Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΟΡΟΥΣ ΜΑΙΝΑΛΟΥ

Σχετικά με το θέμα του Προεδρικού Διατάγματος για τη Διαχείριση του Όρους Μαινάλου που συζητείται από τους φορείς της περιοχής την περίοδο αυτή, το Επιμελητήριο Αρκαδίας θα ήθελε να γνωστοποιήσει τις θέσεις του πάνω στο θέμα. Θεωρούμε ότι ζητούμενα για την περιοχή του Μαινάλου αποτελούν τόσο η ανάπτυξη και η αξιοποίησή του, όσο και η προστασία του. Η αειφόρος ανάπτυξη του Μαινάλου είναι προς όφελος όλων μας. Για τους λόγους αυτούς θεωρούμε ότι, στο πλαίσιο των διατάξεων που θα καθορίσουν τα θέματα αυτά, θα πρέπει:

1. Να απαγορευτεί η δόμηση σε περιοχές από 1000 μέτρα υψόμετρο και πάνω, ακόμα και στα διάκενα των δασικών εκτάσεων. Θεωρούμε ότι η άναρχη δόμηση στο Μαίναλο θα πρέπει να σταματήσει.
Σε όλους όμως τους υπάρχοντες οικισμούς να γίνει μία επέκταση των ορίων δόμησης κατά 500 μέτρα περιμετρικά ή, αν δεν είναι εφικτή η περιμετρική επέκταση, κατά όποια κατεύθυνση είναι αυτή εφικτή, ώστε να είναι δυνατή και η δημιουργία μονάδων φιλοξενίας, αλλά και άλλων δραστηριοτήτων σχετικών με την αξιοποίηση του Μαινάλου, η οποία όμως θα πρέπει πάντα να γίνεται με κανόνες και με σεβασμό στο περιβάλλον.

2. Να αναβαθμιστεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου. Όπως έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερη παρέμβασή μας σε σχέση με το χιονοδρομικό, η σημασία του για την Αρκαδία είναι μεγάλη τόσο από τουριστική, όσο και από επιχειρηματική και αναπτυξιακή άποψη. Ένας από τους βασικούς πόλους έλξης των χειμερινών επισκεπτών της Αρκαδίας αποτελεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου, το οποίο από την επαναλειτουργία του και μετά έχει συμβάλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής. Φυσικά, δε χρειάζεται να επισημάνουμε πώς όλη αυτή η τουριστική κίνηση βοηθάει τις επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής, όχι μόνο καταλύμματα και εστιατόρια, αλλά όλες τις δραστηριότητες, καθώς σε μια «ζωντανή» τουριστικά περιοχή, υπάρχει κίνηση τόσο για τις εμπορικές επιχειρήσεις όσο και για τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Θα πρέπει όμως και αυτό να αναβαθμιστεί, να παρέχει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες, με ασφάλεια και συνέπεια και απόλυτο σεβασμό στην περιβάλλουσα περιοχή. Στην περίπτωση της περιοχής που λειτουργεί το Χιονοδρομικό Κέντρο και αποκλειστικά στα όρια αυτής, θα μπορούσε να επιτραπεί η δόμηση μικρών κτισμάτων, βοηθητικών της λειτουργίας του Χιονοδρομικού.

3. Οι υφιστάμενες επιχειρήσεις που έχουν άδειες λειτουργίας και λειτουργούν νόμιμα δε θα πρέπει αναδρομικά να θιγούν. Επίσης εγκεκριμένες επενδύσεις από Αναπτυξιακό νόμο ή άλλα προγράμματα δεν πρέπει  κατά τη γνώμη μας να θιγούν, αλλά να επιτραπεί η δημιουργία τους. Δεν είναι δυνατόν η Πολιτεία να παρέχει άδειες για λειτουργία επιχειρήσεων  ή κονδύλια για νέες επενδύσεις με μία απόφασή της και με μία άλλη να τις αναιρεί καταστρέφοντας οικονομικά μία επιχείρηση.

4. Φορέας διαχείρισης: Η αλήθεια είναι ότι εάν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Κράτους λειτουργούσαν αποτελεσματικά, δε θα απαιτούνταν η ύπαρξη τέτοιων δομών. Επειδή, όμως, δεν υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι αυτό θα ισχύσει, θα ήμασταν σύμφωνοι στη δημιουργία ενός Φορέα, ο οποίος θα δημιουργηθεί και θα λειτουργήσει με βάση όσα ορίζει η νομοθεσία και φυσικά θέτουμε τις όποιες δυνάμεις μας στη διάθεση των φορέων που θα συμμετέχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία και είμαστε καταρχήν θετικοί και στη δική μας συμμετοχή στο Φορέα Διαχείρισης του Όρους Μαινάλου.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΝΤΡΟΥΚΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog