Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Η Ελλάδα στον τουριστικό ανταγωνισμό - Ποιοι είναι οι παράγοντες της επιτυχίας;

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κο Πέτρο Τατούλη και την Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετείχε στην Ελληνογερμανική Συνέλευση, στην παρουσίαση της μελέτης του Ινστιτούτου για τη Διοίκηση Επιχειρήσεων και τον Τουρισμό, της Ανωτάτης Σχολής Εφαρμοσμένων Επιστημών Westküste Γερμανίας, με τίτλο: «Η Ελλάδα στον τουριστικό ανταγωνισμό - Ποιοι είναι οι παράγοντες της επιτυχίας;», η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Μαΐου 2013, στο Μουσείο Ακροπόλεως, στην Αθήνα.
Στην παρουσίαση συμμετείχαν η κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη Υπουργός Τουρισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κος Wolfgang Dold, ο κος Γεώργιος Τσακίρης πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο κος Bernd Eisenstein πρόεδρος του Ινστιτούτου για Διοίκηση Επιχειρήσεων και Τουρισμό, η κα Dipl. Pol. Karola Tippmann, η υπεύθυνη του προγράμματος, αιρετά μέλη συμβουλίων, επιστήμονες, δημοσιογράφοι και άλλοι φορείς.
Παρουσιάστηκε μια ενδιαφέρουσα μελέτη με στοιχεία των τελευταίων ετών και του τρέχοντος έτους. Η έρευνα έγινε σε υψηλό επιστημονικό επίπεδο με σύγχρονες προσεγγίσεις και μεθόδους. Επομένως τα συμπεράσματα δεν περιορίσθηκαν στις προ κρίσεως εποχές αλλά έφθασαν μέχρι σήμερα. Αυτά πρέπει να γίνουν αποδεκτά και να τα λάβουμε υπ’ όψιν στη διατύπωση της πολιτικής για τον Τουρισμό. Παρουσιάσθηκαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, τα οποία όμως, εκτός του τομέα του πολιτισμού, είναι χαμηλότερα στις προτιμήσεις των επισκεπτών, από αυτά των γειτονικών χωρών. Πρέπει δε να τονισθεί ότι ενώ η χώρα μας έχει αναγνωρισιμότητα σε ποσοστό περίπου 90%, αυτό γίνεται περίπου 55% σε δείκτη συμπάθειας προς τη χώρα, για να καταλήξει στο 33% σε δείκτη επιλογής της χώρας μας ως τουριστικός προορισμός. Απαιτείται πάρα πολύ και συστηματική δουλειά απ’ όλους για να αυξηθούν τα ποσοστά και να πλησιάσουν το ποσοστό της αναγνωρισιμότητας.
Ο τουριστικός ανταγωνισμός είναι πλέον πραγματικότητα. Μόνο με επιμονή, υπομονή και ικανότητα συνεργασίας μπορεί να ξεπερασθεί. Πρέπει να γίνει επέκταση τουριστικού προϊόντος σε τουρισμό υγείας και ευεξίας, αθλητικό τουρισμό αναψυχής, τουρισμό υπαίθρου, πολιτιστικό τουρισμό, γαστρονομικό τουρισμό, θεματικό και θαλάσσιο τουρισμό και σε άλλα καινοτόμα είδη.
Ο Τουρισμός Πολιτισμού είναι ένα συνεχές πλεονέκτημα της χώρας μας. Είναι συνδεδεμένος με την ιστορία του τόπου, με τις παραδόσεις, με τις εκδηλώσεις και τις αξίες και είναι ιδιαίτερα προσφιλής στους επισκέπτες. Αυτόν ιδιαίτερα πρέπει συνεχώς να τον αναβαθμίζουμε και να τον στηρίζουμε, κάνοντας διεύρυνση στο περιεχόμενο του.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία, είναι η αποδοχή νέων αντιλήψεων και η ένταξη τους στον τρόπο λειτουργίας των φορέων τουρισμού.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου εργάζεται ιδιαιτέρως για την καλλιέργεια συνεργατικού πνεύματος. Ως θεσμός βρίσκεται συνεχώς δίπλα και μαζί με τους φορείς του πολιτισμού. Συνεργάζεται με το Υπουργείο Τουρισμού σε πολύ καλό βαθμό και έχει ζητήσει απ’ αυτό μεταφορά αρμοδιοτήτων στην αιρετή περιφέρεια. Προτείνει την ίδρυση ενός φορέα διαχείρισης και προώθησης του τουριστικού προϊόντος,. Και τούτο διότι η περιφέρεια έχει την ευθύνη και την αρμοδιότητα για το στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό, όπου ο τουρισμός και ο πολιτισμός αποτελούν βασικούς άξονες αυτού. Ο φορέας αυτός θα συντονίζει τις επί μέρους δράσεις και θα είναι ο συνδετικός κρίκος της περιφέρειας με το Υπουργείο.
Ακόμα ο τουρισμός αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Δημιουργεί μέσα από συνεχείς και αδιάκοπες δράσεις μία δυναμική και βιώσιμη τουριστική υποδομή για όλες τις εποχές του χρόνου και ανταποκρίνεται στις προκλήσεις. Προσπαθεί με κάθε δυνατό τρόπο να εξαντλήσει κάθε μορφή εμπλουτισμού και αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος, ώστε να συμβάλει στην επέκταση, στην προβολή και στην ανάδειξη νέων προορισμών και νέων μορφών που θα ικανοποιούν όλες τις ανάγκες. Εργάζεται για την αποδοχή των ειδικών μορφών τουρισμού και της διαμόρφωσης τους.
Ο τουρισμός, ως τομέας ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αποτελεί προτεραιότητα και συμβάλει κι αυτός ουσιαστικά στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog