Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Η συμφωνία του Μινσκ - Η Ρωσία ελπίζει σε άρση δυτικών κυρώσεων

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ρωσία: Ελπίδες για άρση των δυτικών κυρώσεων μετά τη συμφωνία του Μινσκ


Ο ρώσος υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Ουλιουκάγεφ δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει οι δυτικές κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας να αρθούν σύντομα έπειτα από τη συμφωνία εκεχειρίας που συνήφθη στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ, ενώ πρόσθεσε ότι η Μόσχα συμφώνησε με την Ευρωπαία Επίτροπο Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση στις Βρυξέλλες στις 3 Μαρτίου όπου θα συζητηθεί όλο το εύρος των σχέσεων Ρωσίας-ΕΕ, περιλαμβανομένης της συμφωνίας σύνδεσης του Κιέβου με την ΕΕ.
Αναφορικά με τις κυρώσεις, ο ρώσος υπουργός δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι υπάρχουν ευκαιρίες να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα. Θεωρώ ότι όλες οι πλευρές, ειδικά ο τομέας των επιχειρήσεων, έχουν κουραστεί από το καθεστώς αυτό (των κυρώσεων)".

Πηγή:
imerisia.gr
-----------------------------
Συμφωνία στο Μινσκ για εκεχειρία στην Αν. Ουκρανία

Η Ουκρανία και οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες υπέγραψαν μια συμφωνία για να τεθεί σε εφαρμογή μια εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία από τις 18:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) χθες, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο πηγές που συμμετέχουν στις συνομιλίες.

Την πληροφορία επιβεβαίωσαν ο πρόεδρος Ποροσένκο και αυτονομιστές. 

Όπως επισημαίνει από την πλευρά του το Dow Jones Newswires, την υπογραφή της συμφωνίας επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του OSCE. Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο OSCE θα παρακολουθεί την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός, καθώς και ότι έχει δώσει εντολή στα ουκρανικά στρατεύματα να σταματήσουν τα πυρά από τις 18:00.

Επίσης, το Interfax επικαλείται δηλώσεις του Ρώσου πρεσβευτή στην ΕΕ, ότι η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, "είναι θετικό γεγονός", ενώ το ίδιο πρακτορείο επισημαίνει ότι οι Ουκρανοί αυτονομιστές κάλεσαν τους μαχητές τους να σταματήσουν τις στρατιωτικές εχθροπραξίες.

Ωστόσο, το Reuters μεταδίδει ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές εξακολουθούν να ζητούν την απόσχισή τους από την Ουκρανία, παρά την υπογραφή της συμφωνίας, επικαλούμενο τον ηγέτη της διοικούμενης από τους αντάρτες περιοχής του Λουγκάνσκ.

Aπό την πλευρά του ο Αμερικάνος πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα  δήλωσε σήμερα ότι είναι αισιόδοξος, αλλά και επιφυλακτικός αναφορικά με τη συμφωνία εκεχειρίας που επιτεύχθηκε σήμερα μεταξύ του Κιέβου και των αυτονομιστών ανταρτών, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία.

Παρόλα αυτά ο Ομπάμα σημείωσε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να εφαρμοστεί το ειρηνευτικό σχέδιο στην ανατολική Ουκρανία και πρόσθεσε ότι μετά τη συμφωνία θα πρέπει να ακολουθήσουν ενέργειες στο πεδίο. Για τον λόγο αυτό ο αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τους ευρωπαίους εταίρους του να συμφωνήσουν σε νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, οι οποίες μπορούν να αρθούν, αν τηρηθεί η συμφωνία εκεχειρίας.

Tην ίδια στιγμή  τουλάχιστον τρεις εκρήξεις ακούστηκαν βόρεια της πόλης Ντονέτσκ μερικά λεπτά αφότου η εκεχειρία που συμφωνήθηκε στο Μινσκ ανάμεσα στο Κίεβο και τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες τέθηκε σε ισχύ, μεταδίδει ένας ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς από την περιοχή.

Δύο αντάρτες οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν είπαν πάντως στο πρακτορείο ότι έχουν λάβει τη διαταγή να παύσουν πυρ.

"Οι στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία απειλούν την ειρηνευτική προσπάθεια"

Οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στις οποίες σχεδιάζουν να προχωρήσουν το ΝΑΤΟ και το Κίεβο στην Ουκρανία αλλά και η ρητορική των ηγετών των χωρών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη σύνοδο κορυφής του Νιούπορτ μπορεί να υπονομεύσουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες στην περιοχή, διαμηνύει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα αφού έγινε γνωστό ότι το Κίεβο και οι αυτονομιστές αντάρτες κατέληξαν σε συμφωνία για μια εκεχειρία, το υπουργός τονίζει ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν "αυξημένες εντάσεις, να απειλήσουν την πρόοδο στην ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία, να συμβάλουν στην επιδείνωση του διχασμού στην ουκρανική κοινωνία.

Οι ασκήσεις αυτές είναι προγραμματισμένες για το δεκαήμερο 16 με 26 Σεπτεμβρίου.

Αρχίζει το Σάββατο η ανταλλαγή αιχμαλώτων  

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε από το Νιούπορτ της Ουαλίας ότι οι αιχμάλωτοι πιθανόν θα αρχίσουν να απελευθερώνονται αύριο βάσει της συμφωνίας για την κήρυξη εκεχειρίας η οποία συνήφθη στη συνάντηση της λεγόμενης Ομάδας Επαφής στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

Σύμφωνα με μια πηγή που είναι σε γνώση του περιεχομένου της συμφωνίας αυτής, συμπεριλαμβάνει την ανταλλαγή αιχμαλώτων, την παραμονή των δυνάμεων των δύο πλευρών στις θέσεις όπου βρίσκονται αυτή τη στιγμή και την επαλήθευση της τήρησης της κατάπαυσης του πυρός από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Το NATO εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας «πολιτικής διαδικασίας» για τον τερματισμό της σύρραξης στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο καλωσόρισε τη συμφωνία και ανακοίνωσε πως ελπίζει να εφαρμοστεί «όρο προς όρο».

Η ρωσική προεδρία «καλωσορίζει την υπογραφή του πρωτοκόλλου στο Μινσκ», είπε ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Πεσκόφ επισήμανε πως η συμφωνία ακολουθεί τις πρωτοβουλίες τις οποίες ανέλαβαν ο Πούτιν και ο Ποροσένκο, και πρόσθεσε πως η Μόσχα «ελπίζει πως όλες οι πρόνοιες που περιλήφθηκαν στο έγγραφο και οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν θα τηρηθούν αυστηρά και θα επαληθευτούν διεξοδικά από τα μέρη» και πως «η διαπραγματευτική διαδικασία θα συνεχιστεί έως ότου η κρίση στην Ουκρανία διευθετηθεί πλήρως».

 Merkel: Μπορεί να ανασταλούν οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας εάν κρατήσει η εκεχειρία

Η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση για νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας μπορεί να ανασταλεί, εφόσον κρατήσει η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία.

Μιλώντας από το Νιούπορτ η καγκελάριος τόνισε ότι το ΝΑΤΟ θα τηρήσει τη συμφωνία συνεργασίας με τη Ρωσία του 1997 μολονότι η Μόσχα την έχει παραβιάσει με τις ενέργειες στις οποίες προέβη στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Merkel τόνισε ότι οι ηγέτες των 28 χωρών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας συμφώνησαν ότι η συνθήκη αυτή παραμένει βασικό στοιχείο της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας. Η συνεργασία του ΝΑΤΟ με τη Μόσχα ανεστάλη τον Μάρτιο, όταν η Ρωσία κατέλαβε και προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία.

Η Καγκελάριος δήλωσεότι οι νέες κυρώσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας που επρόκειτο να εγκριθούν σήμερα ενδέχεται να ανασταλούν εάν υλοποιηθεί η εκεχειρία και αποκλιμακωθεί η κρίση.


Πηγή:
www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog