Γιατί θα στείλει εξώδικο στην Τράπεζα της Ελλάδος ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας
Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί τις τελευταίες μέρες στον επιμελητηριακό κόσμο της χώρας μετά την ενημέρωση ότι τα αποθεματικά των επιμελητηρίων στην Τράπεζα της Ελλάδας έχουν φτάσει στο μισό. Ο λόγος η επένδυση των χρημάτων των μελών των επιμελητηρίων από τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου.
Πώς έχει η κατάσταση από την αρχή
Τα επιμελητήρια της χώρας είναι υποχρεωμένα με το Νόμο 1611 του 1950(!) να καταθέτουν τα χρήματά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η διοίκηση της οποίας με Νόμο του 1997 μπορεί να επενδύει τα χρήματα αυτά (όπως και πολλών ασφαλιστικών ταμείων πχ ΤΣΜΕΔΕ) σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου. Και όσο η κατάσταση της οικονομίας στη χώρα έβαινε καλώς δεν τίθετο θέμα, έστω και αν η Τράπεζα δεν έδινε στα επιμελητήρια ούτε δραχμή/ ευρώ από τα κέρδη που κάθε φορά αποκόμιζε από τις επενδύσεις. Αλλά όπως γίνεται πάντα όταν κάποιος χάνει πάλι καλούνται να την πληρώσουν όσοι δεν φταίνε. Έτσι και τώρα λόγω της κατάστασης της οικονομίας της χώρας τα χρήματα των επιμελητηρίων που είχαν κατατεθεί στην Τράπεζα έχουν φτάσει από 60εκ 542χιλιάδες ευρώ σε 26εκ.167χιλιάδες ευρώ( αν ζητήσουν δηλαδή οι διοικήσεις των επιμελητηρίων τη ρευστοποίηση και εκταμίευση των χρημάτων). Στα ποσά που βλέπουν οι διοικήσεις στον τραπεζικό λογαριασμό του κάθε επιμελητηρίου δεν φαίνεται κάποια αλλαγή αλλά τα χρήματα δεν υπάρχουν στο λαγαριασμό έχουν επενδυθεί και έχουν σημειώσει ζημία που σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις φτάνει και κάτω του μισού του αρχικού ποσού. Το επιμελητήριο της Αργολίδας για παράδειγμα από 800 χιλιάδες ευρώ αποθεματικό έχει φτάσει στις 300 χιλιάδες ευρώ (μείωση 61%), ενώ στο Επιμελητήριο Φθιώτιδας πάλι από 1εκ 266χιλιάδες ευρώ το ποσό έχει φτάσει στις 492 χιλιάδες ευρώ ευρώ.
Έκτακτη σύγκλιση της κεντρικής ένωσης των επιμελητηρίων της χώρας έχει ζητήσει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Γιάννης Μπουντρούκας
Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί οδήγησε τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αρκαδίας να ζητήσει έκτακτη σύγκλιση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων της χώρας ώστε να υπάρξει κοινή αντιμετώπιση του θέματος και να δουν πώς θα ενεργήσουν. Επίσης προσανατολίζεται στην κατεύθυνση του να στείλει εξώδικο στην διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας. (Ήδη πολλά επιμελητήρια της χώρας το έχουν πράξει) Τα αντίστοιχα ποσά για το Επιμελητήριο Αρκαδίας και επαναλαμβάνουμε τα χρήματα είναι των μελών των επιμελητηρίων είναι αρχικό ποσό 365 χιλιάδες 820 ευρώ με άμεσα διαθέσιμο 42χιλιάδες 800 ευρώ και 125χιλιάδες 440 ευρώ σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια. Χρήματα δηλαδή που έχουν φτάσει στο μισό και πλέον αν αποφασίσει να τα πάρει το Επιμελητήριο Αρκαδίας για κάποιο λόγο.
Οι αντιδράσεις των διοικήσεων των Επιμελητηρίων της χώρας σχετίζονται με το γεγονός ότι ποτέ μέχρι σήμερα οι διοικήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος δεν ρώτησαν τα επιμελητήρια για τις επενδύσεις αυτές, ούτε και ποτέ υπήρξε πλήρης ενημέρωση και παρόλο που είχε αρχίσει η απομείωση του κεφαλαίου κανείς δεν σταμάτησε τις επενδύσεις αυτές και κανείς πάλι δεν ενημέρωσε για την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί Μάλιστα επισημαίνουν πως τα χρήματα αυτά τα στερούνται τα μέλη των Επιμελητηρίων ενώ επιπλέον τα επιμελητήρια δεν έχουν καμία κρατική επιχορήγηση και τα χρήματα τα χρειάζονται για στήριξη των επιχειρήσεων μελών τους ιδιαίτερα τώρα που ο επιχειρηματικός κόσμος διανύει μία πολύ δύσκολη και κρίσιμη οικονομικά περίοδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog