Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Π. Τατούλης: Μερικές φορές οι ειδικές συνθήκες χρειάζονται ειδικές λύσεις


Συνέντευξη στην μεγαλύτερη και παλαιότερη πολιτική εφημερίδα που κυκλοφορεί από το 1993 στις Βρυξέλλες, New Europe, και ασχολείται με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έδωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στην πρόσφατη επίσκεψη του στις Βρυξέλλες.
Ο Περιφερειάρχης απαντώντας στις ερωτήσεις της εφημερίδας υποστήριξε την σταθερή του προσήλωση στην προοπτική δημιουργίας ενός εύρωστου μέλλοντος που θα βασιστεί σε νέα προσαρμοσμένα μοντέλα ανάπτυξης όπως οι Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες, ενώ χαρακτήρισε τον Καλλικράτη ως την μεταρρύθμιση που δίνει νέα ώθηση για τοπική ανάπτυξη βασισμένη στις τοπικές ανάγκες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου.

Ο Πέτρος Τατούλης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην υπέρβαση των ψηφοφόρων, με την επιλογή τους στην πρόταση που τους τέθηκε από πολίτες με διαφορετικές επαγγελματικές και πολιτικές προελεύσεις χαρακτηρίζοντας τηn ως ένα μείζων βήμα προς μια γνήσια αποκέντρωση. Οι πολίτες σε τοπικό επίπεδο ανέφερε ο κος Τατούλης, μπορούν να επιλέξουν πλέον αυτούς που θεωρούν πιο ικανούς για να τους εκπροσωπήσουν, να σχεδιάσουν πολιτικές και να προωθήσουν στρατηγικές ανάπτυξης βασισμένες στις τοπικές ανάγκες και τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα.

Ο Περιφερειάρχη Πελοποννήσου χαρακτήρισε συστεμική την κρίση στην Ευρώπη ωστόσο σημείωσε ότι είναι ώρα να ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε έξω από τα τετριμμένα και να κατανοήσουμε τις αναγκαίες προσαρμογές, όχι μόνο όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά, αλλά και σχετικά με την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την εργασία. Για παράδειγμα, πιστεύω ακράδαντα ότι η δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών εντός της ΕΕ θα ωφελήσει σημαντικά την τοπική ανάπτυξη, αλλά και το γενικό ευρωπαϊκό συμφέρον υπογράμμισε ο Πέτρος Τατούλης.
Πιστεύω ότι είναι ώρα να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση στην Ευρώπη, χωρίς φόβο ή προκατάληψη, σημείωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στην συνέντευξη του στην εφημερίδα New Europe υπογραμμίζοντας ότι τουλάχιστον αυτή η κρίση μας υπενθύμισε τη σημασία της προσαρμοστικότητας και της ευελιξίας. Μερικές φορές οι ειδικές συνθήκες χρειάζονται ειδικές λύσεις.

Ακολουθούν το Ελληνικό κείμενο της συνέντευξης καθώς και ο σχετικός σύνδεσμος στον ιστότοπο της New Europe. Επισυνάπτεται το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας.

Σώμα Εφημερίδας:
http://www.scribd.com/doc/74699623/New-Europe-Print-Edition-Issue-964
Link της Online έκδοσης:
http://www.neurope.eu/article/how-improve-investment-climate-peloponese-interview


New Europe: Είστε ο πρώτος αιρετός κυβερνήτης τις Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Νότια Ελλάδα, μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας για την νέα περιφερειακή δομή της χώρας;

Πέτρος Τατούλης: Η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, ενός νόμου που κλείνει ένα χρόνο σε εφαρμογή, επανακαθόρισε τον Διοικητικό χάρτη της χώρας μας. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι πολίτες απέκτησαν την ευκαιρία να επιλέξουν τους ηγέτες τους, σε περιφερειακό επίπεδο, προσφέροντας μια περαιτέρω δημοκρατική νομιμοποίηση στις περιφερειακές πολιτικές. Οι πολίτες σε τοπικό επίπεδο πλέον μπορούν να επιλέξουν αυτούς που θεωρούν πιο ικανούς για να τους εκπροσωπήσουν, να σχεδιάσουν πολιτικές και να προωθήσουν στρατηγικές ανάπτυξης βασισμένες στις τοπικές ανάγκες και τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα.
Η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη προσφέρει ακόμα την ευκαιρία στους πολίτες να ξεπεράσουν τα κομματικά τους περιθώρια και να εκφραστούν πέρα από αυτά. Στην Πελοπόννησο για παράδειγμα οι ψηφοφόροι επέλεξαν τη δική μας πρόταση η οποία διαμορφώθηκε από υποψηφίους διαφορετικών επαγγελματικών και πολιτικών προελεύσεων. Πιστεύω ότι αυτές οι αλλαγές διαμορφώνουν ένα μείζων βήμα προς μια γνήσια αποκέντρωση αλλά και μια πρόκληση για τις τοπικές κοινωνίες να χτίσουν ένα εύρωστο μέλλον βασισμένο σε νέα προσαρμοσμένα μοντέλα ανάπτυξης.
Φυσικά η κατάσταση απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ιδανική. Αντιθέτως η νέα αιρετή διοίκηση της περιφέρειας έχει να αντιμετωπίσει σύνθετα προβλήματα. Πρώτα από όλα κληρονομήσαμε όλες τις δομικές αδυναμίες του Ελληνικού κράτους οι οποίες για πολλά χρόνια μεγαλώνουν τις ανισότητες και καταρρακώνουν τις ευκαιρίες σε τοπικό επίπεδο. Δεύτερον η μετάβαση αυτή λαμβάνει χώρα σε ένα πολύ δύσκολο χρηματοοικονομικό και πολιτικό επίπεδο όπου υπάρχει έλλειψη πόρων, το πολιτικό σύστημα είναι εύθραυστο, και το μέλλον αβέβαιο. Τρίτον είναι προφανές ότι το Ευρωπαϊκό σύστημα είναι σε διαδικασία αλλαγής και επαναπροσδιορισμού των δομών του, μια διαδικασία που όχι μόνο ενδυναμώνει τις αβεβαιότητες για το μέλλον αλλά αυξάνει τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις Περιφέρειες.
Προσωπικά πιστεύω ότι είναι σημαντικό να αντιληφθούμε τα προβλήματα αυτά ως μείζονες προκλήσεις. Έφτασε η ώρα οι αιρετές διοικήσεις να ορθώσουν το ανάστημα τους και να γίνουν κομμάτι της επίλυσης του προβλήματος. Παρά τις όποιες δυσκολίες έχουμε ακόμα στη διάθεση μας μερικά κρίσιμα μέσα για δράση, όπως τα διαθρωτικά ταμεία. Από το προηγούμενο καλοκαίρι η κεντρική κυβέρνηση έχει αποκεντρώσει την διοίκηση προς τις περιφέρειες, κάτι που μας προσφέρει την ευκαιρία να αυξήσουμε το ρυθμό απορρόφησης πόρων και να προωθήσουμε εκείνα τα έργα τα οποία θα δώσουν ώθηση στην Ελλάδα αλλά και στην εμπιστοσύνη μας.
Την ίδια ώρα είναι σημαντικό για εμάς να συμβάλουμε στην συζήτηση που λαμβάνει χώρα, σχετικά με την νέα προγραμματική περίοδο και το μέλλον της Περιφερειακής πολιτικής της Ευρώπης. Οι νέες Ελληνικές Περιφέρειες μπορούν και πρέπει να παίξουν ρόλο στην Ευρωπαϊκή Περιφερειακή σύγκλιση και ολοκλήρωση.
New Europe: Αναφέρατε τις δυσκολίες που σχετίζονται με την κρίση. Έχουμε δει την Ελλάδα να αγνίζεται τα προηγούμενα δύο χρόνια, εκτιμάτε ότι υπάρχει βιώσιμη λύση για το μέλλον;

Πιστεύω ότι η κρίση είναι συστεμική. Δυστυχώς πολλοί κατηγορούν την Ελλάδα για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Ακόμα και να ήταν αλήθεια αυτό θα σήμαινε ότι μια χώρα που αντιπροσωπεύει το 2% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ κατάφερε να θέσει σε κίνδυνο ένα μεγάλο οικονομικό σύστημα.
Φυσικά η Ελλάδα έχει κάνει λάθη, το ίδιο όμως και Ευρώπη. Πιστεύω ότι είναι ώρα να ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε έξω από τα τετριμμένα και να κατανοήσουμε τις αναγκαίες προσαρμογές, όχι μόνο όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά, αλλά και σχετικά με την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την εργασία. Για παράδειγμα, πιστεύω ακράδαντα ότι η δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών εντός της ΕΕ θα ωφελήσει σημαντικά την τοπική ανάπτυξη, αλλά και το γενικό ευρωπαϊκό συμφέρον.
Όσον αφορά τον ανταγωνισμό, πιστεύω ότι όλες οι περιφέρειες δεν είναι όμοιες, ως εκ τούτου θα πρέπει να τους δοθούν τα μέσα και οι ευκαιρίες για την προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων τους για να προσελκύσουν επενδύσεις. Μην ξεχνάτε ότι εάν η Ευρώπη έχει μια γνήσια πρόθεση να αναπτυχθεί ως ένα οικονομικό σύστημα τότε θα πρέπει να εξετάσουμε συγκεκριμένες περιοχές με ειδικά χαρακτηριστικά.
Εξάλλου πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές περιφέρειες δεν είναι μόνο ανταγωνιστικά μεταξύ τους, αλλά επίσης ανταγωνίζονται σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Πιστεύω ότι είναι ώρα να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση στην Ευρώπη, χωρίς φόβο ή προκατάληψη. Τουλάχιστον αυτή η κρίση μας υπενθύμισε τη σημασία της προσαρμοστικότητας και της ευελιξίας. Μερικές φορές οι ειδικές συνθήκες χρειάζονται ειδικές λύσεις.

New Europe: Η Πελοπόννησος έχει τη δυνατότητα να γίνει ανταγωνιστική;

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι μια ιστορική περιοχή με τεράστιο πολιτιστικό και φυσικό πλούτο, αλλά και με τεράστιες δυνατότητες για ανάπτυξη. Όπως ανέφερα και πριν η περιοχή είχε παραμεληθεί από την κεντρική διοίκηση για πολλά χρόνια. Στόχος μας είναι να θέσουμε την Πελοπόννησο πίσω στο χάρτη της ανάπτυξης και σταθερά να χτίσουμε ανταγωνιστικό περιβάλλον για τις επενδύσεις.
Βασική προτεραιότητα μας είναι η μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων για να συμπληρώσουμε την δυναμική των περιφερειακών ταμείων αλλά να κάνουμε χρήση κάθε διαθέσιμου χρηματοδοτικού μέσου. Θα καταδείξουμε τη δέσμευσή μας προς τους υποψήφιους επενδυτές και θα τους στηρίξουμε όσο περισσότερο μπορούμε. Για τα υπόλοιπα όμως θα χρειαστεί η κεντρική κυβέρνηση και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να κατανοήσουν τις ανάγκες μας και να προσχωρήσουν στις σχετικές ρυθμίσεις ή απελευθερώσεις κανονισμών.
Παρά τις αβεβαιότητες που τροφοδοτούνται από την κρίση εξακολουθώ να πιστεύω ότι υπό τις σωστές συνθήκες οι επενδυτές θα αναγνωρίσουν και θα εκτιμήσουν τις τεράστιες δυνατότητες της περιοχής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog