Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Παρέμβαση Επιμελητηρίου Αρκαδίας για σημαντική περικοπή ποσοστού ενίσχυσης στον Αναπτυξιακό Νόμο

Επιστολή προς τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη απέστειλε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Ιωάννης Μπουντρούκας, σε συνεργασία με τους Προέδρους των Επιμελητηρίων των Πυρόπληκτων Νομών, σχετικά με τις προθέσεις του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας να περικόψει σημαντικό ποσοστό ενίσχυσης από τους επενδυτές που είχαν υποβάλλει επενδυτικές προτάσεις στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/2004.


Θέμα: «Επενδυτικές Προτάσεις του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/2004»

Κύριε Υπουργέ,
Με έκπληξη και απορία πληροφορηθήκαμε τις προθέσεις του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας να περικόψει ποσοστό ενίσχυσης κατά 10% από τους επενδυτές που είχαν υποβάλλει επενδυτικές προτάσεις στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/2004.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι αυτή που θίγεται από την απόφαση αυτή, αφού επλήγη ανεπανόρθωτα από τις πυρκαγιές του 2007 και ως αντιστάθμισμα της κατάστασης αυτής οι επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν σε πυρόπληκτες περιοχές μετατάχτηκαν στην Κατηγορία 1 με το μεγαλύτερο ποσοστό ενίσχυσης.
Δυόμισι χρόνια μετά, πολλές από τις επιχειρήσεις που υπέβαλαν επενδυτικές προτάσεις στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου, δεν έχουν αξιολογηθεί από τις αρμόδιες γνωμοδοτικές επιτροπές, χωρίς να ευθύνονται οι ίδιες.
1. Αντιμετωπίζονται με άνισα κριτήρια επενδυτικές προτάσεις που υπεβλήθησαν με το ίδιο καθεστώς δημιουργώντας ζητήματα ισονομίας και ισοπολιτείας.
2. Οι επενδυτικές προτάσεις βαθμολογήθηκαν και αξιολογήθηκαν σύμφωνα με τα ισχύοντα με ποσοστό χρηματοδότησης 60%.
Μετά την αναδιαμόρφωση του ποσοστού σε 50% πόσες από αυτές θα είναι βιώσιμες;
3. Το χρηματικό κόστος που καλείται να καταβάλλει το Υπουργείο είναι ασήμαντο συγκρινόμενο με την αφερεγγυότητα και την αναξιοπιστία που εμφανίζει υιοθετώντας τέτοιες πρακτικές.
4. Η περικοπή του ποσοστού χρηματοδότησης από 60% σε 50% δυόμισι χρόνια μετά δεν μπορεί να τεκμηριωθεί με κανένα νόμο ή απόφαση, ενώ αντίστοιχα ο Αναπτυξιακός Νόμος Άρθρο 7 (§7α) προέβλεπε ότι η επιλεξιμότητα θα δινόταν σε δέκα (10) ημέρες και η γνωμοδότηση της υπηρεσίας περί υπαγωγής ή μη θα δινόταν εντός δύο (2) μηνών από την ημερομηνίας υποβολής της επενδυτικής πρότασης.
Τριάντα (30) μήνες μετά, συζητάμε το “κούρεμα” της επιχορήγησης κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.
Καταλήγοντας, θεωρούμε ότι ένα κράτος δικαίου δεν μπορεί να αλλάζει μονομερώς και μεταγενέστερα το πλαίσιο συνεργασίας στο πλαίσιο του οποίου έχουν προγραμματιστεί επενδύσεις και έχουν δαπανηθεί χρήματα με κίνδυνο φυσικά των ακύρωση των και ελπίζουμε με την παρέμβαση σας να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα μας.
Τα Επιμελητήρια πυρόπληκτων νομών
Αρκαδίας Πρόεδρος Ιωάννης Μπουντρούκας
Αχαΐας Πρόεδρος Κων/νος Αντζουλάτος
Εύβοιας Πρόεδρος Παναγιώτης Σίμωσης
Ηλείας Πρόεδρος Άγγελος Αγγελόπουλος
Λακωνίας Πρόεδρος Κων/νος Πανδής
Μεσσηνίας Πρόεδρος Γιώργος Καραμπάτος



1. Υφ/ργό Περιφ. Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κ. Π. Ρήγα
2. Υφυπουργό Οικονομικών κ. Δ. Κουσελά
3. κ.κ. Βουλευτές Ν. Αρκαδίας
4. Περιφερειάρχη Περιφ. Πελοποννήσου κ. Π. Τατούλη
5. Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας κ. Ευαγ. Γιαννακούρα
6. Γ. Γ. Επενδύσεων και Ανάπτυξης κ. Γ. Πετράκο
7. Γ.Γ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γ. Κανελλόπουλο
8. ΚΕΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog