Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Συνάντηση Περιφερειάρχη με Δημάρχους για το ΕΣΠΑ

Περιφερειάρχης προς Δημάρχους: «Θα διασώσουμε το ΕΣΠΑ- Θα προγραμματίσουμε έγκαιρα την επόμενη προγραμματική περίοδο- Πάνω στο συλλογικό επιχειρησιακό σχέδιο της Πελοποννήσου θα χτίσουμε το επόμενο ΕΣΠΑ, αλλά και την αναθεώρηση του περιφερειακού χωροταξικού»


Ευρύτατη συμμετοχή δημάρχων και αντιδημάρχων σχεδόν όλων των Δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου καταγράφηκε την Δευτέρα 11 Ιουλίου, στη διάσκεψη που συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης με θέμα την πορεία εκτέλεσης του ΕΣΠΑ και την προετοιμασία της Πέμπτης Προγραμματικής Περιόδου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας – όπως την χαρακτήρισε ο κ. Τατούλης- διαπιστώθηκε συναίνεση και πνεύμα συνεργασίας από όλους τους φορείς με στόχο τη «διάσωση του ΕΣΠΑ» έστω και την τελευταία στιγμή.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, αφού τόνισε την απελπιστική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το ΠΕΠ Πελοποννήσου, αλλά και το ΔΕΠΙΝ, δήλωσε ότι κακώς χάθηκε ένα εξάμηνο, κατά τη διάρκεια του οποίου η κατάσταση επιδεινώθηκε, ενώ προς επίρρωση του ισχυρισμού του επικαλέσθηκε και την σχετική δήλωση του Επιτρόπου Περιφερειακής Ανάπτυξης κ.Hahn, ο οποίος έκανε λόγο για «ανεπάρκεια ώριμων έργων και, γενικότερα, σε στενώσεις και δύσκαμπτες διαδικασίες στα συστήματα διαχείρισης και ελέγχου».

Ο κ. Τατούλης ενέμεινε ιδιαίτερα στην αναγκαιότητα επίτευξης των στόχων πριν το τέλος του έτους, διότι ειδάλλως η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα μπει σε δυσμένεια για την επόμενη προγραμματική περίοδο. Μάλιστα, απευθυνόμενους στους Δημάρχους είπε χαρακτηριστικά ότι «στο τέλος μιας μάχης, δεν ενδιαφέρεται κανείς για τις δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει ο στρατηγός, αλλά για το αν κέρδισε ή έχασε την μάχη». «Εμείς αυτήν την μάχη θα την κερδίσουμε», υπογράμμισε ο κ. Τατούλης.

Επίσης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ξεκαθάρισε για πολλοστή φορά ότι όλα τα θέματα είναι προς αναθεώρηση και ότι αυτή η διαδικασία υπόκειται στο νέο μοντέλο διοίκησης που εισάγεται πλέον στη διαχείριση του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με την δημιουργία τριών δομών σε επίπεδο τεχνικής βοήθειας, οι οποίες έχουν ως εξής: σύμβουλος για την κινητικότητα του ΕΣΠΑ στο επίπεδο της Περιφέρειας, σύμβουλος για παροχή υπηρεσιών στους δικαιούχους, σύμβουλος ωρίμανσης έργων και μελετών προς ένταξη στο ΕΣΠΑ και για την προετοιμασία της επόμενης προγραμματικής περιόδου.

Παράλληλα, ο κ. Τατούλης εξήγγειλε τη συγκρότηση ομάδας εργασίας, αρμόδιας για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και για την προετοιμασία του επόμενου προγράμματος, αποτελούμενη από την κ. Κωνσταντίνα Νικολάκου, Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης, τους περιφερειακούς συμβούλους της πλειοψηφίας κκ. Λαπαθιώτη, Κοραχοντζίτη, Στρατηγάκο και Ντάνο, από τους περιφερειακούς συμβούλους της μείζονος πλειοψηφίας κκ. Παναγιωτόπουλο, Κανελλάκη και Λέγγα, τον επικεφαλής της Οικολογικής Συμπολιτείας του Μωριά, κ. Λάμπρο Μπούκλη και πέντε ακόμη μέλη που θα υποδείξουν οι δήμοι.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου διευκρίνισε ότι πριν έλθει προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο επιχειρησιακός σχεδιασμός θα αποσταλεί στους δήμους για συμπλήρωση και διαβούλευση, ενώ πάνω σε αυτό το εγκεκριμένο σχέδιο θα στηριχθεί η αναθεώρηση του Περιφερειακού χωροταξικού πλαισίου. «Όλη αυτή η διαδικασία διαδραστικής πολιτικής, όπου το όλον επηρεάζει το μέρος και αντίστροφα θα είναι μια καινοφανής ιστορία συναίνεσης και πολιτικού πολιτισμού που θα αποτελέσει πιλότο για τη χώρα», τόνισε ο κ. Τατούλης.

Ο Δήμαρχος Τρίπολης, κ. Γιάννης Σμυρνιώτης έκανε λόγο για τη σημασία που θα έχει ο σχεδιασμός σε επίπεδο περιφέρειας, σε αντίθεση με την προηγούμενη λογική που δημιουργούσε έργα χωρίς ανταποδοτικότητα, ασύνδετα μεταξύ τους που δε δημιουργούσαν προστιθέμενη αξία. Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Καλαμάτας, κ. Νίκας δήλωσε ότι νιώθει ότι ξημερώνει μια ημέρα ελπίδας και αισιοδοξίας γεγονός που πηγάζει τόσο από τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων όσο και από το ίδιο το πρόσωπο του περιφερειάρχη, σε αντιδιαστολή με τις τακτικές του παρελθόντος που έχουν κάνει τους προηγούμενους κρατικούς περιφερειάρχες να κρύβονται, αφού τα όσα εξήγγειλαν στο τέλος λίμνασαν και ναυάγησαν. Ο Δήμαρχος Κορίνθου, κ. Αλέκος Πνευματικός τόνισε την ανάγκη για έναν γρήγορο απολογισμό ενώ αρκετοί ήταν οι δήμαρχοι που εξέφρασαν ως προτεραιότητα τα έργα υποδομών, τα έργα ύδρευσης, αποχέτευσης και οδικών δικτύων.

Απαντώντας στις τοποθετήσεις των φορέων του Α΄Βαθμού ΟΤΑ, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κρίση προφανώς βοήθησε προκειμένου να κατατεθούν στο τραπέζι του διαλόγου πολύ σοβαρές ιδέες και προτάσεις, τις οποίες θα συζητήσει από την επόμενη εβδομάδα σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους Δημάρχους, προκειμένου οι εντάξεις να τρέξουν εξαιρετικά γρήγορα.

Σχετικά με τα έργα υδροδότησης, επανέλαβε ότι είναι σε συνεννόηση με την ΕΥΔΑΠ, η οποία ως τεχνικός σύμβουλος της Περιφέρειας, θα δώσει από κοινού με το περιφερειακό συμβούλιο και τις υπηρεσίες λύσεις σε ένα ζήτημα που χρονίζει και είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Επιπρόσθετα, στην άποψη που εκφράστηκε ότι αυτά έχουν ειπωθεί πολλές φορές στο παρελθόν ο κ. Τατούλης δήλωσε ότι η μεγάλη διαφορά με το παρελθόν είναι ότι τώρα οι περιφερειακές και αυτοδιοικητικές διοικήσεις σχεδιάζουν μόνες τους, χωρίς να δέχονται εντολές από υπουργεία και αυτό σημαίνει ότι η αποτυχία θα βαρύνει μόνο τους ίδιους, χωρίς να υπάρχει καμία δυνατότητα να εξευρεθεί άλλοθι. Επεσήμανε δε, ότι έχει ζητήσει για την Περιφέρεια για την ευθύνη των τομεακών προγραμμάτων, γεγονός που αντιμετωπίζεται θετικά .

Τέλος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε ότι «πλανάται πλάνην οικτρά όποιος νομίσει ότι μπορεί να επωφεληθεί από την κρίση εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και να κάνει σχέδια που έχουν ως στόχο τον περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας» και διατράνωσε την άποψη του ότι Περιφέρεια και Δήμοι θα κερδίσουν αυτήν την κατά μέτωπο μάχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog