Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Debate του BBC για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ

Η Intelligence Squared Greece σε συνεργασία με το BBC World News διοργάνωσε ένα άκρως επίκαιρο debate για το μέλλον της Ελλάδας και το ευρώ, στο οποίο φιλοξένησε τον παγκοσμίου φήμης οικονομολόγο Νουριέλ Ρουμπινί, τον καθηγητή Οικονομικών στο School of Oriental and African Studies (SOAS) Κώστα Λαπαβίτσα, τον βουλευτή Ηνωμένου Βασιλείου και πρώην υπουργό για την Ευρώπη Ντένις Μακ Σέιν και τη Μιράντα Ξαφά, πρώην μέλος του Δ.Σ. του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Συντονίστρια ήταν η Zeinab Badawi, δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του BBC World News, και μεταδόθηκε από το παγκόσμιο τηλεοπτικό δίκτυο BBC World News σε κοινό 80 εκατομμυρίων τηλεθεατών.

Στο debate, που διεξήχθη στα Αγγλικά με παράλληλη μετάφραση, το κοινό που παραβρέθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» ψήφισε για το αν η Ελλάδα θα πρέπει να χρεοκοπήσει και να φύγει από το ευρώ. Η συντριπτική πλειοψηφία, το 75%, τάχθηκε κατά μιας τέτοιας προοπτικής.

Όπως ήταν αναμενόμενο, υπέρ της πρότασης για χρεοκοπία και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ τάχθηκε ο Νουριέλ Ρουμπίνι, τονίζοντας ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, συμμεριζόμενος το αρνητικό σενάριο που προβλέπει ότι θα αγγίξει ποσοστό 160% του ΑΕΠ το 2020. Η οικονομική λιτότητα οδηγεί σε περαιτέρω ύφεση, επεσήμανε και πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη πρέπει να προκύψει μέσα από την υποτίμηση του νομίσματος και την επιστροφή στη δραχμή.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο Κώστας Λαμπαβίτσας, κάνοντας λόγο για αποτυχία του προγράμματος της τρόικα, μιλώντας για «αργό θάνατο» και προτείνοντας την έξοδο από το ευρώ, εκτιμώντας ότι το σοκ δεν θα είναι τόσο μεγάλο.

Αντίθετος στην πρόταση ήταν ο Ντένις ΜακΣέιν, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αλλαγής οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη, καθώς η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή δεν αποτελεί λύση.

«Η επιστροφή στη δραχμή θα φέρει πόνο και όχι κέρδος» δήλωσε η Μιράντα Ξαφά, εστιάζοντας στην ανάγκη αλλαγής κανονιστικών και περιοριστικών πρακτικών για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, με την πιστή εφαρμογή του προγράμματος. Η ίδια συμπλήρωσε ότι υποτίμηση θα συνοδευθεί από πληθωρισμό, πλήττοντας κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog