Ένας δήμαρχος διαφορετικός από τους... άλλους
Ο καινούργιος δήμαρχος όμως δεν είχε καμία σχέση με τους προηγούμενους.
Ο Αntanas Mocus Οταν ζήτησε από τους κατοίκους να καταβάλλουν σε εθελοντικά επιπλέον 10% σε φόρους, 63.000 άνθρωποι το έκαναν σχεδον αμέσως
Η πρώτη του κίνηση ήταν να προσλάβει 20 μίμους και να τους σκορπίσει στους δρόμους της πόλης. Η δουλειά τους ήταν να χλευάζουν όσους παραβίαζαν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Σιγά, θα μου πείτε. Οι πολίτες όμως άρχισαν να συμμορφώνονται γιατί αποδείχτηκε πως τους πείραζε πολύ περισσότερο η δημόσια κοροιδία, παρά τα πρόστιμα. Αμέσως μετά, βγήκε σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές και έκανε ντους κατατσίτσιδος live, κλείνοντας την παροχή νερού ενώ σαπουνιζόταν, για να δείξει στους πολίτες πώς μπορούν να εξοικονομούν νερό.Και βουαλά! Η κατανάλω! ση νερού αμέσως έπεσε.
Όρισε Ημέρα Γυναίκας όπου οι άντρες θα φρόντιζαν τα παιδιά και οι υναίκες
θα έβγαιναν βόλτα στην πόλη. Αυτό, ήταν ανήκουστο γιατί η συγκεκριμένη πόλη ήταν πολύ επικίνδυνο μέρος τα βράδια,
ενώ οι γυναίκες δεν έβγαιναν βόλτες σχεδόν ποτέ ως τότε. 700.000 γυναίκες γέμισαν τους δρόμους πανηγυρίζοντας ενώ ακόμη και o αρχηγός της αστυνομίας ήταν γυναίκα εκείνο το βράδι. Το καλύτερο; Μοίρασε στους πολίτες ταμπέλες με thumbs up και thumbs down για να επιδοκιμάζουν ή να αποδοκιμάζουν δημόσια τις πράξεις των συμπολιτών τους. Πράγμα φυσικά που δεν έχασαν την ευκαιρία να το ξεφτιλίσουν δεόντως αλλά όλως περιέργως, ειρηνικά. Το ομαδικό κράξιμο ήταν ό,τι έπρεπε τελικά. Γενικώς σκαρφιζόταν αστείες ή περίεργες καμπάνιες για κάθε τί που ήθελε να πετ! ύχει, όπως όταν ζήτησε να του τηλεφωνήσει (στο προσωπικό του γραφείο μάλιστα) όποιος πολίτης συναντούσε έστω κι έναν υποδειγματικό ταξιτζή.
Σύντομα, 150 τηλεφωνήματα συντέλεσαν στο να δημιουργηθεί ομάδα ταξιτζίδων που ο δήμαρχος ονόμασε Ιππότες της Ζέβρας και είχαν την προσωπική του υποστήριξη. Ίδρυσε επίσης ταμείο εθελοντικών φόρων για όσους ήθελαν να δώσουν παραπάνω χρήματα (!) στο δημοτικό ταμείο. Φυσικά και μάζεψε χρήματα. Τέλος, προσπαθώντας να δείξει πόσο σημαντική είναι η ανθρώπινη ζωή, ζωγράφισε αστέρια σε κάθε σημείο θανάτου από τροχαίο στην πόλη, πράγμα εξαιρετικά έξυπνο γιατί το αποτέλεσμα ήταν πανέμορφο αλλά και ιδιαίτερα σοκαριστικό.
*Όχι, δεν είναι παραμύθι. Πρόκειται για τον Κολομβιανό Antanas Mockushttp://en.wikipedia.org/wiki/Antanas_Mockus,
τον δήμαρχο της Μποκοτά το 1993. Μετά το πέρας της θητείας του, ο παράξενος αυτός δήμαρχος, ξεκίνησε διαλέξεις αναλύοντας τα συμπεράσματά του από το κοινωνικό του πείραμα. Ένα από τα συμπεράσματά του είναι πως η γνώση δίνει δύναμη αρκεί να καταφέρεις να τη μεταδώσεις μέσω της τέχνης, του χιούμορ και της δημιουργικότητας. Μόνο έτσι οι άνθρωποι αποδέχονται τις αλλαγές.*
------------------------------------------------------------
ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ της διαφθοράς...
Αποκαλύψεις από τον ηθοποιό Πάνο Σκουρολιάκο !!
«Γραμματείς και Φαρισαίοι» είναι απ’ ότι φαίνεται αυτοί που τοποθέτησαν ¨ταφόπλακα¨ στα περισσότερα ΔΗΠΕΘΕ.
Ο θεσμός που καθιέρωσε ως υπουργός Πολιτισμού η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη ατονεί, και αυτό γιατί πολλοί από τους δημάρχους τον χρησιμοποιήσαν για ρουσφέτια.
Όπως αποκαλύπτει ο Πάνος Σκουρολιάκος κατά τη θητεία του ως καλλιτεχνικός διευθυντής στο ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης είχε πέντε γραμματείς!
Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash 96 ο πολύ καλός ηθοποιός δεν δίστασε να ομολογήσει ότι διέθετε πέντε γραμματείς, όχι επειδή το ζήτησε, αλλά διότι έτσι έπρεπε, αφού οι περισσότεροι δήμαρχοι εξυπηρετούσαν ψηφοφόρους τους. Χαρακτηριστική ήταν η φράση του ότι περισσότερο στοίχιζαν σε μισθοδοσία οι γραμματείς παρά οι θίασοι!
Αντίστοιχες ανομολόγητες καταστάσεις, όπως κατήγγειλε, συνέβαιναν στα περισσότερα ΔΗΠΕΘΕ.
Είναι προφανές ότι ακόμα και ο πολιτισμός ήταν ένας καλός τρόπος να βολέψουν τα … παιδιά τους. Να θυμίσουμε ότι ο κ. Σκουρολιάκος ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής στο ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης απότο 1997 ως το 2007, τόσο επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, όσο και επί Νέας Δημοκρατίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog