Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Φωτοβολταϊκά στη Μεγαλόπολη: ψέματα και αλήθειες, 5 χρόνια μετά....

Η ΔΕΗ κόβει δάσος και ανάσες

Σε μια έκταση άνω των 2.000 στρεμμάτων, που σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους έπρεπε να γίνει πάρκο αναψυχής και δάσος, πρόκειται να χωροθετηθεί ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα

---------------------------------------------------------

Ευχαριστώντας  και  πάλι  τους bloger  μας,
που  αναμοχλεύουν  μνήμες....

 http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=898422

Ας  θυμηθούμε  λοιπον  τι  έγραφε  το  ΕΘΝΟΣ  25/4/2008,

για  το  ίδιο  θέμα....

--------------------------------------------------------------------

 

 Δεν είμαστε αντίθετοι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά όχι σε αυτή την περιοχή , λέει η Ρούλα Μανιάτη-Ζώταλη μπροστά στους κομμένους κορμούς των δέντρων
"Δεν είμαστε αντίθετοι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά όχι σε αυτή την περιοχή", λέει η Ρούλα Μανιάτη-Ζώταλη μπροστά στους κομμένους κορμούς των δέντρων
«Εδώ και 30 χρόνια δίνουμε 1.000MW μαύρη ισχύ στην Ελλάδα και το πληρώνουμε με τη ζωή μας. Δώσαμε ό,τι είχαμε και δεν είχαμε. Ελεος! Θέλουμε λίγο πράσινο. Ενα δάσος»... Η οργή στη Μεγαλόπολη ξεχειλίζει.
Οι κάτοικοι του πολύπαθου λεκανοπεδίου της Πελοποννήσου, που έχει πληγωθεί βάναυσα από τα «βρώμικα» λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ, οι άνθρωποι που ξυπνούν και κοιμούνται με τη μυρωδιά από τα φουγάρα και την τέφρα, βλέπουν τους τελευταίους μήνες ένα ακόμη περιβαλλοντικό «θρίλερ» να εξελίσσεται στην περιοχή τους. Σε μια τεράστια έκταση -άνω των 2.000 στρεμμάτων- πολύ κοντά στα σπίτια τους, η ΔΕΗ προγραμματίζει να χωροθετήσει ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα του κόσμου -ισχύος 50MW- ενώ η συγκεκριμένη έκταση, σύμφωνα με τους ισχύοντες περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας του λιγνιτωρυχείου, πρέπει να γίνει πάρκο αναψυχής και δάσος έως το 2010...
Οι κάτοικοι ξεκαθαρίζουν πως δεν είναι αντίθετοι στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Αντιδρούν ωστόσο με τη συγκεκριμένη χωροθέτηση κι αγανακτούν επειδή δεν θέλουν να κατασκευαστεί ένα φωτοβολταϊκό πάρκο-μαμούθ στη θέση του δάσους, που είναι υποχρεωμένη η ΔΕΗ να τους αποδώσει και, τελικά, αντί για δέντρα να... φυτευτούν στην περιοχή χιλιάδες ηλιακά πανέλα. «Για εμάς το παν είναι το πράσινο, ειδικά μετά τις πυρκαγιές. Πάνε να μας το στερήσουν κι αυτό; Η ΔΕΗ έχει καταστρέψει την περιοχή. Ας βάλουν τα φωτοβολταϊκά σε ένα ξεροβούνι», σημειώνει χαρακτηριστικά η Αθηνά Μιχοπούλου.
Η ΔΕΗ κόβει δάσος και ανάσες
Η επίμαχη έκταση είναι η 2η Ανατολική Εξωτερική Απόθεση Χωρεμίου, χώρος όπου έπεφταν άγονα (χώμα) από το ορυχείο. Ομως, έχει σταματήσει εδώ και αρκετά χρόνια να χρησιμοποιείται. Γι αυτό και έχει δενδροφυτευτεί κατ επανάληψη, στο πλαίσιο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του λιγνιτωρυχείου.
Η φωτιά, ωστόσο, του περασμένου καλοκαιριού άφησε κι εκεί το σημάδι της. Κι εδώ έρχεται η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής στη Μεγαλόπολη. Η ΔΕΗ τον περασμένο Νοέμβριο παίρνει άδεια από το Δασαρχείο Τρίπολης να προβεί στον «καθαρισμό και υλοτομία» της συγκεκριμένης περιοχής...
Σύμφωνα όμως με καταγγελίες, τις οποίες πιστοποιεί κλιμάκιο του Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Αρκαδίας με Εκθεση Αυτοψίας τον περασμένο Φεβρουάριο, η ΔΕΗ έκοψε περισσότερα από 5.000 δέντρα που βρίσκονταν στην συγκεκριμένη θέση, εκ των οποίων μόνο «ένα ποσοστό είχε καεί εν μέρει ή ολοσχερώς από τις πρόσφατες πυρκαγιές»...

ΠρόστιμοΗ Νομαρχία επέβαλε για αυτή την «εξόχως σημαντική» -όπως την χαρακτηρίζει- «παρέμβαση, που συνεπάγεται σοβαρότατη υποβάθμιση του περιβάλλοντος» πρόστιμο 30.000 ευρώ στη ΔΕΗ, ενώ κάτοικοι μιλούν για «οικολογικό έγκλημα» που έγινε για να... διευκολυνθεί η χωροθέτηση του φωτοβολταϊκού πάρκου. Τυπικά πρόκειται για δυο πάρκα (11MW και 39MW) το ένα δίπλα στο άλλο.
Οι Μεγαλοπολίτες δεν κρύβουν την οργή τους για την αποψίλωση των δέντρων, ούτε όμως και τους φόβους τους για το τεράστιο μέγεθος του πάρκου και τον τρόπο που θα μπορούσε, ενδεχομένως, να επηρεάσει το μικροκλίμα του λεκανοπεδίου. Αν και οι υπεύθυνοι της εταιρείας είναι καθησυχαστικοί, οι κάτοικοι της Μεγαλόπολης ανησυχούν και για έναν πρόσθετο λόγο: το πάρκο θα κατασκευαστεί σε απόσταση περίπου 350 μέτρων από τα τελευταία σπίτια της πόλης.
«Σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης που εγκρίθηκε το 2004 με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 100532/200, των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης, Γεωργίας και Πολιτισμού, η επίμαχη περιοχή της 2ης Ανατολικής Εξωτερικής Απόθεσης Χωρεμίου έχει έκταση 2.100 στρέμματα, από τα οποία τα 300 προβλέπεται να γίνουν πάρκο αναψυχής και τα υπόλοιπα 1.800 να δενδροφυτευτούν στο σύνολό τους. Τα έργα είχαν προχωρήσει και πολλά δέντρα είχαν φυτευτεί», διευκρινίζει ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σπύρος Τσιριγώτης. «Παρ όλα αυτά η ΔΕΗ - Ανανεώσιμες Α.Ε., που είναι θυγατρική της ΔΕΗ Α.Ε., επιδιώκει να αλλάξει τη χρήση γης στη συγκεκριμένη έκταση, ώστε να κατασκευάσει έναν γιγαντιαίο φωτοβολταϊκό σταθμό. Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε για να το αποτρέψουμε», λέει ο ίδιος. Οπως υποστηρίζουν πολλοί κάτοικοι της Μεγαλόπολης η «επιλογή της συγκεκριμένης έκτασης συμφέρει μόνο τη ΔΕΗ, καθώς είναι ιδιοκτησία της κι έτσι δεν χρειάζεται να αγοράσει γη, οι γραμμές μεταφοράς ρεύματος είναι πολύ κοντά, υπάρχουν έτοιμες οδικές προσβάσεις, ενώ η μορφολογία του χώρου είναι επίσης βολική».

ΟικονομίαΟ κ. Τσιριγώτης προσθέτει και κάτι άλλο: «Η ΔΕΗ γλιτώνει επίσης 3.000.000 ευρώ που ήταν υποχρεωμένη να επενδύσει σε έργα αποκατάστασης περιβάλλοντος».
Αυτά βέβαια δεν αφορούν τους κατοίκους, που βλέπουν άλλον έναν πνεύμονα πρασίνου να μετατρέπεται σε πηγή παραγωγής ενέργειας. Εστω και πράσινης... «Για να κερδίσει η ΔΕΗ χάνουμε εμείς το πάρκο και το δάσος μας; Σε μια περιοχή που πνίγεται από τον λιγνίτη και τα αποκαϊδια; Γιατί να γίνει η Μεγαλόπολη ξανά Ιφιγένεια;», αναρωτιέται ο καθηγητής Μαθηματικών Θανάσης Χριστογιαννόπουλος.
«Το δίλημμα δεν είναι πράσινη ή βρώμικη ενέργεια. Δεν θα λειτουργήσει αντισταθμιστικά για τη Μεγαλόπολη το φωτοβολταϊκό πάρκο. Το μόνο πραγματικό δίλημμα για μας είναι δάσος ή φωτοβολταϊκά πανέλα;» Και σε αυτό το δίλημμα η πλειοψηφία φαίνεται πως έχει απαντήσει. «Αν γινόταν σήμερα ένα δημοψήφισμα στην πόλη, το 95% θα έλεγε "όχι" στο φωτοβολταϊκό, λόγω του χώρου που θέλουν να το φτιάξουν και λόγω του τεράστιου μεγέθους του», θα μας πει η δημοσιογράφος Γεωργία Δημητρακοπούλου, ενώ εκφωνεί εκπομπή στο ραδιόφωνο 103,1 Μεγαλόπολη FM. «Ο κόσμος θέλει η περιοχή αυτή να γίνει δάσος. Η ΔΕΗ, άλλωστε, καταστρατηγεί πολλαπλώς και ποικιλοτρόπως τόσα χρόνια τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας του ορυχείου».

...ΑΠΟΨΙΛΩΣΗ
Εκοψαν 5.000 δέντρα στην περιοχή
Η... αποψίλωση της περιοχής, όπου προβλέπεται να χωροθετηθεί το φωτοβολταϊκό πάρκο-μαμούθ, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους Μεγαλοπολίτες. Οπως αναφέρει η αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχίας Αρκαδίας, σε έκθεση αυτοψίας της τον περασμένο Φλεβάρη, σε τμήμα της επίμαχης έκτασης, άνω των 100 στρεμμάτων, «έχει γίνει κοπή του συνόλου των φυτεύσεων που είχαν γίνει σε προηγούμενα έτη από το Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης (ΛΚΜ), σε εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του». Η ίδια έκθεση εκτιμά τον αριθμό των κομμένων δέντρων σε περισσότερα από 5.000, ένα ποσοστό μόνο από τα οποία είχε καεί εν μέρει ή ολοσχερώς. Δεδομένης της περιβαλλοντικής καταστροφής από τις πρόσφατες πυρκαγιές, της ρύπανσης της ατμόσφαιρας από τη λειτουργία των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ, αλλά και της συμβατικής υποχρέωσης της Επιχείρησης να φτιάξει δάσος και πάρκο αναψυχής στη συγκεκριμένη έκταση, η νομαρχία χαρακτηρίζει το κόψιμο των δέντρων «εξόχως σημαντική παρέμβαση, που συνεπάγεται σοβαρότατη υποβάθμιση του περιβάλλοντος της περιοχής».
Ο κ. Παναγιώτης Νικολακάκος, διευθυντής του ΛΚΜ, ωστόσο, εκφράζει άλλη άποψη.
«Στα 90 στρέμματα υπήρχαν μόνο 300-400 ευκάλυπτοι, πευκάκια και κυπαρίσσια, ενώ στα άλλα 10 στρέμματα 1.000-1.500 ακακίες. Το 90% ήταν τελείως καμένα και το υπόλοιπο 10% ημι-κατεστραμμένα. Δεν υπήρχαν υγιή δέντρα». Διαψεύδει τις πληροφορίες περί απομάκρυνσης των κομμένων κορμών από την περιοχή, ενώ σημειώνει πως αν δεν αλλάξει η Κοινή Υπουργική Απόφαση μέχρι την επόμενη φυτευτική περίοδο, δηλαδή τον Νοέμβριο, «θα ξαναφυτεύσουμε».

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ
Λέμε «ναι» στην επένδυση, αλλά όχι σε αυτόν τον χώρο
Δέκα σύλλογοι της πόλης - Γονέων & Κηδεμόνων και επαγγελματικοί - έχουν ήδη εκφραστεί. Αν και πολλοί στην κωμόπολη προτιμούν να μη μιλούν ανοιχτά, καθώς έχουν σχέση εργασίας με τη ΔΕΗ... «Δεν είμαστε αντίθετοι στο φωτοβολταϊκό, αλλά να γίνει όπως προβλέπει ο νόμος, σε άγονη δηλαδή περιοχή.
Ζητάμε να εφαρμοστεί στο ακέραιο η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που προβλέπει δάσος για τη συγκεκριμένη έκταση. Δεν το διαπραγματευόμαστε», λέει η πρόεδρος Γονέων και Κηδεμόνων του Β' Δημοτικού Σχολείου, Ρούλα Μανιάτη - Ζώταλη. «Λέμε "ναι" στην επένδυση αλλά όχι στον χώρο αυτόν, που είναι πολύ κοντά στην πόλη και προορίζεται για πάρκο και δάσος», συμπληρώνει ο Νικόλας Αντωνάκας, πρόεδρος των εμπόρων της Μεγαλόπολης.
«Ο κόσμος αν χρειαστεί θα μπει μπροστά στις μπουλντόζες. Είμαστε αγανακτισμένοι και θα παλέψουμε για να σώσουμε το δάσος μας», προσθέτει ο Δημήτρης Ηντουνας, πρόεδρος συλλόγου επισκευαστών αυτοκινήτων και μηχανημάτων.
Οπως λένε, το συγκεκριμένο δάσος είναι απαραίτητο για την προστασία της πόλης από ρύπους, σκόνη κ.λπ., καθώς παρεμβάλλεται ανάμεσα στη Μεγαλόπολη και στο ορυχείο του Ψαθιού, το οποίο θα είναι το μοναδικό ενεργό, μετά το 2009.
«Οι ΑΠΕ είναι ζητούμενο αρκεί να γίνονται με όρους σεβασμού του περιβάλλοντος και του ανθρώπου», υποστηρίζει ο δήμαρχος Παναγιώτης Μπούρας, στον οποίο ορισμένοι (μεταξύ των οποίων και μερίδα του τοπικού Τύπου) καταλογίζουν χλιαρή στάση... Χαρακτηριστικό είναι πως μετρά ήδη έναν «αντάρτη» δημοτικό σύμβουλο μετά τη συνεδρίαση (14/03) του Δημοτικού Συμβουλίου για το φωτοβολταϊκό πάρκο. «Στις ανησυχίες μας περί επηρεασμού του μικροκλίματος πήραμε πειστικές απαντήσεις σε δύο επιστημονικές ημερίδες που πραγματοποιήσαμε.
Εχουμε ζητήσει από τη ΔΕΗ-Ανανεώσιμες να συμπεριλάβουν στην πρότασή τους σχετικές επιστημονικές μελέτες κι αν προκύψει κάτι επιλήψιμο θα είμαστε αντίθετοι», λέει ο κ. Μπούρας και συμπληρώνει: «ζητούμενο είναι η απόσταση από την πόλη. Εχουμε ζητήσει από τους επενδυτές να μελετήσουν κι άλλους χώρους μακρύτερα.
Οι ανησυχίες της κοινωνίας είναι και δικές μας»... Ωστόσο, η ΔΕΗ-Ανανεώσιμες δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη να αλλάξει τη χωροθέτηση του πάρκου. «Εχουμε θετικές ενδείξεις από το ΥΠΕΧΩΔΕ στο αίτημά μας να αλλάξει η ΚΥΑ του 2004, ώστε να χωροθετηθεί το πάρκο», επισημαίνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ - Ανανεώσιμες Α.Ε. Αναστάσιος Γκαρής. Ο ίδιος σημειώνει πως «από τα 2.000 στρέμματα, θα μπουν πανέλα στα 1.200.
Στα υπόλοιπα 800 θα φυτευτούν 10.000 δέντρα και 2.000.000 θάμνοι, ενώ θα γίνουν 25 στρέμματα γκαζόν και δύο λίμνες», ενώ προσθέτει πως τα φωτοβολταϊκά «ούτε ανεβάζουν τη θερμοκρασία ούτε αντανακλούν το φως. Αντανακλούν λιγότερο φως από το πράσινο χορτάρι».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ

4 σχόλια:

  1. ΝΑΙ ΘΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΙΚΗΣ ΠΤΩΣΗΣ
    ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΟ-ΣΥΛΟΓΟΙ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ....
    ΣΙΓΟΥΡΑ ΝΑΙ....[ΘΑ ΤΟΝ ΜΕΘΥΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΗΛΙΟ.....]
    ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΒΟΥΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΗΣΥΧΊΑ.
    ΜΕΤΑ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΚΑΛΕ ?????
    [ΑΣΧΕΤΟ]
    ΣΤΗΝ ΦΩΤΟ 1 ,
    ΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ?
    ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΕΧΕΙ ΔΕΧΤΕΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΟΜΩΣ...
    ΚΙΝΔΥΝΕΎΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εκει στο τελος του κείμενου εχει γινει λάθος στο ονομα ,δεν θα έπρεπε να ειναι ΓΙΑΝΝΗΣ αλλα
    N I K O Σ Φ Ω Σ Κ Ο Λ Ο Σ
    Αλλα μπροστα στα παραμύθια που μας εχουν αραδιάσει ολοι οσοι ασχολούντε με τα κοινά της πόλης μας κι αυτός μοιάζει ολίγος.
    ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ....................!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΔΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΜΑΡΤΗΡΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΗΝΥΟΥΝ ΤΗΝ ΔΕΗ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΟΣΟΛΗΨΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΕΗ ΚΙ ΑΠΟ ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΔΕΣ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΛΑΦΡΑ ΠΗΔΗΜΑΤΑΚΙΑ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog