Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Ομαδικά πυρά κατά της σύμπραξης ΔΕΗ - ΤΕΡΝΑ για τα απορρίμματα


Κατηγορίες για παράβαση της αρχής του ανταγωνισμού και κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης με μαζικές προσφυγές, που αναμένεται να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού
Ομαδικά πυρά κατά της σύμπραξης ΔΕΗ - ΤΕΡΝΑ για τα απορρίμματα

Για κατάφωρη παράβαση των κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού, κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά και παράτυπη συμμετοχή σε έργα ΣΔΙΤ λόγω του δημόσιου χαρακτήρα της κατηγορείται από το σύνολο των κατασκευαστών και της βιομηχανίας η ΔΕΗ, που συμμετέχει στους διαγωνισμούς για τη διαχείριση απορριμμάτων της Αττικής.

Η σύμπραξη της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού με την ΤΕΡΝΑ (φωτ. ο Γιώργος Περιστέρης), η οποία αποτελεί και τον βασικό προμηθευτή της στην πολυσυζητημένη λιγνιτική μονάδα της Πτολεμαΐδας, προκαλεί θύελλα αντιδράσεων και εκδηλώνεται με μαζικές προδικαστικές προσφυγές προς τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ). Τα ομαδικά πυρά εκτοξεύονται για τη μονάδα του Γραμματικού, η οποία είναι από τα πιο ώριμα έργα, καθώς έχει ολοκληρωθεί η προεπιλογή των υποψηφίων και αναμένεται να φτάσουν έως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η στάση των εταιρειών μυρίζει μπαρούτι στην αρένα των έργων για την κατασκευή των τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων, συνολικής δυναμικότητας 1,3 εκατ. τόνων ετησίως, που αναμένεται να αποφέρει έσοδα άνω των 2 δισ. ευρώ στους εργολάβους τα επόμενα χρόνια.

Οι υποψήφιοι που συμμετέχουν στους διαγωνισμούς για τα απορρίμματα της Αττικής βάλλουν με σειρά νομικών επιχειρημάτων κατά της συμμαχίας της ΔΕΗ με την ΤΕΡΝΑ, υποστηρίζοντας ότι δεν προβλέπεται στο καταστατικό της η διαχείριση απορριμμάτων παρά μόνο η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και οι τηλεπικοινωνίες. Εναντίον της σύμπραξης που από την αρχή αιφνιδίασε την αγορά, λόγω της ισχύος αλλά και των μεγάλων πλεονεκτημάτων που διαθέτει στον τομέα της επεξεργασίας των απορριμμάτων (π.χ. ενεργειακή αξιοποίηση, καύση στις λιγνιτικές μονάδες του RDF), στρέφονται με προσφυγές τους η J&P Αβαξ, συμφερόντων Ιωάννου - Παρασκευαΐδη, η Ακτωρ-Ηλέκτωρ του ομίλου Μπόμπολα, η ελληνοολλανδικών συμφερόντων Αρχιρόδον, η ΕΡΕΤΒΟ του κ. Γιώργου Ρωμοσιού και η ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίου. Οπως σημειώνουν στις προσφυγές που κατατέθηκαν πριν από λίγες μέρες, η συμμετοχή της ΔΕΗ στους διαγωνισμούς αντίκειται τόσο στις διατάξεις των κοινοτικών οδηγιών περί δημοσίων συμβάσεων όσο και στον νόμο για τις ΣΔΙΤ. Ο νομικός ισχυρισμός ακουμπάει στο γεγονός ότι η ΔΕΗ αποτελεί αναθέτουσα αρχή, η οποία οφείλει να τηρήσει τους κανόνες και τις αρχές που διέπουν την ανάθεση των δημόσιων συμβάσεων και όχι να συμβάλλεται με ιδιωτικό φορέα χωρίς να διενεργεί διαγωνισμό. «Με ποια κριτήρια επιλέγει μια δημόσια επιχείρηση μια ιδιωτική εταιρεία αποκλείοντας κάποιες άλλες;», διερωτώνται στην αγορά. «Εν προκειμένω καταστρατηγείται η αρχή της ίσης μεταχείρισης, της διαφάνειας και του ελεύθερου ανταγωνισμού, καθώς η ΔΕΗ λειτουργεί ως αναθέτουσα αρχή και η επιχειρηματική της δραστηριότητα πρέπει να αναπτύσσεται σύμφωνα με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία», υποστηρίζουν οι εταιρείες στις προσφυγές τους. Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι η συμμετοχή της Επιχείρησης παραβαίνει ευθέως την αρχή του ελεύθερου ανταγωνισμού, κάνοντας κατάχρηση της προνομιακής της θέσης έναντι των ιδιωτών ανταγωνιστών της που έχουν λιγότερα μέσα και πόρους για να συμμετάσχουν σε ανάλογες διαδικασίες.

Οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ προσθέτουν ότι «οι όροι του διαγωνισμού της προκήρυξης δεν είναι ισότιμοι για τους συμμετέχοντες διότι τελικά το Δημόσιο μέσω της Επιχείρησης, όπου ελέγχει το 51% των μετοχών της, θα καταλήξει να συμμετάσχει στο σχήμα και στην εταιρεία ειδικού σκοπού που θα συσταθεί με μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ό,τι τα ανταγωνιστικά σχήματα».

Η κυβέρνηση επιδιώκει να επιταχύνει τις διαδικασίες για τη διαχείριση των απορριμμάτων προκειμένου να εξασφαλίσει την υπογραφή των συμβάσεων μέχρι τα τέλη του έτους, ώστε να μη χαθούν κοινοτικοί πόροι ύψους 200 εκατ. ευρώ. Επί του παρόντος, όμως, οι εργασίες των διαγωνισμών δεν κινούνται με τις ταχύτητες που θα έπρεπε για να επιτευχθεί ο στόχος. Μόνο στον διαγωνισμό για το Γραμματικό ολοκληρώθηκε η διαδικασία της προεπιλογής - ώστε να προχωρήσει στην επόμενη φάση ο διαγωνισμός, που είναι το στάδιο του ανταγωνιστικού διαλόγου. Από εκεί θα καθοριστούν οι όροι, η χρηματοδότηση, αλλά και η τεχνολογία επεξεργασίας των απορριμμάτων. Σημειώνεται ότι στους διαγωνισμούς που προκηρύχθηκαν στις αρχές του χρόνου για τα εργοστάσια απορριμμάτων στην Αττική (Γραμματικό, Κερατέα, Φυλή, Ανω Λιόσια) συμμετέχουν τα παρακάτω σχήματα: Ακτωρ Παραχωρήσεις - Ηλέκτωρ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή - ΔΕΗ, ΜΕΤΚΑ - Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης, Archirodon Group N. - INTRAKAT - Envitec A.E., J&P Αβαξ - Μεσόγειος, Novaera Hellas και ΕΡΕΤΒΟ - ΔΟΜΟΣΠΟΡΤ - ΕΓΝΩΝ ΑΤΕ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog