Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Βρέθηκε η Μυθική "Λευκή Πόλη"; (εικόνες)

Αρχαιολόγοι στην Ονδούρα πιστεύουν ότι μπορεί να ανακάλυψαν την τοποθεσία της μυθικής «Λευκής Πόλης», η οποία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά μυστήρια της ιστορίας.

Ο θρύλος της «Λευκής Πόλης» συναρπάζει τη φαντασία των εξερευνητών της ζούγκλας της Κεντρικής Αμερικής εδώ και αιώνες.

Ο Ερνάν Κορτές είχε δείξει έντονο ενδιαφέρον από το 1526 ακόμα, αλλά οι conquistadores ποτέ δεν κατάφεραν να διεισδύσουν αρκετά μέσα στην πυκνή ζούγκλα της περιοχής Μοσκίτια για να μπορέσουν να βρουν τη μυθική πολιτεία.

Το 1940, ένας Αμερικανός εξερευνητής, ο Θίοντορ Μόρντε, ισχυρίστηκε ότι, χάρη σε υποδείξεις του διάσημου αεροπόρου Τσαρλς Λίντμπεργκ, είχε βρει τη χαμένη πόλη, οι κάτοικοι της οποίας λάτρευαν αγάλματα γιγαντιαίων πιθήκων, ωστόσο σκοτώθηκε σε δυστύχημα πριν αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες. Γενικότερα, η Μοσκίτια παρουσιάζει έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς είναι ένας χώρος στον οποίο έχουν εντοπιστεί ενδείξεις ερειπίων και τύμβων, αλλά η πυκνή βλάστηση πάντα εμπόδιζε τις έρευνες.

Σύμφωνα με τους μύθους , η πόλη είχε ως άρχοντα ένα θεό με την μορφή πιθήκου, που είχε απαγάγει μαζί με τους συντρόφους του τις πιο όμορφες κοπέλες της περιοχής για να τεκνοποιήσει. Από την ένωση των θεών πιθήκων με τις κοινές θνητές προέκυψε μια φυλή ανθρωπόμορφων πιθήκων. Ωστόσο, οι αρχαιολόγοι αλλά και οι τυχοδιώκτες γοητεύτηκαν περισσότερο από τις αφηγήσεις των κατοίκων, οι οποίοι διηγούνται ότι η πόλη είναι γεμάτη από ναούς φτιαγμένους από έβενο και χρηματοκιβώτια γεμάτα χρυσάφι.

Μια ομάδα επιστημόνων του National Geographic, η οποία εξερευνούσε μια αχαρτογράφητη περιοχή στην ζούγκλα Μοσκίτα, υποστηρίζει ότι βρήκε υπολείμματα του αρχαίου αυτού πολιτισμού. Ο ερευνητής Ντάγκλας Πρέστον λέει:
«Βρήκαμε το πάνω μέρος τελετουργικών θρόνων, οι οποίοι είναι διακοσμημένοι με μορφές που απεικονίζουν φίδια, ζωόμορφα σχήματα και γύπες καθώς και ένα κεφάλι πιθήκου».

Οι έρευνες έφτασαν στο σημείο αυτό χάρη στην χαρτογράφηση την οποία έκαναν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Χιούστον (NCALM- National Center for Airborne Laser Mapping), που χρησιμοποίησαν ακτίνες λέιζερ για να «δουν» αυτά που δεν μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι.

Χρησιμοποιώντας ένα σύστημα Lidar που είχε τοποθετηθεί σε αεροπλάνο Cessna, οι ερευνητές μπόρεσαν να «δουν» κάτω από την πυκνή βλάστηση με παλμούς λέιζερ και να προβούν σε χαρτογράφηση μίας επιφάνειας 60 τετραγωνικών μιλίων μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας.

Οι έρευνές τους οδήγησαν στην αχαρτογράφητη περιοχή της ζούγκλας, στην οποία ανακαλύφθηκαν τα υπολείμματα του αρχαίου πολιτισμού.

Οι αρχαιολόγοι δεν μετακίνησαν τα ευρήματα καθώς έχουν ως πρόθεση να επιστρέψουν με καλύτερο εξοπλισμό και να αρχίσουν τις ανασκαφές. Αν επιβεβαιωθεί η ύπαρξη της Λευκής Πόλης, θα πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην αμερικανική ήπειρο.

Πηγή:
newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog