ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Η «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ» καταθέτει προς ψήφιση τις εξής προτάσεις:
1. α) Στο άρθρο 5: στην παράγραφο 1, μετά τη φράση «που προτείνει ο Περιφερειάρχης και η Οικονομική Επιτροπή», να προστεθεί η φράση «καθώς και οι επιτροπές του περιφερειακού συμβουλίου, ο επικεφαλής κάθε παράταξης ανεξαρτήτως αριθμού συμβούλων ή το ένα πέμπτο (1/5) των μελών του περιφερειακού συμβουλίου».
β) Ομοίως στο άρθρο 8: στο θέμα της λειτουργίας του περιφερειακού συμβουλίου, στο σημείο όπου αναφέρεται ότι «[…] αναγράφει υποχρεωτικά όλα τα θέματα που προτείνει ο περιφερειάρχης και η οικονομική επιτροπή», να προστεθεί η φράση: «καθώς και οι επιτροπές του περιφερειακού συμβουλίου, ο επικεφαλής κάθε παράταξης ανεξαρτήτως αριθμού συμβούλων ή το ένα πέμπτο (1/5) των μελών του περιφερειακού συμβουλίου».
γ) Ομοίως στο άρθρο 9 στην παρ. 3: Επανάληψη της συμπλήρωσης που έχουμε καταθέσει στα άρθρα 5 και 8, δηλαδή «καθώς και οι επιτροπές του περιφερειακού συμβουλίου, ο επικεφαλής κάθε παράταξης ανεξαρτήτως αριθμού συμβούλων ή το ένα πέμπτο (1/5) των μελών του περιφερειακού συμβουλίου».
2. Στο άρθρο 9:
α) στην παράγραφο 1, να γραφεί ως εξής: «Το Περιφερειακό Συμβούλιο συνεδριάζει υποχρεωτικά ύστερα από πρόσκληση του προέδρου του σε τακτική συνεδρίαση τουλάχιστον 2 φορές το μήνα».
β) στην παράγραφο 2: Πρέπει να παραμείνει στην αρχή όπως ήταν το αρχικό κείμενο «Ο Πρόεδρος καλεί το Συμβούλιο ... και συνοδεύεται από γραπτές εισηγήσεις επί των θεμάτων που θα συζητηθούν» (και όχι από τις τυχόν υπάρχουσες όπως λέει η τροποποίηση).
3. Στο άρθρο 13:
α) στο τέλος της παραγράφου 1, να γραφεί ως εξής: «στη συνέχεια διαβάζονται και απαντώνται οι ερωτήσεις και επερωτήσεις κατά τις διατάξεις του άρθρου 16 του παρόντος κανονισμού».
β) Η παράγραφος 3 να παραμείνει όπως ήταν το αρχικό κείμενο, δηλαδή να σβηστεί από το «Η παράταξη της πλειοψηφίας μπορεί να ορίσει μέχρι δύο ειδικούς αγορητές ... της μειοψηφίας», και στη συνέχεια όπως ήταν το αρχικό κείμενο δηλαδή «Για κάθε θέμα μιλά ο επικεφαλής της παράταξης και ο ειδικός αγορητής, εκτός εάν ο επικεφαλής ασκήσει ο ίδιος αυτό το ρόλο». Δηλαδή να σβηστούν τα «εκτός από τον εισηγητή και οι ειδικοί λοιποί αγορητές καταθέτουν γραπτό κείμενο» και «η παράταξη της πλειοψηφίας μπορεί να ορίσει μέχρι δύο (2) ειδικούς αγορητές».
γ) στην παράγραφο 6, να γραφεί όπως ήταν στο αρχικό κείμενο, δηλαδή: «Ο εισηγητής κάθε θέματος έχει στη διάθεσή του 10 λεπτά της ώρας για την πρώτη τοποθέτηση και 5 λεπτά για τη δεύτερη. Τον ίδιο χρόνο έχει και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης και ο επικεφαλής περιφερειακής παράταξης. Ο ειδικός αγορητής κάθε παράταξης έχει στη διάθεσή του 5 λεπτά για την πρώτη τοποθέτηση και 3 για τη δεύτερη. Ο πρόεδρος του σώματος μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ομιλιών των ανωτέρω κατά 2 λεπτά, αν τούτο επιβάλλεται από τη φύση του θέματος».
δ) στην παράγραφο 8, να γραφεί ως εξής: «Η διάρκεια κάθε συνεδρίασης ορίζεται σε ανώτατο όριο 5ωρη και μπορεί να παραταθεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις επί 2 ώρες το πολύ με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ... Η συζήτηση των ερωτήσεων και επερωτήσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τη 1 ½ ώρα».
ε) στο τέλος της παραγράφου 9, να προστεθεί και η φράση: «και οι λοιποί επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου».
4. Το άρθρο 16 το οποίο έχει τίτλο «Ερωτήσεις-Επερωτήσεις:
α) να μετονομαστεί σε «Διαδικασίες ελέγχου της περιφερειακής αρχής» και να προστεθεί σε αυτό πρώτη (1η) παράγραφος, η οποία θα αφορά το δικαίωμα κατάθεσης αναφοράς προς το περιφερειακό συμβούλιο, κατά το πρότυπο του αντίστοιχου κοινοβουλευτικού θεσμού και θα έχει ως εξής:
β) η παράγραφος 1 να διατυπωθεί ως εξής: «Κάθε σύμβουλος έχει δικαίωμα να καταθέτει γραπτές ερωτήσεις και επερωτήσεις για τις περιφερειακές υποθέσεις. Επί των ερωτήσεων και επερωτήσεων απαντά ο Περιφερειάρχης ή ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου πριν από τη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, εφόσον η ερώτηση ή επερώτηση κατατέθηκε 5 ημέρες πριν τη συνεδρίαση. Αν η ερώτηση ή η επερώτηση κατατέθηκε μετά την παρέλευσης της προαναφερομένης προθεσμίας, η απάντηση θα δοθεί στην επόμενη συνεδρίαση. Σε περίπτωση κατάθεσης μεγάλου αριθμού ερωτήσεων και επερωτήσεων, ο Πρόεδρος του Π.Σ. μπορεί να αναβάλει τη συζήτηση και να ορίσει ειδική συνεδρίαση πριν την επόμενη συνεδρίαση του Π.Σ.».
γ) η παράγραφος 5 να γραφεί: «α. Κατά τη συζήτηση της ερώτησης προηγείται προφορική ανάπτυξη από τον ερωτώντα και ακολουθεί απάντηση του Περιφερειάρχη ή του Αντιπεριφερειάρχη. β. Κατά τη συζήτηση της επερώτησης προηγείται προφορική ανάπτυξη από τον ερωτώντα και ακολουθεί απάντηση του Περιφερειάρχη ή του Αντιπεριφερειάρχη με δικαίωμα παρέμβασης των επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων. Ο επερωτών δικαιούται να δευτερολογήσει για 2 λεπτά και κλείνει στον ίδιο χρόνο ο Περιφερειάρχης ή ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης».
δ) Να θεσμοθετηθεί ο θεσμός της επίκαιρης ερώτησης και της εισαγωγής θέματος προ ημερησίας διάταξης, εφόσον φυσικά προκύπτει έκτακτο γεγονός.
5. Στο άρθρο 19:
α) Στην παράγραφο 1 να συμπληρωθεί στο τέλος, στις επιτροπές ισχύει η αναλογία 60% η πλειοψηφία - 40% οι μειοψηφίες αναλογικά με τη δύναμή τους. Συγκεκριμένα οι δύο θεματικές επιτροπές να είναι 11μερείς, 6 μέλη η πλειοψηφία και 5 οι μειοψηφίες.
β) Στις συνεδριάσεις των επιτροπών προσκαλούνται οι επικεφαλής των παρατάξεων, στους οποίους δίνεται όλη η πληροφόρηση που έχουν και τα μέλη των επιτροπών και οι οποίοι δύνανται να ορίζουν εκπρόσωπό τους, ο οποίος έχει δικαίωμα λόγου στις συνεδριάσεις της επιτροπής ανεξάρτητα αν είναι ή όχι περιφερειακός σύμβουλος.
γ) Σύσταση άτυπων ομάδων εργασίας στα πλαίσια του Περιφερειακού Συμβουλίου.
6. Στο άρθρο 20, «Περιφερειακές παρατάξεις»:
α) η παράγραφος 7 να διατυπωθεί ως εξής: «Εξασφάλιση της δυνατότητας των παρατάξεων να ασκούν το ρόλο και τα καθήκοντά τους. Για το σκοπό αυτό οι παρατάξεις πρέπει να έχουν γραφείο, ηλεκτρονικό υπολογιστή και γραμματειακή στήριξη στην έδρα της Περιφέρειας ή στην έδρα μιας άλλης Περιφερειακής Ενότητας αν το επιλέξουν και γραφείο και ηλεκτρονικό υπολογιστή στις πρωτεύουσες όλων των άλλων νομών, με ένα υπάλληλο για γραμματειακή υποστήριξη όλων των παρατάξεων και όλων των συμβούλων που είναι από τον αντίστοιχο νομό».
β) Να αποφασίσουμε να προτείνουμε στο Υπουργείο Εσωτερικών: «Να καθοριστεί ένας ελάχιστος προϋπολογισμός για τη λειτουργία των παρατάξεων».
Επιπλέον συμπληρωματικά για τη διεύρυνση της δημοκρατίας στο Π.Σ., καταθέτουμε προς ψήφιση τις εξής προτάσεις, οι οποίες να γίνουν παράρτημα του Κανονισμού:
1) Προτείνουμε να δοθεί η δυνατότητα σε όλες τις παρατάξεις που δεν εκπροσωπούνται στο Περιφερειακό Συμβούλιο να έχουν δικαίωμα λόγου εφ’ όσον το επιθυμούν στις συνεδριάσεις.
2) Όσον αφορά τη λειτουργία των Αντιπεριφερειαρχών, προτείνουμε:
Θεσμοθέτηση άτυπου οργάνου κατά νομό. Με δεδομένο ότι ο «Καλλικράτης» δεν προβλέπει συλλογικά όργανα σε κάθε Νομό, ενώ στο επίπεδο των Δήμων υπάρχει σε κάθε δημοτική και τοπική κοινότητα συλλογικό όργανο, προτείνουμε, να υπάρξει πολιτική συμφωνία, ότι θα λειτουργεί σε κάθε Νομό άτυπο συλλογικό όργανο, στο οποίο θα συμμετέχουν οι αιρετοί σύμβουλοι κάθε Νομού και οι υποψήφιοι Αντιπεριφερειάρχες των παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Το συλλογικό αυτό όργανο θα το συνεδριάζει ο Αντιπεριφερειάρχης μία φορά το μήνα για να συζητά θέματα που αφορούν τον κάθε Νομό.
3) Προτείνουμε την καθιέρωση τοπικών δημοψηφισμάτων για τη γνωμοδότηση σε περιφερειακά θέματα.
Τα δημοψηφίσματα αυτά θα έχουν – αναγκαστικά, λόγω θεσμικού πλαισίου – συμβουλευτικό χαρακτήρα, μπορεί όμως να υπάρχει πριν την προκήρυξή τους πολιτική δέσμευση της περιφερειακής αρχής ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμά τους.
4) Να προστεθεί άρθρο στον κανονισμό λειτουργίας του περιφερειακού συμβουλίου με θέμα το θεσμό της συζήτησης για θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος κατά τα πρότυπα του αντίστοιχου κοινοβουλευτικού θεσμού, το οποίο άρθρο θα έχει αναλυτικά ως εξής:
α. Για θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος, είτε εμπίπτουν είτε όχι στις εν στενή εννοία αρμοδιότητες της Περιφέρειας, ο περιφερειάρχης μπορεί, κατ’ εξαίρεση των διατάξεων των άρθρων 8 παρ. 1 και 13 παρ. 4 του παρόντος Κανονισμού να ενημερώνει το περιφερειακό συμβούλιο και αμέσως επακολουθεί συζήτηση (συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως).
β. Κατά τη διάρκεια κάθε έτους της περιφερειακής περιόδου η κάθε παράταξη που εκπροσωπείται στο περιφερειακό συμβούλιο δικαιούται να προκαλέσει μία (1) ειδική συνεδρίαση με θέμα της επιλογής της, με αίτησή της που υπογράφεται από τον επικεφαλής της και κατατίθεται στη γραμματεία του περιφερειακού συμβουλίου.
γ. Η συζήτηση πραγματοποιείται με επιμέλεια του προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου ως προς τη διαδικασία σύγκλησης του περιφερειακού συμβουλίου, με αναλογική εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος που αφορούν τις λοιπές συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου, μέσα σε ένα (1) μήνα από την υποβολή της αίτησης.
Ο επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog