Τρίπολη 29-4-2013
Να συγχωρούμε, αλλά να μην λησμονούμε
Nelson Mandela
Η εκδίκηση, η τιμωρία και η συγχώρηση..
Το «ου γαρ οίδασι τι ποιούσι» του Ιησού Χριστού μπορεί άνετα να συναντηθεί με το «οι άνθρωποι δεν ξέρουν ποιοι είναι και τι κάνουν» του Marx.
Το συγχωρείν στέκεται στην αρχή της ανταπόδοσης του κακού με καλό και μπορεί να είναι μια πράξη βαθιά πολιτική. Αντίθετα με την εκδίκηση που ανταποδίδει κακό με κακό.
Η συγχώρηση βασίζεται στην κατανόηση. Αυτό που βιώνεται στην πολιτική της ακραίας ρητορείας, της εκδικητικότητας, των γιαουρτιών, των γκρίζων ιππικών και της μισαλλοδοξίας εννοείται ότι δεν ενέχει καμία συγχώρεση, παρά πλησιάζει στα όρια της εκδίκησης.
Δύο λόγοι για τους οποίους η εκδίκηση επικρατεί είναι γιατί :
1. τα αντιπροσωπευτικά υποκείμενα, δηλαδή τα κόμματα, δεν προάγουν την πολιτική διαδικασία ως αιχμή τους, οι αποφάσεις είναι προϊόν συγκεντρωτισμού και α-δυνατοτήτων
2. τα ΜΜΕ και η κοινωνική δικτύωση υποκαθιστούν θεσμούς, «δικάζουν», «τυφλώνουν».
Ένας λόγος για την μη πραγματική απόδοση ευθυνών, δηλαδή τιμωρίας είναι το ίδιο το μεταδημοκρατικό σκηνικό που έχει στηθεί.
Με απονευρωμένα πολιτικά κόμματα, με πολίτες που «τυφλώνονται» από τη συσσωρευμένη και ετερόκλητη πληροφορία, η «ευθύνη» κατακερματίζεται ή χρησιμοποιείται κατά το δοκούν.
Οι άνθρωποι και τα κόμματα πάντως μπορούν να μεταμορφωθούν. Μπορούν να αλλάξουν όχι μόνο προς το χειρότερο, αλλά και προς το καλύτερο. Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα «εσωτερικής» μεταμόρφωσης. Ναι είναι δυνατή η μεταμόρφωση εφόσον όμως έχει προηγηθεί κάτι άλλο πολύ σημαντικό. Η μεταμέλεια!
Η μεταμέλεια του «δράστη» μπορεί να αποτελεί προσόν στην πολιτική. Η μεταμέλεια σημαίνει «δε φοβάμαι», «βγαίνω μπροστά», δεν «καθυστερώ».
«Δεν καθυστερώ», γιατί όσο πιο δύσκολα εντοπίζουμε τους δράστες των εγκλημάτων, τόσο περισσότερο μεγαλώνει η ανάγκη να βρούμε (και καμιά φορά να δημιουργήσουμε) ενόχους. Μήπως βρίσκοντας 2-3 ενόχους το μόνο που προσφέρουμε είναι αποδιοπομπαίοι τράγοι;
Ναι η τιμωρία χρειάζεται να αποδοθεί, αλλά με την προοπτική της ανταπόδοσης του κακού (που έχει γίνει) από το καλό.
Τιμωρία; ΝΑΙ.. Eκδίκηση; ΟΧΙ. Εκδίκηση ΟΧΙ, γιατί τότε το θύμα απλά θα γίνει ο θύτης και ο κύκλος δεν κλείνει, η αλυσίδα δε σπάει.
Σε αυτόν τον ανελέητο κόσμο η ενίσχυση της ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ (έστω) της αναγέννησης είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟΣ
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Αντιπρόεδρος Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων
Διεύθυνση: Γρηγορίου Ε' 29, Τρίπολη
τηλ: +30 2710232364
κινητό: +30 6977090049
e-mail: bertzeletos@gmail.com
e-mail: info@bertzeletos.gr
site: www.bertzeletos.gr
blog: http://bertzeletos.wordpress.com/
YouTube channel: http://www.youtube.com/user/dimbertz/videos
Skype: dimitris.bertzeletos
Linkedin: http://www.linkedin.com/profile/edit?trk=hb_tab_pro_top
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog