Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Η ΕΣΕΕ τάσσεται υπέρ της υπογραφής Προγραμματικής Συμφωνίας των θεσμικών κοινωνικών εταίρων για την Ανασυγκρότηση της Ελλάδας

Το ελληνικό εμπόριο ευελπιστεί ότι η διαβούλευση για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-20, συμπίπτει με την αρχή του τέλους μιας περιόδου που διαμόρφωσε τη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας, με σημαντική απώλεια παραγωγής και εμπορίας ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, απασχόλησης του ανθρώπινου δυναμικού και τη περιθωριοποίηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας στις διεθνείς αγορές. Το δημοσιονομικό πρόβλημα ήταν η κατάληξη μιας σειράς βαθύτερων αλληλεξαρτώμενων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών αιτιών, που συντέλεσαν στη χαμηλή ανταγωνιστικότητα, στην υστέρηση επενδύσεων εκ των έσω και στο σοβαρό πρόβλημα της ανεργίας.

Η Ελλάδα παράλληλα με την επώδυνη δημοσιονομική προσαρμογή καλείται να αντιμετωπίσει παθογένειες και να επιτύχει οικονομική ανάκαμψη. Η επίτευξη και διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας απαιτεί τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός μακροπρόθεσμου και βιώσιμου νέου Προτύπου Οικονομικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης της Ελλάδας στη βάση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας, της εξωστρέφειας και της τόνωσης της επιχειρηματικότητας.
Η αναζήτηση διεξόδων για την αντιμετώπιση της εκρηκτικής ανεργίας, την αξιοποίηση της νέας γενιάς της χώρας μας και την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, προϋποθέτει νέες προσεγγίσεις και νέες πρακτικές στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση δράσεων αλλά και στην ενίσχυση της εταιρικής σχέσης μεταξύ του κράτους και των θεσμικών κοινωνικών και οικονομικών δυνάμεων της χώρας.

Ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων αναδεικνύεται με ιδιαίτερη έμφαση στο σύνολο των προγραμματικών και κανονιστικών εγγράφων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο ΕΣΠΑ. Η ενίσχυση και αναβάθμιση των κοινωνικών εταίρων προσδιορίζεται ρητά και με σαφήνεια στα άρθρα του Γενικού Κανονισμού που διέπει όλα τα διαρθρωτικά μέσα τα οποία καλύπτονται από το κοινό στρατηγικό πλαίσιο. Η σχέση της Πολιτείας με τους κοινωνικούς εταίρους καθώς και οι δεσμεύσεις των εταίρων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο αποτελούν θεμελιώδεις υποχρεώσεις της χώρας μας για την σύμβαση της εταιρικής σχέσης με την ΕΕ. Ιδιαίτερη έμφαση επιδίδεται στη συμμετοχή των θεσμικών κοινωνικών εταίρων στον Κανονισμό για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, όσον αφορά στους στόχους για την απασχόληση, την εκπαίδευση και την κοινωνική ένταξη.

Ζήτημα πρώτης προτεραιότητας αποτελεί η άμεση, ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στις διαδικασίες διαβούλευσης για την τελική διαμόρφωση του νέου ΕΣΠΑ που λαμβάνουν χώρα τη περίοδο αυτή, καθώς και στη διαμόρφωση, εφαρμογή, παρακολούθηση και αξιολόγηση των τομεακών και περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων που θα επακολουθήσουν. Η ανάπτυξη μιας νέας και αναβαθμισμένης εταιρικής σχέσης μεταξύ της Πολιτείας και των Κοινωνικών Εταίρων οφείλει να εδράζεται σε ένα αμοιβαία δεσμευτικό πλαίσιο συγκεκριμένων στόχων, δράσεων, διαδικασιών, χρονοδιαγραμμάτων και προϋπολογισμών.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΣΕΕ στηρίζει την πρόταση των εργοδοτών, για άμεση σύναψη μιας προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και των πέντε (5) θεσμοθετημένων Κοινωνικών Εταίρων που υπογράφουν την ΕΓΣΣΕ, με αντικείμενο πέντε (5) κοινούς άξονες. Η εκπόνηση ενός «Σχεδίου Δράσης των Κοινωνικών Εταίρων», θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις προς όφελος των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε συνεργασία με τα Υπουργεία Ανάπτυξης, Εργασίας και Παιδείας για: α) Ανασυγκρότηση, β) Κατάρτιση, γ) Απασχόληση, δ) Επιχειρηματικότητα και ε) Κοινωνική Συνοχή.

Η κρίση απέδειξε με τον πιο ισχυρό τρόπο πόσο αλληλοσυνδεδεμένοι και αλληλοεξαρτώμενοι είναι όλοι οι τομείς της οικονομίας μας. Η αλληλεξάρτηση αυτή, απαιτεί μια συντονισμένη απάντηση και οι κοινωνικοί εταίροι είναι ένας κρίσιμος και στρατηγικός παράγοντας υπέρβασης της κρίσης. Οι 5 κοινωνικοί εταίροι, ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ και ΣΕΤΕ οφείλουμε να ενεργήσουμε με συνέχεια και συνέπεια και να πορευτούμε όλοι μαζί, ώστε να στείλουμε εκ μέρους της πατρίδας μας, ένα ηχηρό μήνυμα ελληνικής αλληλεγγύης στους Ευρωπαίους εταίρους μας. Οι προκλήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αν ενεργεί ο καθένας μόνος του, ενώ αν δράσουμε από κοινού, τότε μόνο θα βγούμε από τη κρίση πιο ισχυροί.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog