Οι επενδύσεις στην αγροτική οικονομία και την κτηνοτροφία για την Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκονται σε πρώτη προτεραιότητα τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης κατά την υιοθέτηση του ψηφίσματος των αιτημάτων των αγροτών από το Περιφερειακό Συμβούλιο τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014 τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη μεταρρυθμίσεων.
«Το κατάντημα της αγροτικής οικονομίας αποτυπώνει την τραγική εμπειρία του τόπου, γιατί νιώσαμε ότι πλουτίσαμε με τις επιδοτήσεις, γιατί νιώσαμε ότι δεν υπάρχει η ανάγκη αναπτυξιακής πορείας της αγροτικής οικονομίας. Με τον τρόπο αυτό δεν θα βελτιωθεί τίποτα, αν στη μεγάλη κρίση το αίτημα των αγροτών δεν αποσκοπεί στην πλήρη αλλαγή με σύγχρονες προσεγγίσεις» δήλωσε ο κ. Τατούλης.
Το αγροτικό κίνημα δεν έχει ανάγκη από προστάτες πρόσθεσε επίσης ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένα ανεξάρτητο αγροτικό κίνημα με βάση τη λογική της αλλαγής προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο από τα βαρίδια που κρατούσαν τον αγροτικό τομέα τόσα χρόνια πίσω.
Εξέφρασε επίσης ο κ. Τατούλης την απορία του γιατί μέσα στα αιτήματα των αγροτών δεν υπήρξε η πρόταση για γρήγορη νομοθετική πρωτοβουλία για το ξεκαθάρισμα του συνεταιριστικού κινήματος, το οποίο θα πρέπει να είναι φανατικά λογικό και όχι κομματικά χρωματισμένο.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου χαρακτήρισε επίσης απαραίτητο το Καλάθι των Προϊόντων της Πελοποννήσου και την Αγροδιατροφική Σύμπραξη για την αναγκαία αναπτυξιακή πορεία της αγροτικής οικονομίας, τονίζοντας τη σημασία της γρήγορης ενσωμάτωσης των κοινωνικών αλλαγών και των πολιτικών μεταβολών.
Σχετικά με την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ ο κ. Τατούλης ανέφερε ότι κατά την αναθεώρησή της η Περιφέρεια Πελοποννήσου ζήτησε την ενίσχυση της περιφερειακότητας της αγροτικής πολιτικής.
Το ψήφισμα που υπερψηφίστηκε με αυξημένη πλειοψηφία έχει ως εξής:
ΨΗΦΙΣΜΑ
ΠΡΟΣ : Το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιφέρειας Πελοποννήσου
Σήμερα 17-2-2014 ημέρα Δευτέρα συναντηθήκαμε στην Τρίπολη, εκπρόσωποι των ανεξάρτητων μπλόκων των αγροτών και κτηνοτρόφων της Πελοποννήσου, καθώς και οι αγροτικοί φορείς που συμμετέχουμε στην κινητοποίηση.
Συμφωνήσαμε ομόφωνα σε κοινή διαρκή και κλιμακούμενη δράση για την διεκδίκηση επίλυσης των δίκαιων αιτημάτων μας.
Ταυτόχρονα συμφωνήσαμε σε κοινό πλαίσιο αιτημάτων, που τα βασικά και κύρια είναι:
Άμεση απόσυρση του νέου φορολογικού Νόμου, που εφαρμόζεται από 1-1-2014 και άμεση συζήτηση για τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου δίκαιου και λειτουργικού, με εφαρμογή του από το 2015.
Κατάργηση του χαρατσιού, που επιβλήθηκε στα αγροτεμάχια και στους βοσκοτόπους.
Πάγωμα των χρεών των αγροτών και των κτηνοτρόφων για τρία χρόνια και τη χρηματοδότηση τους με χαμηλό επιτόκια, όπως και πάγωμα των πλειστηριασμών για 5 χρόνια.
Φθηνό πετρέλαιο για τα αγροτικά μηχανήματα - ανεμομίκτες και μείωση του αγροτικού πετρελαίου στο επίπεδα του 2Ο09 όπως και την κατάργηση του ειδικού τέλους Α.Π.Ε. στο αγροτικό τιμολόγιο. '
Άμεση ενεργοποίηση του κανονισμού DEMINIMIS, ώστε να υπάρξει αναπλήρωση έστω μέρους του χαμένου ήδη εισοδήματος των εσπεριδοκαλλιεργητών της χώρας, όπως και των αχλαδιών της Πελοποννήσου και ένταξη στα ΠΣΕΑ η ακαρπία της ελιάς από τις υψηλές θερμοκρασίες.
Ζητάμε από τον ΕΛ.Γ.Α την αποζημίωση των πληγέντων μανταρινιών και πορτοκαλιών για τις ζημιές που προκάλεσαν η παρατεταμένη ανομβρία και οι άκαιρες βροχοπτώσεις. Ο ΕΛ.Γ.Α. να συμπεριλάβει στην αποζημίωση τις καλλιέργειες που γίνονται με αναπαραγόμενο πολλαπλασιαστικό υλικό ,έως ότου ενημερωθούν όλοι οι παραγωγοί για την υποχρέωση χρησιμοποίησης Πιστοποιημένων σπόρων.
Παραγωγή και ανάπτυξη εγχώριου πολλαπλασιαστή υλικών (σπόρων).
Συνδεδεμένη ενίσχυση στα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια-μανταρίνια με την νέα ΚΑΠ 2015-2020.
Παρεμβάσεις στο κόστος παραγωγής, ώστε να καταστούν ανταγωνιστικά τα προϊόντα μας.
Τιμολόγηση στο χωράφι, προκειμένου να μειωθεί η αισχροκέρδεια και η ψαλίδα του κόστους προς όφελος των παραγωγών και των καταναλωτών.
Όχι στη νόμιμη νοθεία του ελαιόλαδου – προσμίξεις ελαιόλαδου. Στήριξη στο εξωτερικό της ονομασίας ΠΟΠ της ελιάς Καλαμών.
Να μην περάσει η διεύρυνση της ζωής του φρέσκου-νωπού γάλακτος από τις 5 ημέρες που είναι σήμερα στις 7-10 ημέρες, όπως και η παραγωγή γιαουρτιού από σκόνη γάλακτος, γιατί αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες, τόσο για την κτηνοτροφία, όσο και για τους καταναλωτές. Να μην υπογράψει η Κυβέρνηση το ξεπούλημα της Φέτας στον Καναδά, στην Σιγκαπούρη και σε άλλες χώρες. Στήριξη της κτηνοτροφίας που χειμάζεται.
Αγωνιζόμαστε για την επίλυση όλων των υπόλοιπων δίκαιων αιτημάτων μας.
Αγωνιζόμαστε για να παραμείνουμε στη γη μας, για να παράγουμε και να επιβιώνουμε με αξιοπρέπεια.
ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΔΥΝΑΜΩΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΝΕΑ ΜΠΛΟΚΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΜΑΣ.
ανεξαρτητα μπλοκα και φορεισ πελοποννησου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog