Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Παρέμβαση της Ν.Α.Σ. ΑΡΚΑΔΙΑΣ στη σύσκεψη για τη μονάδα Φυσικού Αερίου στη Μεγαλόπολη

Η απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας στα πλαίσια της συνθήκης του Μάαστριχτ, στη χώρα μας εκφράστηκε με τη μετατροπή της Δ.Ε.Η. σε ανώνυμη εταιρεία, μετοχοποιημένη που δρα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και την είσοδο ιδιωτών.

Για να μπουν οι ιδιώτες ανταγωνιστές έπρεπε να καθηλωθεί η παραγωγή της Δ.Ε.Η. στο ίδιο επίπεδο, γι΄ αυτό διαμορφώθηκε το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο που καθορίζει η νέα ισχύς για την περίοδο 2003-2010 να πηγαίνει στους ιδιώτες ανταγωνιστές και μέχρι το 2014 η Δ.Ε.Η. Α.Ε. να έχει περιοριστεί στο 50% της συνολικής ισχύος.

Ο συνολικός εθνικός σχεδιασμός στα πλαίσια της απελευθέρωσης υπηρετεί τα κέρδη συνολικά του κεφαλαίου, και των μεγαλομετόχων της Δ.Ε.Η. Α.Ε. και των ανταγωνιστών της, απόλυτα διαφωτιστικό είναι το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Δ.Ε.Η Α.Ε.

Τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν το ρεύμα ακριβότερο ενώ βαθαίνει η εκμετάλλευση των εργαζομένων στην ηλεκτρική ενέργεια.
Η απελευθέρωση έφερε την υποβάθμιση του λιγνίτη και την προώθηση του Φυσικού Αερίου που είναι ακριβό καύσιμο, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα εξάρτησης και έχει πολύ χαμηλό βαθμό απόδοσης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο βαθμός απόδοσης στις μονάδες συνδυασμένου κύκλου φτάνει στο 55 με 57%, αυτό δεν σημαίνει μόνο κατασπατάληση τεράστιας ποσότητας καυσίμου αλλά και σοβαρή περιβαντολλογική επιβάρυνση αφού το 43 με 45% του καυσίμου πετιέται κυριολεκτικά στην ατμόσφαιρα.

Αντί να προωθήσουν το Φυσικό Αέριο για χρήση με πρωτογεννή καύση που ο βαθμός απόδοσης φτάνει το 98% το χρησιμοποιούν για παραγωγή ρεύματος γιατί τους εξασφαλίζει υψηλή κερδοφορία και γρήγορη απόσβεση.

Το μέγιστο κέρδος καθορίζει τα πάντα, τι θα γίνει, πότε και που.
Αυτό καθορίζει και το χρονοδιάγραμμα των έργων υποδομής όπως ο αγωγός Φυσικού Αερίου, οι γραμμές μεταφοράς κ.λπ.
Ο Νομός Αρκαδίας είναι ενεργειακός νομός, έχει το Λιγνιτικό Κέντρο στη Μεγαλόπολη, τον Υδροηλεκτρικό Σταθμό στο Λάδωνα και αρκετούς σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ανεμογεννήτριες – φωτοβολταϊκά και μικρά υδροηλεκτρικά).
Σαν Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Αρκαδίας δίνουμε μεγάλη σημασία στον τομέα της ενέργειας, παρακολουθούμε τις εξελίξεις και παρεμβαίνουμε συχνά και με πολλούς τρόπους, το γνωρίζετε.

Αντιπαλεύουμε τη λεηλασία που γίνεται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όπου το κράτος με τους «αναπτυξιακούς» νόμους χρηματοδοτεί με τα λεφτά του Ελληνικού λαού τις εγκαταστάσεις για να εισπράττει το κεφάλαιο τεράστια κέρδη αφού με νόμους τους εξασφαλίζει μακροχρόνια απορρόφηση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας σε πολύ υψηλές τιμές που τις πληρώνουν βέβαια οι λαϊκοί καταναλωτές.

Οι μέχρι τώρα αιτήσεις ιδιωτών για εγκατάσταση σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο νομό ξεπερνούν τα 1.700 MW, ισχύ υπερδιπλάσια από τη λιγνιτική στη Μεγαλόπολη. Με τέτοια οικονομικά κίνητρα είναι βέβαιο ότι ο κατάλογος θα μακρύνει κι΄ άλλο.
Το Λιγνιτικό Κέντρο της Μεγαλόπολης με τις χιλιάδες εργαζόμενους σταθερής δουλειάς, την απασχόληση πολλών επαγγελματικών κλάδων αποτέλεσε για πολλά χρόνια τη βασικότερη πηγή απασχόλησης στην Αρκαδία και ευρύτερα.

Η συνθήκη του Μάαστριχτ και η απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας προδιέγραψαν το μέλλον της Μεγαλόπολης όπως γενικότερα το μέλλον της Δ.Ε.Η.
Η προώθηση του Φυσικού Αερίου ως στρατηγικού καυσίμου, η ληστρική εκμετάλλευση του λιγνίτη και η υλοποίηση της ιδιωτικοποίησης οδήγησαν το Λιγνιτικό Κέντρο σε συρρίκνωση, σε εντατικοποίηση της δουλειάς, σε απώλεια εκατοντάδων θέσεων σταθερής δουλειάς, ένταση της εργολαβοποίησης, των εκτάκτων, των ενοικιαζόμενων και των εργαζόμενων μερικής απασχόλησης.

Έχουν τεράστιες ευθύνες όσοι στήριξαν αυτές τις επιλογές, πρέπει να απολογηθούν εκείνοι οι φορείς που διοργάνωναν ημερίδες για τη μεταλιγνιτική εποχή.
Ο λιγνίτης μπορεί να συνεχίσει να δίνει ζωή στη Μεγαλόπολη, την Αρκαδία και ευρύτερα.
Υπάρχουν σοβαρά απολήψιμα αποθέματα, στη Μεγαλόπολη, στην Ασέα, την Πελάνα, την Κυπαρισσία, τα Καλάβρυτα, την Ηλεία και αλλού με καλή μέση θερμογόνο δύναμη που φθάνει και τις 3.500 θερμίδες ανά kg.

Ο λιγνίτης είναι σημαντικός πλουτοπαραγωγικός πόρος, ντόπια πηγή ενέργειας, είναι φτηνός και πλήρως αξιοποιήσιμος.
Με τη χρήση αντιρρυπαντικής τεχνολογίας μπορεί να διασφαλιστεί η προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Όσοι ενοχοποιούν γενικόλογα το λιγνίτη συνειδητά ή μη, στηρίζουν εκείνες τις πολιτικές που δεν θέλουν να διαμορφώσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τη χρήση του επειδή κοστίζουν.
Η μονάδα Φυσικού Αερίου που γίνεται σε αντικατάσταση παλαιών έχει ισχύ ίση με τη λιγνιτική συνολικά της Μεγαλόπολης θα απασχολεί το πολύ 50 εργαζόμενους θα επιβαρύνει όπως προαναφέραμε το περιβάλλον αλλά θα εξασφαλίζει γρήγορα και πολλά κέρδη για τους μετόχους.
Οι σταθμοί από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας του νομού θα δώσουν στο νότιο σύστημα υπερδιπλάσια ισχύ από τη σημερινή της Μεγαλόπολης, θα έχουν ελάχιστες, μηδενικές θα έλεγε κανείς, θέσεις εργασίας χωρίς να εξασφαλίζεται η ισορροπία του συστήματος αφού η παραγωγή τους εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής που εντάσσει όλους τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους στην υπηρεσία της κερδοφορίας του κεφαλαίου με πρόσφατη απόφαση της αρμόδιας επιτροπής δίνει υποχρεωτικά την αξιοποίηση του 40% των κοιτασμάτων λιγνίτη σε ιδιώτες.
Η Ν.Δ. το ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και όσοι δέχονται την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας που είναι η αιτία που γεννά τις συνέπειες αντιστρατεύονται τα λαϊκά συμφέροντα.

Αν θέλουμε να έχουμε στη Μεγαλόπολη ενεργειακό κέντρο που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, να έχει θέσεις εργασίας και εργαζόμενους με δικαιώματα πρέπει ο εργαζόμενος λαός (εργάτες – αγρότες – αυτοαπασχολούμενοι) να πάρει την υπόθεση στα χέρια του.
Να κινητοποιηθούν σε κοινή πάλη οι εργαζόμενοι στη Δ.Ε.Η. Α.Ε. μαζί με όλους τους κατοίκους που πλήττονται από την πολιτική αυτή και να παλέψουν για ενιαίο φορέα ενέργειας λαϊκή περιουσία, που να αξιοποιεί τις εγχώριες πρώτες ύλες με ταυτόχρονη προστασία του κοινωνικού και φυσικού περιβάλλοντος, αποκατάσταση και απόδοση για χρήση των εξορυγμένων εδαφών και ουσιαστική αποκατάσταση όσων πλήττονται από τη δράση του.

Για την Ν.Α.Σ. ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog