Με πρωτοβουλία του κτήματος Σπυρόπουλου και με τη στήριξη της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης «Αμπέλου και οίνου» και του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών την Τρίτη βρέθηκαν στο «κτήμα Σπυρόπουλου» 18 Κινέζοι δημοσιογράφοι και αγοραστές, ως γευσιγνώστες, δοκιμάζοντας κρασιά από 16 οινοποιεία της Πελοποννήσου.
Το ελληνικό κρασί έχει κάνει άλματα αλλά τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης είναι κάπως στριμωγμένο, δήλωσε ο οινοπαραγωγός Ν. Σπυρόπουλος και πλέον το ενδιαφέρον όλων των παραγωγών κρασιού είναι η προώθηση του στο εξωτερικό. «Η ανταγωνιστικότητα όμως είναι τεράστια και αυτό γιατί έχουμε μεγάλα κόστη και μικρές ποσότητες σε σχέση με άλλες χώρες. Το δυνατό μας χαρτί όμως είναι ότι έχουμε πολλές ποικιλίες» είπε.
Ο κ. Σπυρόπουλος επισήμανε και τα λάθη του παρελθόντος όπως για παράδειγμα ότι η τιμή του Μοσχοφίλερου ήταν στο 1 - 1,20 ευρώ, γεγονός που χαρακτήρισε 'εξωπραγματικό' και μας έκανε να χάσουμε πολύ από αυτό και είπε πως μια τιμή στα 0,50 - 0,70 λεπτά είναι ικανοποιητική. Πρόσθεσε πως ένα ακόμα μεγάλο λάθος είναι η επένδυση σε μεγάλες εγκαταστάσεις που στην ουσία δεν ήταν απαραίτητες.
Τόνισε ότι στόχος θα πρέπει να είναι η ποιότητα και μόνο αυτή και ότι δίνουν μάχη όλοι οι οινοπαραγωγοί να πείσουν τους αμπελουργούς να παράγουν ποιοτικό σταφύλι, ώστε κατ' επέκταση να παράγεται και ποιοτικό κρασί. Δήλωσε αισιόδοξος για την τύχη της φέτας, του λαδιού και του κρασιού, όμως ορισμένων ποικιλιών όπως το Μοσχοφίλερο, το Ασίρτικο, το Αγιωργίτικο και το Ξινόμαυρο).
Ο Σ. Μποσινάκης είπε ότι η εικόνα μας στο εξωτερικό δεν είναι καλή και πλέον το βλέμμα των οινοπαραγωγών είναι στραμμένο στις εξαγωγές και στην βελτίωση της ποιότητας του κρασιού.
Ο κ. Νασιάκος δήλωσε ότι έχει αυξηθεί η κατανάλωση του κρασιού αλλά και η παρουσία του Μοσχοφίλερου στο εξωτερικό και υπογράμμισε ότι η σοδιά του 2012 ήταν η καλύτερη της τελευταίας δεκαετίας τουλάχιστον.
Οι οινοπαραγωγοί δεν περιμένουν το κράτος για να κάνουν τα απαραίτητα βήματα για την προώθηση του κρασιού μας αλλά κάνουν ότι μπορούν μόνοι τους ή σε ομάδες μεταξύ τους.
Το ενδιαφέρον των παραγωγών από δω και στο εξής είναι η εξαγωγή του κρασιού στην Κίνα, Μεξικό, Ινδία και Βραζιλία.
H κάμερα του kalimera -arkadia.gr βρέθηκε εκεί, μίλησε με τους οινοπαραγωγούς και στο βίντεο μπορείτε να δείτε τι λένε οι παραγωγοί της Αρκαδίας που βρέθηκαν στη συνάντηση γευσιγνωσίας καθώς και την διαδικασία της γευσιγνωσίας από τους κινέζους επισκέπτες.
Β.Π.
http://www.kalimera-arkadia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog