Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Επιμελητήριο Αρκαδίας : Όχι στη αύξηση ΦΠΑ στις επιχειρήσεις εστίασης

Μη αύξηση του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις εστίασης

Την άμεση επανεξέταση της αύξησης του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις εστίασης ζητά με επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Ιωάννης Μπουντρούκας στον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου.


Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακαλοθούμε τον τελευταίο καιρό τις συζητήσεις και τα σενάρια γύρω από την επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης. Η νέα αυτή αλλαγή θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες από το 2010 βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας, καθώς οι πολίτες διαθέτουν όλο και λιγότερα χρήματα στην κατά παράδοση διασκέδασή τους σε μία ταβέρνα ή σε ένα εστιατόριο.

Ο αριθμός των επιχειρήσεων που κλείνουν καθημερινά αυξάνεται δραματικά και η αύξηση του ΦΠΑ στον συγκεκριμένο κλάδο θα πλήξει ανεπανόρθωτα τις εναπομείνασες επιχειρήσεις που αγωνίζονται να επιβιώσουν, θα έχει αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό, στον οποίο εναποθέτουμε κάποιες ελπίδες, στην απασχόληση, που βρίσκεται σε απελπιστικά επίπεδα, στην οικονομία της χώρας γενικά.

Ο συγκεκριμένος κλάδος αριθμεί περί τις 140.000 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, οι οποίες απασχολούν περισσότερους από 600.000 εργαζομένους. Με την επιβολή του συγκεκριμένου μέτρου όχι μόνο δε θα επιτευχθούν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αλλά θα οδηγηθούμε σε μαζικό «λουκέτο» επιχειρήσεων, σε ακόμα περισσότερες απολύσεις και σίγουρα όχι σε αύξηση των εσόδων του κράτους.

Επιπλέον, η πρόσφατη ενδεχόμενη ρύθμιση περί εξαίρεσης των τουριστικών πακέτων «all inclusive» δεν βοηθάει σε καμία περίπτωση, καθώς θα έχει εφαρμογή σε ελάχιστες επιχειρήσεις, και μάλιστα όχι σε μικρομεσαίες, ενώ δεν θα έχει καμία διαφορά για τον τουρισμό που δεν επιλέγει αυτή τη μορφή διακοπών και που εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο ποσοστό του εγχώριου και ξένου τουρισμού.



Σας παρακαλούμε λοιπόν άμεσα να επανεξετάσετε τη συγκεκριμένη ρύθμιση και να μην προχωρήσει η εφαρμογή της, καθώς τα αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις του κλάδου θα είναι καταστροφικά.


ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΜΠΟΥΝΤΡΟΥΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog