Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Της Κερατέας στη Μεγαλόπολη



Με αυτόν τον τίτλο
η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ κυκλοφόρησε το άρθρο που παραθέτουμε:
--------------------------------
Έντυπη Έκδοση
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 14 Αυγούστου 2011


Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΥΓΑΝΗ

Εδώ και χρόνια η Ε.Ε. επιβάλλει στο ελληνικό κράτος πρόστιμα επειδή δεν διαχειρίζεται τα βιομηχανικά απόβλητα, οι κυβερνήσεις όμως αντί να ψάξουν για μια σοβαρή λύση κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να τα φορτώσουν στο κατεστραμμένο περιβαλλοντικά λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης.
Ενας τόπος «όμηρος» της ΔΕΗ Α.Ε., λόγω της εκτεταμένης εξόρυξης λιγνίτη, ο οποίος όμως κρίνεται ως ο πλέον κατάλληλος από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την κατασκευή Χώρου Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΧΔΒΑ). Την κοινή υπουργική απόφαση με θέμα την έγκριση της Μελέτης των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του επίμαχου έργου την προώθησε η Τίνα Μπιρμπίλη στις 5 Ιουλίου, μία μέρα πριν φύγει από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Συνυπογράφεται από τους υπουργούς Α. Λοβέρδο (Υγείας), Κ. Σκανδαλίδη (Αγροτικής Ανάπτυξης), Π. Γερουλάνο (Πολιτισμού). Η απόφασή τους έφερε το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Μία ακόμη φορά η τοπική κοινωνία βγήκε οργισμένη στο δρόμο ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να γίνει η βιομηχανική χαβούζα της Ελλάδας.

Η ιστορία πάντως έχει και κωμικές διαστάσεις, καθώς υπάρχει και κάποιος στην κυβέρνηση ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2010 διαβεβαίωνε με «σαφή και καθαρή φωνή» τους Μεγαλοπολίτες ότι «όσο είμαι εγώ, η Μεγαλόπολη δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο να γίνει Χώρος Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων...». Αυτήν ακριβώς τη δήλωση είχε κάνει ο αρκάς υπουργός Δ. Ρέππας στον τοπικό ραδιοσταθμό «ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ FM».

Λίγο πριν απ' την κοινή υπουργική απόφαση ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής είχε πληροφορηθεί από τον επίτροπο για Περιβάλλον, κ. Ποτότσνικ, πως «η Ελλάδα έχει συμπεριλάβει τον συγκεκριμένο χώρο υγειονομικής ταφής αποβλήτων μεταξύ των προς κατασκευή ΧΥΤΑ».

Τα σχέδια της ΔΕΗ για δημιουργία ΧΔΒΑ στο παλιό ορυχείο της Θωκνίας (έκτασης 291 στρεμμάτων, εγγύς του Αλφειού ποταμού) χρονολογούνται από το 2005. Το σχέδιο κρατιόταν μυστικό έως το Σεπτέμβριο του 2006, οπότε η ΔΕΗ υπέβαλλε σχετική προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Δύο χρόνια αργότερα, καταθέτει και την ΜΠΕ.

Από την πρώτη στιγμή η αντίδραση του δημοτικού συμβουλίου Μεγαλόπολης υπήρξε σύσσωμη και ξεκίνησε έναν τεράστιο αγώνα για να ενημερώσει την Ευρώπη και τα πολιτικά κόμματα. Το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο με την κοινή υπουργική απόφαση.

Περίπου 40 χρόνια η Μεγαλόπολη «παλεύει με τη διαρκή οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική υποβάθμιση, την παρακμή και την επιβεβαρημένη υγεία των χιλιάδων κατοίκων της περιοχής (με νεοπλασίες, διάφορες μορφές καρκίνου, αναπνευστικά προβλήματα)», διαβάζουμε σε επιστολή του Επιμελητηρίου Αρκαδίας προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Στο πλευρό των κατοίκων βρίσκονται πάνω από 15 πανεπιστημιακοί και προσωπικότητες καταγόμενοι από την Αρκαδία. Σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν άκρως αρνητικές συνέπειες στην οικονομία, την ανάπτυξη, το περιβάλλον, την υγεία, τον τουρισμό και τους αρχαιολογικούς χώρους Αρχαίου Θεάτρου, Λυκοσούρας, Λυκαίου και Τραπεζούντας.

2 σχόλια:

  1. ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ, ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟ.
    ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΓΑΙΔΟΥΡΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΥΤΕ ΣΠΙΤΙ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ, ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΒΙΛΕΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΤΗ ΑΘΗΝΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ Κ.Ο.Κ
    ΤΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΜΙΖΕΣ ΠΙΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΝΑΝ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΑΘ. ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΟ ΤΟ 2006 ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΝΑΙ ΣΕ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΔΒΑ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ ΕΝΩ ΔΟΥΛΕΥΕ ΨΙΛΟ ΓΑΖΙ ΤΟΥΣ ΕΔΩ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΤΟΥ.

    ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog