Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Ο Πανούσης έχασε τη μπάλα με τους μετανάστες




Η διαταγή (πάνω) του υποστράτηγου Γ. Νίτσα σχετικά με την είσοδο μεταναστών στη χώρα (σύμφωνα με real.gr)

ΖΗΤΗΜΑ 1ον>ΤΟ ΧΑΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

«Δεν έχει βγει καμιά τέτοια ανακοίνωση-έγγραφο από κανένα πολιτικό πρόσωπο του υπουργείου. Ούτε εγώ, ούτε ο υπουργός Εσωτερικών, ούτε η αναπληρώτρια υπουργός κυρία Χριστοδουλοπούλου έχουμε βγάλει κάτι τέτοιο. Διερευνά το θέμα ο αρχηγός της Αστυνομίας και το επιτελείο. Πιθανόν κάποιος ταξίαρχος να έχει βγάλει κάποια διαταγή. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι επειδή αργούν οι κρίσεις, κάποιος δημιουργεί τέτοια ζητήματα».

Αυτή ήταν η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση προς «Το Βήμα» στο ζήτημα που ανέκυψε ξαφνικά με φημολογία για ελεύθερη είσοδο ουσιαστικά μεταναστών που μπαίνουν στη χώρα παράνομα. Κάτι τέτοιο προκύπτει από ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων (ΠΟΣΥΦΥ) που εκδόθηκε την Τρίτη το βράδυ.Σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται: «Αποκυήματα αρρωστημένης φαντασίας ή κατασκευασμένα σενάρια τρομοκράτησης των πολιτών; Ό,τι και να είναι αυτή η Ανακοίνωση για τα Κέντρα κράτησης στερείται σοβαρότητας και οποιασδήποτε βάσης αληθείας».

Είναι γεγονός ότι εάν έχει εκδοθεί τέτοια διαταγή, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των συνοριοφυλάκων, από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., αυτομάτως η χώρα δεν θα αναγνώριζε τη συνθήκη «Δουβλίνο ΙΙ» την οποία έχει υπογράψει, με αποτέλεσμα να επιδεινωθούν οι σχέσεις με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ.Πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. τόνιζαν ότι κυκλοφόρησε την Τρίτη το πρωί μια σχετική διαταγή, επιμένουν ωστόσο ότι δεν αναφέρουν όσα καταγράφουν στην ανακοίνωσή τους οι συνοριοφύλακες αλλά κινούνταν στο ύφος και στο πνεύμα της κοινής δήλωσης των δύο αναπληρωτών υπουργών Προστασίας του Πολίτη κ. Πανούση και Μεταναστευτικής Πολιτικής κυρίας Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

Η ανακοίνωση των συνοριοφυλάκων

Η ανακοίνωση της ΠΟΣΥΦΥ αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Με σημερινή διαταγή του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. και του αρμόδιου κλάδου, διατάσσεται «ουσιαστικά» η πλήρης εκκένωση των κέντρων, η απελευθέρωση με υπηρεσιακά σημειώματα 6μηνης διάρκειας όλων των αλλοδαπών που κρατούνταν με το αιτιολογικό της παράνομης εισόδου, αλλά κυρίως η μη κράτηση κανενός που στο μέλλον θα εισέρχεται παράνομα στη χώρα. Αντιθέτως η 7μηνη ουσιαστικά νομιμοποίησή τους -αφού ταυτοποιηθούν- θα τους καθιστά ισότιμους πολίτες στη χώρα μας».

Η ΠΟΣΥΦΥ σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι «παρακολουθώντας το τελευταίο διάστημα τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για την πολιτική που έχει προαναγγείλει για το μεταναστευτικό στη χώρα, έθεσε σε προτεραιότητα και ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό και άμεσο πολιτικό προϊστάμενο των ενστόλων που εντάσσονται σε αυτή την αστυνομική δράση κ. Γιάννη Πανούση. Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, η Ομοσπονδία εξέθεσε τους προβληματισμούς της σχετικά με την ενδεχόμενη κατάργηση των κέντρων κράτησης, την απελευθέρωση των παράνομων μεταναστών και παράλληλα ζήτησε από την πολιτική ηγεσία την βελτίωση των συνθηκών κράτησης αλλά και διαμονής αυτών των ανθρώπων».

Και προσθέτει ότι «κάθε ενέργεια που καθιστά ισότιμη τη μεταχείριση από την Πολιτεία των νομίμων μεταναστών και πολιτών μιας χώρας με αυτούς που εισέρχονται παράνομα, δίνοντας ίδιες ελευθερίες και ίσα δικαιώματα, οδηγεί σε καταστροφικές συνέπειες. Προκαλεί φυσικό κάλεσμα «ορδών» μεταναστών και μεταναστευτικών κυμάτων στη χώρα, αυξάνοντας τη ροπή προς την εγκληματικότητα (έλλειψη σίτισης, διαμονής, ανθρώπινες συνθήκες, κ.ά.) και διαταράσσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών μιας χώρας (βλ. κέντρο Αθήνας προηγ. έτη)».

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των συνοριακών φυλάκων επισημαίνουν ακόμη ότι «γνωρίζοντας από την πρόσφατη εμπειρία μας το τι συνέβαινε στα αστυνομικά κρατητήρια, προ της λειτουργίας των κέντρων κράτησης, με την πολύμηνη κράτησή των αλλοδαπών χωρίς προαυλισμό, χωρίς βασικές συνθήκες υγιεινής, με ξηρά τροφή και μόνο, χωρίς φώς ηλίου, θεωρούμε πως η κράτηση των παράνομων μεταναστών στα κέντρα σαφώς και εξάλειψε αυτές τις συνθήκες. Διευκόλυνε της εργασία μας και έκανε ασφαλέστερη και πιο ανθρώπινη την κράτησή τους. Προβήκαμε σε καταγγελίες όταν και όπου διαπιστώσαμε άσχημες συνθήκες κράτησης και ζητήσαμε την άμεση βελτίωσή τους. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να οδηγηθούμε και πάλι στο συνωστισμό των κρατητηρίων των αστυνομικών τμημάτων της χώρας».

Η ΠΟΣΥΦΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, όπως λέει, «καθόσον η Ελλάδα μετά από αυτές τις εξαγγελίες, το αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται να «υποδεχθεί» χιλιάδες παράνομους μετανάστες. Οφείλει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα ώριμα, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, διασφαλίζοντας όμως πρώτιστα την ασφάλεια της κοινωνίας».

Τέλος, καλεί τη φυσική ηγεσία του Σώματος «αφού γνωρίζει τις συνέπειες αυτής της πολιτικής – να επανεξετάσει το ζήτημα και να ενημερώσει τα συναρμόδια Υπουργεία για τις αναμενόμενες συνέπειες που επέρχονται. Το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα οφείλουν να τοποθετηθούν και να αναμορφώσουν μια νέα ενιαία πολιτική, διακομματική και σταθερή, προς το συμφέρον πρωτίστως της χώρας. Η ΠΟΣΥΦΥ, από την πλευρά της, οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων τολμώντας με αλήθειες να υπενθυμίζει πως αρχές και αξίες δεν αλλοιώνονται από πολιτικές αλλά προάγονται διαχρονικά από το αίσθημα ευθύνης απέναντι στον πολίτη και την κοινωνία».

ΖΗΤΗΜΑ 2ον>ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΠΟΥ ΦΥΛΑΓΑΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ;

Αναζητώντας τους αστυνομικούς που… χάνονται. Οι περισσότεροι από αυτούς που αποδεσμεύτηκαν από τη φύλαξη πολιτικών, δικαστικών, δημοσιογράφων κτλ. δεν έχουν βρει ακόμα… το δρόμο τους για τα Αστυνομικά Τμήματα και Τμήματα Ασφαλείας.

Αυτό καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής.

Αναφέρει χαρακτηριστικά:
Τις τελευταίες μέρες ακούμε συνεχώς για την απεμπλοκή των αστυνομικών από πολιτικούς, δικαστικούς, δημοσιογράφους κτλ., όμως κατά ένα παράδοξο τρόπο ουδείς από τους συναδέλφους που αποδεσμεύονται δεν καταλήγουν στα Αστυνομικά Τμήματα ή Τμήματα Ασφαλείας που αιμορραγούν πραγματικά.

Αυτό συμβαίνει διότι οι μισοί εξ αυτών μετατέθηκαν σε υπηρεσίες της αρεσκείας τους, οι οποίες φυσικά δεν έχουν καμία σχέση με Αστυνομικά Τμήματα και Τμήματα Ασφαλείας, και οι άλλοι μισοί, ενώ μετατέθηκαν σε διάφορες Διευθύνσεις του Νομού Αττικής, κατόπιν αποσπάστηκαν εκ νέου σε πολιτικά πρόσωπα κτλ

Συγκεκριμένα στην Διεύθυνση Νοτιοανατολικής έχει τοποθετηθεί μέχρι τώρα μόνο ένας Αστυνομικός από αυτούς που απεμπλάκησαν.

Επειδή γνωρίζουμε ότι η φιλοσοφία της νέας πολιτικής ηγεσίας είναι αστυνομία για τον πολίτη που την έχει πραγματικά ανάγκη, παρακαλούμε όπως δοθεί η απαιτούμενη βαρύτητα στο ζήτημα, έτσι ώστε να μετακινηθεί προσωπικό προς τις αστυνομικές υπηρεσίες που βρίσκονται καθημερινά στο μάτι του κυκλώνα προκειμένου να προστατεύσουν το αγαθό της ασφάλειας των πολιτών.

Πηγή:
moriasnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog