Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Η γενοκτονία των Αρμενίων: Το ΕΚ ζητά εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Αρμενίας


Το ΕΚ παροτρύνει την Αρμενία και την Τουρκία, με ψήφισμα που υιοθέτησε, να χρησιμοποιήσουν την 100η επέτειο από τη γενοκτονία των Αρμενίων ως βάση προκειμένου να προχωρήσουν σε εξομάλυνση των σχέσεών τους, με το άνοιγμα των συνόρων και την οικονομική ολοκλήρωση. Οι ευρωβουλευτές τονίζουν την ανάγκη να αναγνωρίσει η Τουρκία τη γενοκτονία των Αρμενίων, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μία "ειλικρινή συμφιλίωση".

Οι ευρωβουλευτές αποτίνουν φόρο τιμής στη μνήμη των ενάμισι εκατομμυρίου αθώων Αρμενίων που εξοντώθηκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία πριν από 100 χρόνια και καλούν την Αρμενία και την Τουρκία "να ακολουθήσουν τα επιτυχημένα παραδείγματα συμφιλίωσης μεταξύ ευρωπαϊκών εθνών" προχωρώντας σε εξομάλυνση των σχέσεών τους με την κύρωση και την εφαρμογή, χωρίς προϋποθέσεις, των πρωτοκόλλων για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων, με το άνοιγμα των συνόρων και με τη δυναμική βελτίωση των σχέσεών τους, με ιδιαίτερη έμφαση στη διασυνοριακή συνεργασία και την οικονομική ολοκλήρωση.


Οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού της Τουρκίας, με τις οποίες εκφράζονται συλλυπητήρια και αναγνωρίζονται οι θηριωδίες κατά των Οθωμανών Αρμενίων, και παροτρύνουν την Τουρκία να αξιοποιήσει την ημέρα μνήμης της εκατοστής επετείου της γενοκτονίας των Αρμενίων ως μια σημαντική ευκαιρία για την συνέχιση των προσπαθειών της, μεταξύ άλλων με το άνοιγμα των αρχείων, να συμφιλιωθεί με το παρελθόν της, να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων και με αυτό τον τρόπο να προετοιμάσει το έδαφος για την ειλικρινή συμφιλίωση του τουρκικού και του αρμενικού λαού.

Το εγκριθέν κείμενο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί και να εκπληρώσει στο ακέραιο τις νομικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και, ειδικότερα, να προβεί με καλή πίστη στην πλήρη καταγραφή των αρμενικών και άλλων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς που καταστράφηκαν ή ερειπώθηκαν στην επικράτειά της τον περασμένο αιώνα.

Οι ευρωβουλευτές προτείνουν, τέλος, την καθιέρωση "διεθνούς ημέρας μνήμης της γενοκτονίας", με σκοπό να υπενθυμίσει ξανά το δικαίωμα όλων των λαών και εθνών ανά τον κόσμο για ειρήνη και αξιοπρέπεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog