Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΣΕΕ κ. ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΡΚΙΔΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ

«Η ουσιαστική συμβολή των κοινωνικών εταίρων στη δημιουργία κοινού μετώπου δίνει πλέον στην ελληνική κυβέρνηση ένα ισχυρό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα απέναντι στις απαιτήσεις της Τρόικας για τη νέα δανειακή σύμβαση. Το ελληνικό εμπόριο δεν αποδέχθηκε ποτέ τη λογική, ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ύφεση, τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι η μείωση των ονομαστικών μισθών στον ιδιωτικό τομέα, για να αποκατασταθεί η απώλεια της ανταγωνιστικότητας.
Η ΕΣΕΕ από την πρώτη στιγμή υποστήριξε στον κοινωνικό διάλογο ότι ο ρυθμός ανάπτυξης είναι αυτός που μετράει στην ανταγωνιστικότητα και όχι τόσο το εργασιακό κόστος. Οι οικονομικοί δείκτες που επικαλείται η Τρόικα, πρέπει να χρησιμοποιούνται με πολύ μεγάλη προσοχή, όταν ιδίως με βάση αυτούς, κάποιοι αποφασίζουν για τη ζωή των ανθρώπων. Οι κοινωνικοί εταίροι καλή τη πίστη υιοθετήσαμε στο τραπέζι του διαλόγου, μια έξυπνη στρατηγική συμφωνίας και όχι σύγκρουσης. Σίγουρα, τις τελευταίες ημέρες δοκιμάστηκε η συνοχή όλων μας, αλλά στο δίλλημα μεταξύ συναίνεσης και παράκαμψης των ελεύθερων διαπραγματεύσεων με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, τελικά κυριάρχησε η συναίνεση.

Αναφορικά με τη διατήρηση των κατώτατων αμοιβών, καθώς και του 13ου και 14ου μισθού, όλοι οι κοινωνικοί εταίροι συμφωνήσαμε να σεβαστούμε την υπογραφή μας στην ΕΓΣΣΕ. Αντίστοιχα, όμως, και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί ότι θα υποστηρίξει τα συμφωνηθέντα από τους κοινωνικούς εταίρους, αλλιώς το θετικό αποτέλεσμα του κοινωνικού διαλόγου θα χάσει την αξία του.

Την πρόταση για υιοθέτηση και υπογραφή ενός "κοινωνικού πρωτοκόλλου" που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση και θα περιλαμβάνει το πάγωμα των μισθών, τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, τη αναπλήρωσή του και μια "ρήτρα προστασίας" της ΕΓΣΣΕ, θα την επεξεργαστούν και θα την τεκμηριώσουν άμεσα και από κοινού τα ερευνητικά Ινστιτούτα μας. Η απάντηση εργοδοτών και εργαζομένων στα προαπαιτούμενα της Τρόικας, των εγχώριων και διεθνών συμφερόντων και της άτολμης διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά μια ισχυρή συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, έχει πάντα ιδιαίτερη βαρύτητα, κοινωνική νομιμοποίηση και μεγαλύτερη αποδοχή, ακόμα και από τους δανειστές μας.
Για το ελληνικό εμπόριο οι μισθοί ισοδυναμούν με τζίρο, δεν είναι επομένως το πρόβλημα αλλά είναι η λύση στο πρόβλημα της αγοράς. Το μισθολογικό κόστος δεν είναι η αιτία για τα λουκέτα και την ανεργία. Οι μικρομεσαίοι εργοδότες και εργαζόμενοι μέχρι σήμερα είτε επιβιώνουμε μαζί είτε μαζί βγαίνουμε στην ανεργία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog