Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού οι πρόσφυγες;


Μέσα στα μέτρα που αποφασίστηκαν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος χθες σε υπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου, του αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση, του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας Θόδωρου Δρίτσα, αποφασίστηκε μεταξύ των άλλων και η διαμόρφωση ειδικών χώρων διαμονής σε κλειστούς χώρους, σε καταυλισμούς, αλλά και σε υπάρχουσες υποδομές, όπου θα γίνονται και όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και θα τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

Η πρόταση της κυρίας Χριστοδουλοπούλου για φιλοξενία προσφύγων και παράνομων μεταναστών σε υποδομές που χρησιμοποιούνται από τους δήμους για έκτακτες ανάγκες, π.χ. δριμύ ψύχος, καύσωνες (ΚΑΠΗ, Γυμναστήρια, Γήπεδα κτλ), έθεσε σε συναγερμό τους δημάρχους.

Μετά τη διατύπωση της παραπάνω πρότασης και τις αντιδράσεις που ήδη άρχισαν να διαμορφώνονται εκ μέρους των Δημάρχων, η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε αδιέξοδο μέχρι να διαμορφώσει ειδικούς χώρους διαμονής σε άλλους κλειστούς χώρους και να δημιουργήσει καταυλισμούς.

Οι χιλιάδες μετανάστες που βρίσκονται στα νησιά αλλά και στο κέντρο της Αθήνας, προφανώς και δεν μπορούν να φιλοξενηθούν στα ήδη υπάρχοντα και ανεπαρκή κέντρα κράτησης, που η σημερινή κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει (Αμυγδαλέζα), αλλά που μπροστά στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει, μάλλον θα τα ξανανοίξει.

Η Κυβέρνηση στην προσπάθειά της να βρει γρήγορες λύσεις φέρεται να εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες του vimaonline.gr τη χρησιμοποίηση των εγκαταστάσεων του πρ. αεροδρομίου στο Ελληνικό. Στις εκτάσεις του υπάρχουν πάρα πολλά κτίρια που με μικρές μετατροπές, προσωρινά τουλάχιστον, θα μπορούσαν να στεγάσουν χιλιάδες μετανάστες μέχρι να βρεθεί μια πιο μόνιμη λύση.

Άλλωστε, και στο παρελθόν επί υπουργού Δημόσιας Τάξης Παπουτσή είχε προταθεί και μάλιστα είχε ετοιμαστεί και σχέδιο για την εγκατάσταση εκατοντάδων μεταναστών στον πρ. Αεροδρόμιο του Ελληνικού με την στήριξη μάλιστα και του πρ. δημάρχου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κορτζίδη, που βρίσκεται τώρα στην αντιπολίτευση του δήμου. Τότε η σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης όπου βρισκόταν ο σημερινός δήμαρχος κ. Κωνσταντάτος αλλά και πλήθους δημοτών είχε ακυρώσει τα σχέδια της κυβέρνησης.

Σήμερα που το Ελληνικό, ως επένδυση δεν φαίνεται να βρίσκεται στις προτεραιότητες του υπουργείου του κυρίου Λαφαζάνη, φαντάζει σύμφωνα με πληροφορίες μια λύση που θα μπορούσε να δώσει, έστω προσωρινό διέξοδο, στη στέγαση των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών.

Από την πλευρά στελεχών του Μαξίμου πάντως, σταθμίζονται και οι αντιδράσεις των τοπικών δημάρχων αλλά και των δημοτών που σίγουρα θα υπάρξουν και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι και έντονες.

Τι φοβούνται οι δήμαρχοι 

Η ΚΕΔΕ, μετά την πρόταση της κυρίας Χριστοδουλοπούλου να δοθούν κοινωνικές δομές των δήμων για τη στέγαση των μεταναστών και των προσφύγων, συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου για αύριο Πέμπτη, προκειμένου να συζητηθεί το μεταναστευτικό πρόβλημα και κατά πόσο αυτό θα επηρρεάσει την λειτουργία των τοπικών κοινωνιών, αλλά και των δήμων γενικότερα, αφού οι δήμαρχοι φοβούνται πως θα κληθούν να πληρώσουν το "μάρμαρο" φορτώνοντας τους προϋπολογισμούς τους με έξοδα στα οποία δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν.

Η αναμενόμενη αντίδραση των δημάρχων στην πρόταση της υπουργού δεν αφήνει πολλά περιθώρια στην κυβέρνηση προκειμένου να στεγάσει τους μετανάστες άμεσα "σε υπάρχουσες υποδομές" όπως αναφέρει η ανακοίνωση της κυβέρνησης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog