Μετά από μια δύσκολη συζήτηση που ξεπέρασε σε διάρκεια τις τρεισήμισι ώρες ετέθησαν όλα τα θέματα που αφορούν τόσο την ΕΡΤ (για το οποίο μάλιστα καθοριστικό ρόλο έπαιξε η απόφαση του ΣτΕ) αλλά και -κυρίως- τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί επέλεξαν να μη δώσουν συνέχεια στο συγκρουσιακό κλίμα των τελευταίων ημερών και να συναινέσουν στην πρόταση εννέα σημείων που κατέθεσε στην αρχή της σύσκεψης ο κ. Α. Σαμαράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία – πακέτο περιλαμβάνει:
1. Την προώθηση αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα αμέσως μετά το συνέδριο της ΝΔ που είχε προγραμματιστεί για τις 28 Ιουνίου.
2. Την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας επίσης μετά το συνέδριο της ΝΔ.
3. Την προώθηση κινήσεων που θα στοχεύουν στον καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης.
4. Τον διορισμό υφυπουργού αρμόδιου αποκλειστικά για τα θέματα του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα.
5. Την άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου για τη σύσταση του νέου εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα.
6. Τη σύσταση διακομματικής επιτροπής υπό την εποπτεία των κ. Στουρνάρα και Κεδίκολγου που θα αναλάβουν τη διαμόρφωση του φορέα που θα αποτελέσει τη «γέφυρα» μεταξύ της παλαιάς ΕΡΤ και της ΝΕΡΙΤ.
7. Τον ορισμό αξιόπιστου συμβούλου που θα στηρίξει το εγχείρημα του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.
Τα επτά αυτά σημεία αποτέλεσαν και τη βάση για τη συζήτηση που είχαν χθες οι τρεις ηγέτες και οι οποίοι αύριο το απόγευμα θα συνεδριάσουν ξανά προκειμένου να συζητήσουν με λεπτομέρειες το θέμα του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα αλλά και ζητήματα που σχετίζονται με τον ανασχηματισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός ήταν εκείνος που ξεκίνησε τη συζήτηση χθες θέτοντας συνολικά τα θέματα. Παρέδωσε στους κυβερνητικούς του εταίρους τις προτάσεις του, θεωρώντας ότι με αυτές καλύπτει τα περισσότερα από τα αιτήματά τους.
«Σας καταθέτω αυτά τα σημεία απεμπλοκής» -φέρεται να τους είπε- «για να μην παραδοθεί η χώρα στο λαϊκισμό, για να αποφύγουμε τις εκλογές και να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και οι αποκρατικοποιήσεις».
«Θα σεβαστώ την απόφαση του ΣτΕ»
Αμέσως, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί και πιο έντονα ο κ. Κουβέλης έθεσαν το θέμα της ΕΡΤ και τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε ο κ. Σαμαράς. Ζήτησε, μία ώρα μετά τη σύσκεψη, να ενημερωθεί για την πρόοδο της συνεδρίασης του ΣτΕ που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή σε εξέλιξη.
Οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης ρώτησαν τον πρωθυπουργό τι θα κάνει εάν η απόφαση αυτή είναι αρνητική ως προς το κλείσιμο της ΕΡΤ. «Θα τη σεβαστώ απολύτως. Το ίδιο περιμένω και από εσάς», τους είπε.
Λίγη ώρα αργότερα, συνεργάτες του πρωθυπουργού ενημέρωσαν τη σύσκεψη για την απόφαση. Αμέσως εκλήθησαν στο πρωθυπουργικό γραφείο ο γ.γ. του υπουργικού συμβουλίου κ. Τ. Μπαλτάκος και ο κ. Γ. Μπλάνος από το νομικό συμβούλιο του κράτους. Και οι δύο, σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσαν κοινή ερμηνεία στην απόφαση του ΣΤΕ και συμφώνησαν ότι με βάση αυτή «η ΕΡΤ έκλεισε» και πως πλέον ο νέος φορέας θα πρέπει να εκπέμψει άμεσα με υπαλλήλους, ο αριθμός των οποίων θα κριθεί από τους Στουρνάρα και Κεδίκογλου.
Ο πρωθυπουργός πήρε τον λόγο και δεσμεύτηκε ενώπιον των δύο κυβερνητικών του εταίρων ότι ο φορέας – γέφυρα μεταξύ της παλαιάς ΕΡΤ και της ΝΕΡΙΤ μπορεί να εκπέμψει ακόμη και μέσα στην εβδομάδα. Φέρεται μάλιστα να είπε ότι το όνομά του θα μπορούσε να είναι ΔΕΤ (Δημόσια Ελληνική Τηλεόραση).
Επίσης, επεσήμανε ότι ο νέος φορέας επίσης είναι δυνατόν να προετοιμαστεί άμεσα αρκεί να δουλέψουν και τα τρία κόμματα μαζί, έτσι ώστε το μεσοδιάστημα να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο.
Η συζήτηση για την ΕΡΤ σταμάτησε σε εκείνο το σημείο, καθώς οι ηγέτες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ζήτησαν να μελετήσουν αναλυτικά την απόφαση του ΣτΕ και να επανέλθουν.
Δεν επεδίωξε «μπρα ντε φερ»
Στη συνέχεια, η συζήτηση επικεντρώθηκε στα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι δεν επεδίωξε «μπρα ντε φερ» με τους εταίρους του και έσπευσε να επισημάνει ότι «πρέπει να αναβαθμίσουμε τη σχέση μας». Ο κ. Κουβέλης τού είπε ότι λειτούργησε σαν να ήταν επικεφαλής μονοκομματικής κυβέρνησης, ενώ ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι δεν προτίθεται να ανεχθεί άλλες μονομερείς ενέργειες.
Ο πρωθυπουργός αντέτεινε ότι αμέσως μετά το συνέδριο της ΝΔ είναι έτοιμος να προχωρήσει σε ανασχηματισμό και επεσήμανε ότι θέλει στο νέο σχήμα να μετάσχουν και πολιτικά πρόσωπα από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες δε, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής των κ. Βενιζέλου και Κουβέλη σε θέσεις αντιπροέδρων, κάτι στο οποίο δεν απάντησαν οι δύο ηγέτες.
Επικαιροποίηση συμφωνίας
Τέλος, έθεσε το θέμα της επικαιροποίησης της πολιτικής συμφωνίας, κάτι που ζητούσε μετ΄επιτάσεως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αλλά και το θέμα του συντονισμού του κυβερνητικού σχήματος. «Με την ΕΡΤ έπρεπε να προχωρήσω. Σας εξήγησα ότι δεν είχα άλλο χρόνο», φέρεται να τους είπε. Σύμφωνα με πληροφορίες, άφησε αιχμές κατά του κ. Μανιτάκη, λέγοντας ότι στο θέμα του Δημοσίου «είχαμε καθυστερήσει πολύ και έπρεπε κάποια στιγμή να ληφθούν οι αποφάσεις».
Μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι «για την κυβέρνηση μείζον θέμα και ζητούμενο είναι να συνεχιστούν οι ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση τόλμησε και φυσικά θα συνεχίσει», και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το συντομότερο δυνατό θα μπει τέλος στο «μαύρο» στις τηλεοπτικές οθόνες εκεί όπου εξέπεμπε η ΕΡΤ.
Σ. Σαμαράς
Σας καταθέτω αυτά τα σημεία απεμπλοκής για να μην παραδοθεί η χώρα στον λαϊκισμό, για να αποφύγουμε τις εκλογές και να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και οι αποκρατικοποιήσεις
Ευ. Βενιζέλος
Περιμένουμε από τον πρωθυπουργό να ερμηνεύσει σωστά την απόφαση του ΣτΕ και να κάνει όλες τις αναγκαίες κινήσεις που επιτρέπουν στην κυβέρνηση αυτή να επαναθεμελιώσει την ύπαρξή της
Φ. Κουβέλης
Η απόφαση του ΣτΕ συντάσσεται με εκείνο που έχουμε δηλώσει, ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα να βάζει μαύρο στην οθόνη της δημόσιας τηλεόρασης
ΝΕΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
Πρώτες συζητήσεις για τις αλλαγές
Μια πρώτη συζήτηση για τα ονόματα στελεχών που πιθανώς να μετάσχουν στο κυβερνητικό σχήμα, στον ανασχηματισμό που θα πραγματοποιηθεί μετά το συνέδριο της ΝΔ στα τέλη του μηνός, έγινε χθες στη σύσκεψη κορυφής. Αν και οι τρεις πολιτικοί ηγέτες το αρνούνται δημόσια, εντούτοις ήδη φαίνεται ότι έχουν τεθεί θέματα για τα δύο στελέχη που έχει τοποθετήσει η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση.
Οι κ. Μανιτάκης και Ρουπακιώτης ως «πέτρες των σκανδάλων» των τελευταίων ημερών φαίνεται ότι απομακρύνονται από τα υπουργεία τους, ενώ την ένταση για την ΕΡΤ δεν αποκλείεται να «πληρώσει» ο κ. Σ. Κεδίκογλου. Επίσης, ο κ. Λιβιεράτος φαίνεται να αφήνει τη θέση του υπουργού ΠΕΚΑ στον -επίσης προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ- κ. Μανιάτη, ενώ στο ίδιο υπουργείο ο μόνος που παραμένει αμετακίνητος είναι ο κ. Μ. Παπαγεωργίου, νυν υφυπουργός Ενέργειας.
Απομακρύνσεις
Επίσης θεωρείται βέβαιη η απομάκρυνση του κ. Ανδρ. Λυκουρέντζου από το υπουργείο Υγείας και του κ. Γ. Βρούτση από το Εργασίας, μετά την επίθεση που δέχτηκε πριν από λίγους μήνες από τον κ. Ευ. Βενιζέλο. Ο κ. Στυλιανίδης είναι πιθανό να αφήσει το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ αν μείνει ο κ. Τσαυτάρης στο Αγροτικής Ανάπτυξης, τότε θεωρείται βέβαιο ότι θα αποχωρήσει ο αναπληρωτής υπουργός κ. Μάξ. Χαρακόπουλος. Τέλος, ο κ. Μουσουρούλης φεύγει -κατά πάσα πιθανότητα- από το υπουργείο Ναυτιλίας.
Νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση θα είναι οι κ. Κυρ. Μητσοτάκης και Μ. Βορίδης από τη ΝΔ, οι κ. Κουκουλόπουλος, Χριστοφιλοπούλου και Κωνσταντινόπουλος από το ΠΑΣΟΚ, ενώ από τη ΔΗΜΑΡ πιθανότητες υπουργοποίησης έχουν οι κ. Λυκούδης, Οικονόμου, Τσούκαλης, Μαργαρίτης και Χατζησωκράτης.
http://www.moriasnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog