Οι φετινές φορολογικές δηλώσεις έχουν μια ιδιαιτερότητα. Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, θα κληθούν να χειριστούν εισοδήματα τα οποία όμως δεν έχουν εισπράξει. Ενοίκια του 2011 δεν έχουν καταβληθεί.
Ακόμη και μισθοί δεν έχουν πληρωθεί. Και αν η κοινή λογική ορίζει ότι δεν πρέπει να δηλώσουμε ότι δεν εισπράξαμε, η πράξη είναι τελείως διαφορετική.
Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να εξασφαλίσετε το αυτονόητο.
Με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε το 2011, επιτρέπεται στους μισθωτούς να μην δηλώσουν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις τους μισθούς που δεν εισέπραξαν κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς. Δυστυχώς, τα στοιχεία δείχνουν ότι στην εξαιρετικά δινή θέση να τους οφείλονται μισθοί από πέρυσι, έχουν βρεθεί περισσότεροι από 300.000 Έλληνες. Τι πρέπει να κάνουν αυτοί οι μισθωτοί;
Τα λογιστήρια των εταιρειών όπου εργάζονται, θα πρέπει να τους εφοδιάσουν με μια ετήσια βεβαίωση αποδοχών η οποία θα αναγράφει:
• Σε χωριστή γραμμή τους μισθούς οι οποίοι καταβλήθηκαν κανονικά μαζί με τον φόρο ο οποίος έχει παρακρατηθεί. Αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να αποτυπωθούν κανονικά στη φορολογική δήλωση.
• Σε χωριστή γραμμή, θα πρέπει να δηλωθούν οι μισθοί που δεν έχουν καταβληθεί. Οι μισθοί αυτοί δεν θα εμφανιστούν στις φορολογικές δηλώσεις. Βέβαια, ο φορολογούμενος, θα αναλάβει την υποχρέωση να δηλώσει το συγκεκριμένο εισόδημα, την χρονιά κατά την οποία θα το εισπράξει (αν το εισπράξει).
Αυτά αφορούν στους μισθούς που δεν έχουν καταβληθεί.
Στα ενοίκια που δεν πληρώθηκαν η εικόνα είναι τελείως διαφορετική.
Αν κάποιος δεν εισέπραξε ενοίκια, αποφασίσει να μην τα συμπεριλάβει στη φετινή φορολογική του δήλωση τότε μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να προσέλθει στην εφορία και να κάνει δήλωση παραχώρησης των μισθωμάτων στο δημόσιο.
Από αυτή τη στιγμή και μετά, χάνει κάθε δικαίωμα διεκδίκησης των χρημάτων του καθώς όπως αναφέρει το fpress.gr, το δημόσιο αναλαμβάνει να κυνηγήσει τον ενοικιαστή ενεργοποιώντας ακόμη και τον κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων.
Αν δεν γίνει η δήλωση εκχώρησης των ενοικίων, τότε ο ιδιοκτήτης θα είναι αυτός υπόλογος απέναντι στην εφορία καθώς σε περίπτωση που δεν δηλωθούν ενοίκια –είτε έχουν εισπραχτεί είτε όχι- τίθεται ζήτημα φοροδιαφυγής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog