Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Απάτη δις δραχμών σε βάρος του δημοσίου που "δέθηκε" δικαστικά με τη Λίστα Λαγκάρντ

Ισόβια στην «αθώα» του Μαρκογιαννάκη

Καμπάνα ισοβίων έπεσε την Τετάρτη από δικαστήριο της Θεσσαλονίκης σε τρεις προϊσταμένους εφοριών Θεσσαλονίκης και ποινή χάδι στον «μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος». Δηλαδή στον μάρτυρα που αποφάσισε να μιλήσει και να καταδώσει τη συμμορία στελεχών του υπουργείου Οικονομικών τα οποία «άρπαξαν» πάνω από 100 δισ. δραχμές στο τέλος της δεκαετίας του 1990.

 Ως πρόεδρος της εξεταστικής Επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ
ο Χρ. Μαρκογιαννάκης υπερασπιζόταν κατηγορούμενη
για υπόθεση όπου συγκατηγορούμενοί της εμφανίζονταν στη λίστα
Συγγενείς του βρέθηκαν με... βιομηχανικές μονάδες στη Θεσσαλονίκη και «οικογενειακές βίλες» με τον «τίμιο ιδρώτα τους».

Κανένα στόμα δεν άνοιγε για πολλά χρόνια. Η μέθοδος απλή. Εικονικά και πλαστά τιμολόγια με δήθεν εξαγωγές από ανύπαρκτες επιχειρήσεις. Χωρίς καν απλή αίτηση οι τοπικές εφορίες της Θεσσαλονίκης επέστρεφαν ως δήθεν οφειλόμενο ΦΠΑ και 20 εκατομμύρια δραχμές σε μία μέρα!

Οταν άνοιξαν τα στόματα η προϊσταμένη Γεωργιάδου-Καπρή είπε ότι εκείνη κρατούσε ένα μικρό ποσοστό και το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων το μοιραζόταν με τους προϊσταμένους της...

Η Γεωργιάδου αρχικά δήλωνε «πτωχή, τιμία και αθώο θύμα συκοφαντίας».

Το στόμα της άνοιξε μόνο όταν το όνομά της βρέθηκε στη λίστα Λαγκάρντ, όταν αυτή δημοσιεύθηκε από τον Κώστα Βαξεβάνη.

Τότε προσπάθησε να δικαιολογηθεί «δίνοντας» προϊσταμένους, μεταξύ των οποίων ονομαστικά και την κ. Καρακουλάκη.

Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ πήγε σε εξεταστική Επιτροπή της Βουλής στην οποία πρόεδρος ορίσθηκε ο κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, πρώην εισαγγελέας, πρώην υπουργός και νυν δικηγόρος και βουλευτής.

Στη λίστα Λαγκάρντ εντοπίσαμε άλλα δύο ονόματα. Μίας προϊσταμένης της εφορίας (Μαρία Στογιάννου) που ήδη έχει καταδικαστεί και ενός επιθεωρητή.

Οταν κληθήκαμε στη Βουλή για να καταθέσουμε για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ αποκαλύψαμε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής που ερευνούσε τη λίστα είχε ακριβώς εκείνη την περίοδο αναλάβει την υπεράσπιση της προϊσταμένης Καρακουλάκη στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.

Παρουσιάσαμε στην επιτροπή κατηγορητήρια που ήταν κοινά για την πελάτισσα του κ. Μαρκογιαννάκη, προέδρου της επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ και για τα αναφερόμενα στη λίστα Λαγκάρντ στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης διέρρηξε τότε τα ιμάτιά του ότι η πελάτισσά του ήταν συγχωριανή του, φτωχή και τόσο αθώα ώστε ήταν ζήτημα χρόνου να πείσει ο ίδιος τους δικαστές, ως δικηγόρος της για την αθωότητά της.

Μια κρίσιμη λεπτομέρεια είναι ότι η πρώτη καταδίκη της πελάτισσας του κ. Μαρκογιαννάκη συνέβη το... 2007. Ο κ. Μαρκογιαννάκης την ανέλαβε πολλά χρόνια αργότερα και συνέπεσε με τη λίστα Λαγκάρντ. Στο διάστημα που μεσολάβησε, παραπέμθηκε στη Δικαιοσύνη για άλλα 17 κακουργήματα κατάχρησης δημοσίου χρήματος και ενώ είχε καταδικαστεί τα υπηρεσιακά συμβούλια των επιθεωρητών την απάλλαξαν με επαίνους.

Σήμερα ο εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Θεσσαλονίκης κ. Δημόπουλος διέταξε έρευνα ΚΑΙ για τους επιθεωρητές που έκαναν τις απαλλαγές...

Δύο χρόνια μετά η λίστα Λαγκάρντ ερευνάται με βήμα χελώνας γιατί «δεν υπάρχει πολιτική βούληση», όπως έχει καταγγελθεί και η πελάτισσα του κ. Μαρκογιαννάκη μαζί με την αναφερόμενη στη λίστα Λαγκάρντ συνάδελφό της Γεωργιάδου και τον προϊστάμενο επίσης της εφορίας Βουργαζάκη «εισέπραξαν» ισόβια... με την κατηγορία της κατάχρησης δημοσίου χρήματος (εκατομμύρια ευρώ) και της απιστίας...

Ετσι κάπως χρεοκόπησαν τα δημόσια ταμεία και δεν έχουν να πληρώσουν συντάξεις μέσω του υπουργείου Οικονομικών, ενώ σε θέρετρα υπάρχουν αρκετές βίλες επίορκων δημοσίων υπαλλήλων...

Μέχρι τώρα για το ίδιο σκάνδαλο στη Θεσσαλονίκη έχουν πέσει έξι ποινές ισοβίων...

Ο μάρτυρας που μεταμελήθηκε και αποκάλυψε τα πάντα στη Δικαιοσύνη Νίκος Κασιμάτης καταδικάστηκε χθες σε ποινή φυλάκισης 5 χρόνων.

Είναι ο επιχειρηματίας που είχε αποκαλύψει ότι βαλίτσες γεμάτες χρήματα μεταφέρονταν από τη Θεσσαλονίκη στο υπουργείο Οικονομικών...

Ως μάρτυρας υπεράσπισης είχε εμφανισθεί στο πλευρό των καταδικασθέντων επιθεωρητής του υπουργείου, του οποίου το όνομα φιγουράρει με άλλα μέλη της οικογένειάς του στη λίστα Λαγκάρντ. Δίπλα στον καθένα αναφέρεται ποσό 1,3 εκατομμυρίων ευρώ!

Καθένας μπορεί να καταλάβει γιατί η έρευνα της λίστας (εκεί και η σύζυγος του Γιάννου Παπαντωνίου) πάει με βήμα χελώνας παρά την προσπάθεια οικονομικών εισαγγελέων...

** Τι είχε ειπωθεί στην Επιτροπή

Ιδού απόσπασμα από τα πρακτικά της Εξεταστικής Επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ:

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (πρόεδρος της Επιτροπής): ...Πολύ πριν έρθει το συγκεκριμένο θέμα στη Βουλή, η κ. Καρακουλάκη στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Ντάσκας, είναι από τα Χανιά και είναι μία φιλική οικογένεια. Δεν ήξερα την περιπέτειά της. Με είχε βρει η οικογένεια και μου είχε πει αν μπορώ να συμπαρασταθώ, γιατί έχει κάποια προβλήματα.

Είδα ό,τι είδα -θα σας πω στη συνέχεια τι είδα- αλλά εγώ πιστεύω απόλυτα ότι είναι μέγας ρατσισμός το να λέμε ότι ο δικηγόρος δεν πρέπει να υπερασπίζεται τον άλφα ή το βήτα κατηγορούμενο. Ο δικηγόρος υπερασπίζεται, κύριοι, κατηγορούμενο. Δεν υπερασπίζεται πράξη. Δεν υπερασπίζεται τις πράξεις. Αλίμονο αν πούμε ότι ο δικηγόρος που υπερασπίζεται ένα φονιά, ταυτίζεται με το φόνο! Αλίμονο αν πούμε ότι ο δικηγόρος ο οποίος υπερασπίζεται έναν κλέφτη, ταυτίζεται με την κλοπή! Αλίμονο αν πούμε το αντίστοιχο για την κάθε υπόθεση!

Η πεποίθησή μου είναι ότι όλοι σας αναγνωρίζετε στον οποιονδήποτε κατηγορούμενο το τεκμήριο της αθωότητας, μέχρις ότου καταστεί αμετάκλητη η καταδίκη του. Πιστεύω σ' αυτό να συμφωνούμε όλοι.

Το πρώτο πράγμα που κοίταξα είναι να δω αν αυτή η γυναίκα έχει περιουσία. Και είδα μία πάμφτωχη περίπτωση, μία γυναίκα ρακένδυτη. Η οικογένεια είναι σε άθλια κατάσταση. Περαιτέρω δε, διαπίστωσα -και εδώ θέλω την προσοχή κυρίως των δικηγόρων- και το εξής πράγμα. Η κατηγορία επί δεκαεννέα υποθέσεων, κύριοι συνάδελφοι δικηγόροι, οι οποίες έχουν χρονικό περιθώριο δύο μηνών που έκατσε μία γυναίκα στην εφορία -εγώ πιστεύω πως της την έστησαν, για να άρει όλες τις αμαρτίες των υπολοίπων- που θα έπρεπε να είναι μία δικογραφία λόγω απολύτου συναφείας, είναι δεκαεννέα υποθέσεις οι οποίες -προσέξτε- εδράζονται στην ίδια πραγματική και νομική βάση. Και η υπεράσπιση της κατηγορουμένης εδράζεται στην ίδια πραγματική και νομική βάση. Είναι σαν να λέμε ότι ο Μαρκογιαννάκης έκλεψε τον Ιούλιο από την τάδε τράπεζα σταδιακά τόσα χρήματα και η υπεράσπιση του Μαρκογιαννάκη να είναι "εγώ δεν ήμουν τον Ιούλιο στην Ελλάδα, ήμουν στο εξωτερικό".

Κι έχουμε τρεις αποφάσεις αθωωτικές -προσέξτε αυτό το λάθος που δεν εφαρμόζεται η δικονομία να έχουμε συνάφεια- και τρεις αποφάσεις καταδικαστικές αυτή τη στιγμή. Εδώ άλλος δικαστής λέει "έχει δίκιο η κατηγορουμένη σ' αυτά τα οποία λέει, αποδέχομαι τον ισχυρισμό της και την κηρύσσω αθώα", άλλος δικαστής έχει πει μέχρι τώρα πρωτοδίκως το αντίθετο.

Αυτή είναι η υπόθεση. Αυτήν την υπόθεση ανέλαβα να υπερασπιστώ... Οταν έχεις έναν άνθρωπο που έχει -επαναλαμβάνω και απευθύνομαι στους δικηγόρους- την ίδια νομική και πραγματική βάση σε πολλές υποθέσεις και έχουμε μισούς δικαστές μέχρι τώρα που έχουν πει έτσι και άλλους μισούς που έχουν πει διαφορετικά, υπάρχει το ενδεχόμενο να είναι αθώος αυτός ο άνθρωπος, κύριε Ντάσκα;

ΜΑΡΤΥΣ (ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΤΑΣΚΑΣ): Βεβαίως, κύριε πρόεδρε. Γι' αυτό αναφέρθηκα προσεκτικά σ' αυτήν την υπόθεση.

...Εχει τιμωρηθεί με τριάντα εννέα χρόνια κάθειρξη μέχρι τώρα η κ. Καρακουλάκη -έχει τριάντα εννέα χρόνια φυλακή- και η άλλη που είναι συγκατηγορούμενη στα έγγραφα που σας έδωσα, είναι ήδη στη λίστα Λαγκάρντ, η Γεωργιάδου-Κάπρη και η Στογιάννου που έχουν και αυτές καταδικαστεί. Και είναι μία υπόθεση η οποία αφορά το δημόσιο χρήμα. Πήραν τα χρήματα από το υπουργείο Οικονομικών. Εάν δεν τα πήρε η κ. Καρακουλάκη, εγώ δεν γνωρίζω...

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (πρόεδρος της Επιτροπής): Και αν είναι αθώα η κ. Καρακουλάκη;

ΜΑΡΤΥΣ (ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΤΑΣΚΑΣ): Γι' αυτό αναφέρθηκα στα τριάντα εννέα χρόνια κάθειρξης που έχει μέχρι τώρα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (πρόεδρος της Επιτροπής): Τελείωσε! Και να σας πω γιατί δεν έπρεπε να το αναφέρετε; Διότι αυτή τη στιγμή θα είναι πρώτο θέμα. Δεν με ενδιαφέρει αυτό. Ομως, εκείνο που είναι σημαντικό είναι ότι αυτή η γυναίκα τώρα δεν έχει, κύριε Καπερνάρο, καμία τύχη στο εφετείο. Υπό το βάρος της δημόσιας κραυγής, η οποία θα δημιουργηθεί απ' αυτά που είπε τώρα ο κ. Ντάσκας, ασφαλώς θα είναι δυσχερέστατη η θέση της.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΣ: Εχω την εντύπωση αντιθέτως, κύριε Μαρκογιαννάκη, ότι οι εφέτες θα δείξουν μεγαλύτερη κατανόηση και θα είναι πολύ πιο σωστοί και προσεκτικοί ειδικά για την πελάτισσά σας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (πρόεδρος της Επιτροπής): Μακάρι να είναι έτσι!

ΜΑΡΤΥΣ (ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΤΑΣΚΑΣ): Κατ' εμέ, κύριε πρόεδρε, προέχει να ανοίξετε τους λογαριασμούς της Γεωργιάδου...

Αν ανοίξουν οι λογαριασμοί της Κάπρη και της Γεωργιάδου που είναι στη λίστα Λαγκάρντ, κύριε πρόεδρε, θα είναι απάντηση αποστομωτική για όλους. Τι χρήματα είχαν, από πού προέρχονται αυτά τα χρήματα...

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (πρόεδρος της Επιτροπής): Μα, τι δουλειά έχουν η Κάπρη και η Γεωργιάδου με τους υπόλοιπους;

ΜΑΡΤΥΣ (ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΤΑΣΚΑΣ): Στο ίδιο κατηγορητήριο είναι. Τα έδωσα. Ιδια κατηγορητήρια είναι. Η Κάπρη και η Στογιάννου είναι μαζί. Λέει «Γεωργιάδου, Καρακουλάκη» και καταδικάζονται μαζί όλοι. Στα ίδια κατηγορητήρια! Δεν ξέρω αν η Καρακουλάκη έχει πάρει χρήματα και τα πήγε στην Ελβετία. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει τέτοιο στοιχείο. Οι άλλες, όμως, που τα πήραν, φαίνεται μέσα στη λίστα. Μακάρι να είναι...

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (πρόεδρος της Επιτροπής): Ναι. Ξέρετε γιατί; Διότι άνοιξαν τους λογαριασμούς στις τράπεζες και βρήκαν τεράστια ποσά.!


Πηγή:
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog