υπουργείο, ως ανταπόδοση για την παραχώρηση των 40 στρεμμάτων στην ΠΕΚ.

Όσο για την τύχη του σημερινού κτιρίου της οδού Κροκιδά;
Με δεδομένο πως δύσκολα θα γίνει το Πανεπιστήμιο στα ΚΕΥΑ, αλλά και ότι οι ανάγκες του Πανεπιστημίου εμφανίζονται αυξημένες, ο κ. Καλλίρης «έριξε την ιδέα», να μεταφέρει εκεί τις εγκαταστάσεις του το πανεπιστήμιο, μετά την απομάκρυνση των υπηρεσιών της ΠΕΚ.
Άλλωστε, αυτή ήταν και η αρχική χρήση του συγκεκριμένου κτιρίου που συμπληρώνει σχεδόν έναν αιώνα ζωής (ιδρύθηκε το 1924), καθώς δημιουργήθηκε ως Εκκλησιαστική Σχολή από τον τότε Μητροπολίτη Κορινθίας Δαμασκηνό.



Πηγή:
Πολίτης της Κορινθίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog