Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Προκειμένου να αποφευχθούν κίνδυνοι απολύσεων και εφεδρείας ο Περιφερειάρχης ζήτα τη γρήγορη λειτουργία της 5ης μονάδας του εργοστασίου της ΔΕΗ

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε το ψήφισμα του Δήμου Μεγαλόπολης και των εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη μετά από πρόταση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη, προκειμένου να υπάρχει συντεταγμένη πορεία με τον A' βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του εργοστασίου της ΔΕΗ της Μεγαλούπολης.
Όπως δήλωσε οκ. Τατούλης, ο τρόπος χειρισμού του θέματος γεννά πολλά ερωτηματικά και για το λόγο αυτό το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στέκεται απέναντι σε τέτοιες πρακτικές.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου επεσήμανε το γεγονός της επιβάρυνσης της περιοχής και χαρακτήρισε τις σκέψεις που γίνονται από την κυβέρνηση "εκ του πονηρού υποκινούμενες", με την απόφαση να τεθεί η πολιτική αυτή σε εφαρμογή για πρώτη φορά στη Μεγαλόπολη.
"Το πρόβλημα δεν είναι η ιδιωτικοποίηση, αλλά τα ζητήματα της εφεδρείας και της απόλυσης που απειλούν ευαίσθητες και μη κοινωνικές ομάδες" υπογράμμισε ο κος Τατούλης σημειώνοντας ωστόσο ότι προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιοι κίνδυνοι έχει ζητήσει ο ίδιος επανειλημμένα τη γρήγορη λειτουργία της 5ης μονάδας του εργοστασίου.
«Είμαστε αλληλέγγυοι σε όποιο κίνδυνο απειλήσει άμεσα τους εργαζομένους στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης, στέλνοντας ένα μήνυμα στην κυβέρνηση», δήλωσε τέλος ο Περιφερειάρχης.


Υπάρχει ανάγκη αλλαγής του μοντέλου διαχείρισης των υδάτινων πόρων και απόδοση των αρμοδιοτήτων στην Περιφέρεια

Τις απόψεις των επικεφαλής των παρατάξεων του ΠΕΣΥ στο θέμα των υδάτινων πόρων ζήτησε στην συνεδρίαση του ΠΕΣΥ Πελοποννήσου ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, θέτοντας σε συζήτηση το θέμα της αρμοδιότητας των υποδομών που δεν έχουν αποδοθεί στην Περιφέρεια λόγω εκπόνησης της Κοινοτικής Οδηγίας προ της εφαρμογής του Καλλικράτη.
Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της νέας αιρετής Διοίκησης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ξεκαθάρισε ότι είναι προσωπικά σε συνεχή επικοινωνία με το ΥΠΕΚΑ το οποίο έχει και τη σχετική αρμοδιότητα και χωρίς να παραγνωρίζει το ρόλο και την προσφορά του ΙΓΜΕ και του ΓΕΩΤΕ έχει θέσει την ανάγκη αλλαγής του μοντέλου διαχείρισης των υδάτινων πόρων.
«Έχουμε πίστη στο όραμά μας για τη δημιουργία μιας Περιφέρειας πρότυπο και αειφορίας και για το λόγο αυτό είμαστε έξω από μικροπολιτικές και μικροκομματικές λογικές», δήλωσε ο κ. Τατούλης και συνέχισε λέγοντας, «ότι κάνουμε θέλουμε να είναι φερέγγυο, αποτελεσματικό, με διαφάνεια και να στοχεύει στην πρόοδο της Περιφέρειας Πελοποννήσου».
Ο Πέτρος Τατούλης τόνισε στην συνέχεια ότι «είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε στην ωρίμανση της μελέτης του Υπουργείου για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και είναι γνωστή στο Υπουργείο η βαθιά μας θέληση για ουσιαστική διαβούλευση, η οποία θα ξεκινήσει το Νοέμβριο».
Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε επίσης ότι έχει ετοιμαστεί ήδη ένα μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΥΔΑΠ, και κάλεσε τους επικεφαλείς των παρατάξεων του ΠΕΣΥ να συμβάλουν με τις προτάσεις και τις απόψεις τους, προκειμένου να βελτιωθούν οι κανόνες διαχείρισης των υφισταμένων υδάτινων πόρων, όπως οι βιολογικοί καθαρισμοί. Αυτό μάλιστα σε συνάρτηση με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων που προωθείται, με ταχείς ρυθμούς από την Περιφέρεια, θα συντελέσει ουσιαστικά στην άνοδο της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Στη νέα αυτή λογική, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, δεν έχουν θέση τεράστια έργα χωρίς ώριμες μελέτες και μετρήσιμα αποτελέσματα. "Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι είναι απαραίτητη η μελέτη των υδάτινων πόρων και η μεθοδολογία διαχείρισης" κατέληξε ο Περιφερειάρχης.
Στο περιθώριο της συζήτησης ο κος Τατούλης αναφέρθηκε και στην απάντηση της Ειδικής Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, η οποία δια επιστολής της κας Καραβασίλη, ανέφερε ότι η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου σχετικά με την αποθήκη χημικών στο Σουσάκι, είναι απολύτως σύννομη. Στις 17 Οκτωβρίου μάλιστα η κα Καραβασίλη θα παρευρεθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο προκειμένου να γίνει ευρεία συζήτηση για το περιβάλλον και την αειφορία, όπως ανακοίνωσε ο κ. Τατούλης, προκειμένου να καταρτιστεί ένας χάρτης πορείας ενεργειών.
Το λόγο πήραν ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΚΑ, κος Παντελόπουλος, ο σύμβουλος της Ειδικής Υπηρεσίας Υδάτων κος Παναγόπουλος, το μέλος της μελετητικής ομάδας για την Πελοπόννησο κος Τσιάλας Θεόδωρος, και ο Γενικός Διευθυντής της ΕΥΔΑΠ κος Γεωργιάδης Στέφανος, οι οποίοι αφού εξέφρασαν τη χαρά τους για το επίπεδο διαβούλευσης, ανέλυσαν τη σχετική κοινοτική οδηγία, το σχέδιο διαχείρισης για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την αξιοποίηση των υφισταμένων έργων διαχείρισης υδάτινων πόρων.


Ηλίας Σιμόπουλος: "Ζούμε μια κρίσιμη ώρα και οι έντιμοι άνθρωποι δεν θα πρέπει να αποτελούν φιγούρες σκιών"

Τον Ηλία Σιμόπουλο, υποψήφιο για το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2011, τίμησε το ΠΕΣΥ Πελοποννήσου μετά από πρόταση του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, στην συνεδρίαση της Δευτέρας 3 Οκτωβρίου.
Ο κ. Πέτρος Τατούλης χαρακτήρισε τον Ηλία Σιμόπουλο ως "μια σημαντική προσωπικότητα που τιμά τη χώρα με την ανιδιοτέλειά του, την ευγένειά του, το χαμηλό προφίλ του και για το γεγονός ότι αποτυπώνει με τη στάση ζωής του τη διακύμανση της ελληνικής ιστορίας".
Ο κ. Τατούλης ευχήθηκε μακροημέρευση στον ποιητή, τον οποίο όπως χαρακτηριστικά είπε "έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ η χώρα στην ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή που βρίσκεται. Οι ποιητές επανασηματοδοτούν τη προσπάθεια της κοινωνίας» κατέληξε ο Περιφερειάρχης.
Ο Πέτρος Τατούλης αναφέρθηκε στους αγώνες του Ηλία Σιμόπουλου και στο ποιητικό του έργο, το οποίο ξεκίνησε το 1936, αλλά διακόπηκε βίαια από τη δικτατορία του Μεταξά τον ίδιο χρόνο, ενώ κατάφερε να συνεχιστεί το 1946, παρά την καταστροφή του αρχείου του στο μεσοδιάστημα.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ενημέρωσε το ΠΕΣΥ ότι η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών έχει προτείνει τον κ. Σιμόπουλο για το Νόμπελ ποίησης του 2011 και ότι αυτό αποτελεί μεγάλη τιμή για τον τόπο μας, ενώ χαρακτήρισε τις «Ράθυμες Ώρες», την τελευταία του ποιητική συλλογή του Ηλία Σιμόπουλου, δείγμα δουλειάς ενός μεγάλου ποιητή.
Ο κ. Σιμόπουλος ευχαρίστησε για "τα ωραία λόγια που ακούστηκαν" για αυτόν και το έργο του, τα οποία χαρακτήρισε υπερβολικά και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την τιμή που του κάνει το Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά και προσωπικά στον κ. Τατούλης, τον οποίο χαρακτήρισε φίλο από παλιά.
Ο κ. Σιμόπουλος κλείνοντας ανέφερε ότι "ζούμε μια κρίσιμη ώρα και οι έντιμοι άνθρωποι δεν θα πρέπει να αποτελούν φιγούρες σκιών. Η ποίηση αποτελεί σύζευξη αγώνων και έκφραση ανθρώπινης αλληλεγγύης» και «γέφυρα μπροστά στο χάος", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog