Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Αλλάζουν όλα στον Καλλικράτη – Τι προανήγγειλε ο Βούτσης για χωροταξικό, εκλογικό νόμο, οικονομικά


Τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου που θα αντικαθιστά τον Καλλικράτη προανήγγειλαν κατά τη διάρκεια συνάντησης τους με τους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Κώστας Πουλάκης. “Μιλάμε για ενα πλαίσιο μέχρι και στο πεδίο της χωροθέτησης” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης, προσθέτοντας ότι “αυτές οι αλλαγές θα γίνουν σταδιακά αλλά οι ενδιαφερόμενοι θα γνωρίζουν το πλαίσιο πολύ πριν τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές”.

Όσον αφορά το πού θα γίνουν αλλαγές οι κύριοι Βούτσης και Πουλάκης τόνισαν ότι:

-Θα υπάρξει αποκλιμάκωση στο χωροταξικό  ” το οποίο θα προσεγγίσουμε με την μεγαλύτερη δυνατή ευαισθησία. Δεν θα κόψουμε κοστούμι όπως έκαναν ο Καλλικράτης και ο Καποδίστριας” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης. Πρόσθεσε δε ότι αυτό θα γίνει με εξαντλητική συζήτηση με τους ΟΤΑ στην οποία θα ληφθεί υπόψη η παραγωγικότητα,-ανάπτυξη, η ιστορικότητα και η πολιτισμικότητα των περιοχών.

-Θα μπει στο τραπέζι και το θέμα του εκλογικού νομού που θα αφορά και την ανάδειξη των οργάνων της Αυτοδιοίκησης όπως η ΚΕΔΕ, η ΕΝΠΕ και η ΠΕΔ.

-Η χρηματοδότηση των δήμων θα συνεχίζει να γίνεται μέσω ΚΑΠ και όχι με ανταποδοτικούς φόρους όπως πρότειναν Μάνος, Βαρουφάκης.

-Θα γίνει επανέλεγχος των δαπανών για την Αυτοδιοίκηση με στόχο την εξοικονόμηση πόρων και τη μείωση της σπατάλης, που όμως δεν αφορούν τους  μισθούς και τις κοινωνικές δαπάνες.

-Θα δημιουργηθεί ιδιαίτερη ελεγκτική δομή που θα αντικαταστήσει τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις που θα πραγματοποιεί έλεγχο νομιμότητας και όχι έλεγχο σκοπιμότητας. “Όλοι γνωρίζουμε, είπε ο κ. Βούτσης, ότι ανάλογα με το ποιας παράταξης είναι ο δήμαρχος αναπέμπεται η όχι ο προϋπολογισμός. Παράλληλα θα δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες σε δήμους και περιφέρειες.

-Θα δοθεί “προίκα” στους δήμους όπως δεν είχε γίνει στον Καλλικράτη, από κονδύλια που θα εξοικονομηθούν από την ελάφρυνση της χώρας σε σχέση με τα πλεονάσματα αλλά και από το σχέδιο  Γιούνκερ.

Πηγή:
aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog