Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Φράουλες για πάντα..


Φράουλες για πάντα..
Πρόκειται για φρούτο που καλλιεργείται στην Ελλάδα συστηματικά, ενώ ο Ν. Ηλείας ηγείται της παραγωγής τους. Δυστυχώς τα “Strawberry Fields” της Ηλείας συνδέθηκαν πρόσφατα με τους στίχους του τραγουδιού και τις ίδιες τις φράουλες αρνητικά, καθώς  αποκαλύφθηκαν οι κακές πρακτικές παραγωγής (παράνομη και απάνθρωπη εργασία, εγκλήματα έναντι εργατών, εκβιασμοί κα), για να έχουμε ‘αγγελικά’ πλασμένες τις φράουλες εμείς στο πιάτο μας.
Η φράουλα είναι ένα φρούτο πολύ πλούσιο σε βιταμίνη C. Μόλις 100γρ φράουλας προσφέρουν περισσότερη από την ποσότητα βιταμίνης C που χρειαζόμαστε την ημέρα. Παρουσιάζουν μεγάλη περιεκτικότητα σε φαινόλες (πχ ανθοκυανίνη, ελλαγικό οξύ), οι οποίες παρέα με τις βιταμίνες A,C προσδίδουν στη φράουλα αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και ευεργετικές για την καρδιά  ιδιότητες! Οι φράουλες περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, οπότε θεωρούνται κατεξοχήν τρόφιμο για την πρόληψη και αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Στα συστατικά τους περιλαμβάνεται και το φυλλικό οξύ σε αρκετά καλή ποσότητα (100γρ προσφέρουν 10% των αναγκών), ιδιαίτερα σημαντικό για την παραγωγή και συντήρηση κυττάρων.  
Οι φράουλες δεν περιέχουν πολλές θερμίδες για φρούτο, εκτός και αν εσείς τις προτιμάτε παρέα με λικέρ ή ζάχαρη, οπότε και εκτοξεύετε το θερμιδικό φορτίο. Περιέχουν πολύ νερό (περίπου 90%), κάτι πολύ ευεργετικό για την ουροποιητική μας λειτουργία.
  

 Είναι από τα πιο ευαίσθητα φρούτα. Αν θέλετε να τις έχετε 2-3 ημέρες από την ημέρα αγοράς τους, καλό είναι να τις έχετε στο ψυγείο μαζί με το κοτσανάκι τους— άπλυτες σε αεροστεγές δοχείο. Τρώγονται ωμές, ενώ πολλοί προτιμούν να ρίχνουν ζάχαρη ή/και σαντιγύ ή/και κονιάκ για να ανεβάσουν τη γλυκύτητα. Πάντως η φραουλένια γεύση αναγνωρίζεται όταν τις τρώτε σκέτες. Σκέτες, αποτελούν ένα εξαιρετικό σνακ, ολιγοθερμιδικό και δροσιστικό (90% νερό!).Οι μαρμελάδες φράουλας γίνονται ανάρπαστες λόγω της γλυκιάς οξύτητας!



 Έχουν τη μυρωδιά της Άνοιξης και το χρώμα του καλοκαιριού. Ένα ακόμα ξεχωριστό της φράουλας είναι ότι τα 200 σποράκια που έχει ο κάθε καρπός, βρίσκονται στο εξωτερικό και όχι μέσα στη σάρκα όπως στα περισσότερα φρούτα. 


Είναι «ευαίσθητες», γι’ αυτό βάλτε τις σε σουρωτήρι, ρίχτε άφθονο νερό και καταναλώστε τις αμέσως, έχοντας αφαιρέσει το κοτσανάκι. 


 ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟΣ
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Γρηγορίου Ε’ 29, Τρίπολη
τηλ: 2710 232364
e-mail: bertzeletos@gmail.com
site: www.bertzeletos.gr
blog:nutripolitics.blogspot.gr







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog