Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

«Mπράβοι» σε ρόλο εισπράκτορα στην Καλαμάτα

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τη δράση κυκλωμάτων σε όλη την επικράτεια αλλά και ειδικότερα στην Καλαμάτα φέρνει στην επικαιρότητα ο δημοσιογράφος Γιάννης Σουλιώτης στην Καθημερινή της Κυριακής. Ανάμεσα στα στοιχεία αυτά περιλαμβάνεται η δράση του γνωστού κυκλώματος της Καλαμάτας που βρίσκειται στην φυλακή μετά την διπλή δολοφονία του Αλβανού και του μωρού του.Υο κύκλωμα εκβιάζε επιχειρηματίες της πόλης και έσπαγε επιταγές τις οποίες πληρωνόταν με δυσβάσταχτο τόκο.Οπως αναφέρει στο ρεπορτάζ η εφημερίδα.

Σε «φοροεισπράκτορες» εξελίχθηκαν σταδιακά ομάδες «μπράβων» σε Αττική και περιφέρεια, επιβεβαιώνοντας στην πράξη ότι η οικονομική κρίση (για κάποιους) δημιουργεί… ευκαιρίες! Αυτό επιβεβαιώνεται από μια σειρά υποθέσεων που φέρνει στο φως η αστυνομική έρευνα. Η αρχή έγινε στην Αθήνα με τον σχηματισμό τον Φεβρουάριο του 2011 δικογραφίας σε βάρος 217 ατόμων για συμμετοχή σε κυκλώματα εκβιαστών και συνεχίστηκε με την αποκάλυψη κυκλωμάτων που δρούσαν σε Ζάκυνθο, Καλαμάτα, Ωρωπό και πολύ πρόσφατα τη Θεσσαλονίκη.

Στην υπόθεση των «217» μέρος του κατηγορητηρίου αφορά τις επονομαζόμενες «εκβιαστικές εισπράξεις οφειλών», αδίκημα που στοιχειοθετείται από συνομιλίες μεταξύ των κατηγορουμένων για εισπράξεις ακάλυπτων επιταγών. Ενδεικτικά, ο 35χρονος Αλβανός I.D κατηγορούμενος για συμμετοχή σε μια από τις ομάδες εκβιαστών εμφανίζεται να αποκομίζει σημαντικά οικονομικά οφέλη από «εισπράξεις επιταγών», ενώ ακόμα και κρατούμενος των φυλακών Λάρισας (!) φέρεται να κερδίζει χρήματα από το «σπάσιμο επιταγών». Αλλοι κατηγορούμενοι που φέρονται να πρωταγωνιστούν σε απάτες σε βάρος τραπεζών, δραστηριοποιούνται στην πώληση «λιωμένου χρυσού σε καλή τιμή» ή ακόμα και σε επενδύσεις σε φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις! Αρκετοί από τους 217 κατηγορούμενους φέρονται να δραστηριοποιούνται και στην αγοραπωλησία χρυσού.

Ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. με κεντρικό ρόλο στην έρευνα υποστηρίζουν με δηλώσεις τους στην «Κ» ότι «μετά τις συλλήψεις του Φεβρουαρίου δεν υπάρχουν πληροφορίες για επαναδραστηριοποίηση κυκλωμάτων στην περιοχή της πρωτεύουσας». Αντίθετα, στο φως ήρθε η δράση κυκλωμάτων με δράση εκτός… Λεκανοπεδίου, με πρώτο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Ωρωπού. Στις 19 Δεκεμβρίου από το τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της ΕΛ.ΑΣ. σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 41 ατόμων που κατηγορούνται ότι συγκροτούσαν δύο ομάδες εκβιαστών με δράση στον Ωρωπό και τις γύρω περιοχές. Η συγκεκριμένη υπόθεση είχε λάβει μεγάλη δημοσιότητα εξαιτίας του ξυλοδαρμού αστυνομικών από ορισμένους εκ των κατηγορουμένων στη διάρκεια πανηγυριού, το βράδυ της 27ης Αυγούστου. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο «εγκέφαλος» του κυκλώματος εκβιαστών φέρεται ο 47χρονος Ν. Χ., ο οποίος σημειωτέον είχε συμπεριληφθεί (μαζί με τον γιο του) στην προηγούμενη δικογραφία των 217 «μπράβων» της Αθήνας!

Η βασική δραστηριότητα του κυκλώματος όπως περιγράφεται στις σελίδες της δικογραφίας αφορά την είσπραξη χρημάτων από καταστηματάρχες για την παροχή «προστασίας». Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν καταγεγραμμένες συνομιλίες μεταξύ των κατηγορουμένων και αφορούν την είσπραξη οφειλών και την εκμετάλλευση συσκευών με τυχερά παιχνίδια («φρουτάκια»). Σε συνομιλία του με άτομο που αποκαλεί «κουμπάρο» και «Ηρακλή» ο 56χρονος κατηγορούμενος Γ. Τ. «αναφέρεται σε οικονομική οφειλή που έχει ο…. και που την καταβολή του ποσού έχει αναλάβει να εισπράξει άτομο της άμεσης επιρροής του «Ηρακλή», αλβανικής καταγωγής ονόματι…». Ο ανωτέρω διάλογος έχει συμπεριληφθεί στη δικογραφία. Ενδείξεις προέκυψαν επίσης και για προσπάθεια πώλησης αρχαίων αντικειμένων αξίας 300.000 ευρώ.

Ομως, το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα για τον ρόλο που διεκδικούν τα κυκλώματα εκβιαστών είναι αυτό της Καλαμάτας, όπου στα τέλη Δεκεμβρίου εξαρθρώθηκε 14μελής σπείρα κακοποιών, μέλη της οποίας κατηγορούνται και για τη διπλή δολοφονία του Fillim Mesaja και του δίχρονου γιου του, στα τέλη Νοεμβρίου. Εκτός της είσπραξης χρημάτων από καταστηματάρχες, τα μέλη του κυκλώματος που φέρεται να ελέγχεται από τον 49χρονο Β. Β «εκβίαζαν επιχειρηματίες, προκειμένου να εισπράξουν οφειλές τους, για λογαριασμό τρίτων αποκομίζοντας οικονομικό όφελος», όπως αναφέρεται στη δικογραφία της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας.

Ενδεικτικά, η Α.Φ. σε τηλεφωνική της συνομιλία με τον Β.Β. τον ενημερώνει ότι ο επιχειρηματίας Στ. Α. οφείλει στον πρώην σύζυγό της 34.000 ευρώ και του αναθέτει την είσπραξη των χρημάτων. Σε άλλη πάλι περίπτωση ο 49χρονος κατηγορούμενος Γ. Π. απειλεί μέσω τηλεφώνου τον επιχειρηματία Γ. Τσ. προκειμένου να καταβάλει χρήματα κάποιας οφειλής του.

Επικερδής δραστηριότητα το «σπάσιμο» επιταγών

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν ασχοληθεί στις έρευνες για την εξάρθρωση των «κατά τόπους» κυκλωμάτων εκβιαστών υποστηρίζουν ότι, εν μέσω κρίσης, σε επικερδή δραστηριότητα για τους «μπράβους» έχει εξελιχθεί και η είσπραξη – «σπάσιμο» επιταγών. Σε περίπτωση δηλαδή -και είναι πολλά τα περιστατικά- που ένας ιδιώτης αδυνατεί να εισπράξει τα χρήματα επιταγής από κάποιον τρίτο, δίνει την επιταγή σε κάποιον «φουσκωτό» ο οποίος αναλαμβάνει αντί προμήθειας να ολοκληρώσει την αποστολή…

«Υπάρχουν αυτή την περίοδο πολλές επιταγές που έχουν ”κοκκινίσει” και δεν εξαργυρώνονται. Αυτές καταλήγουν συχνά στα χέρια εκβιαστών που με την απειλή βίας καταφέρνουν να εισπράξουν τα χρήματα» λέει στην «Κ» αρμόδιος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα αφορά την είσπραξη οφειλής 73.000 ευρώ από επιχειρηματία της Καλαμάτας, «δουλειά» που ανέλαβε το κύκλωμα εκβιαστών που λυμαινόταν την πόλη.

Συγκεκριμένα, από συνομιλία του φερόμενου ως «εγκεφάλου» Β.Β. με συγκατηγορούμενό του προκύπτει ότι το κύκλωμα ανέλαβε να εισπράξει οφειλή 73.000 ευρώ. Η συμφωνία προέβλεπε συγκεκριμένα ότι το κύκλωμα των «μπράβων» θα παρακρατούσε το 30% του ποσού ως προμήθεια για τις υπηρεσίες του!

Σήμερα πάντως, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. τα περισσότερα κυκλώματα εκβιαστών ανά τη χώρα έχουν δεχθεί ισχυρά πλήγματα.

http://www.moriasnews.gr/2012/02/mpravi-se-rolo-ispraktora-stin-kalamata/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog