Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2015

Εκδήλωση σήμερα για τις καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης από την εξόρυξη χρυσού


Οι καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον της  Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης
από  την εξόρυξη χρυσού
Πέμπτη 19 Μάρτη στις 7μμ  στο Δημαρχείο Αμπελοκήπων.

Συμμετέχουμε στις δράσεις αλληλεγγύης που αποφάσισαν οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής & Θεσσαλονίκης ενάντια στην Εξόρυξη Χρυσού: 
-Ενάντια στο Κράτος Έκτακτης Ανάγκης που αφήνει τις παράνομες πολυεθνικές στο απυρόβλητο και στέλνει τις αγωνιζόμενες κοινωνίες στο εδώλιο.
-Ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος με καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο στη Χαλκιδική αλλά και στη Θεσσαλονίκη.
-Παρασκευή  20 Μαρτίου, 11πμ στον κόμβο της Μ. Παναγιάς *
-Πορεία τo Σάββατο 28 Μαρτίου στις 11.30 πμ στη Θεσσαλονίκη (πλατεία ΧΑΝΘ)
-Πορεία την Κυριακή 5 Απρίλη στις Σκουριές*   *(θα ξεκινήσουν λεωφορεία από Θεσ/νίκη)  

Παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις της νέας κυβέρνησης ότι θα σταματήσει άμεσα τη μεταλλευτική δραστηριότητα στις Σκουριές Χαλκιδικής, το έργο συνεχίζεται απρόσκοπτα, όπως ανακοίνωσε κι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης.

Παράλληλα το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης που είχε δημιουργηθεί από την προηγούμενη συγκυβέρνηση συνεχίζει να δρα αυτόνομα -υπερασπίζοντας όπως πάντα τους ντόπιους και ξένους μεγαλοεπιχειρηματίες - τοκογλύφους- στέλνοντας στο εδώλιο άλλους 21 αγωνιστές, με βαρύτατες κατηγορίες μεταξύ των οποίων σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία κ.α. ανεβάζοντας τον αριθμό των διωκόμενων σε πάνω από 350!


Αποδεικνύεται καθημερινά με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι πάρα το γεγονός ότι στις 25 Γενάρη ο λαός της χώρας πέτυχε μια πρώτη νίκη  διώχνοντας τους εμπνευστές   των μνημονίων,  δε φτάνει μόνο η ψήφο μας για να απαλλαγούμε από τις δολοφονικές αυτές πολιτικές που οδήγησαν τη χώρα σε ανθρωπιστική κρίση.

-Ενημερωθείτε για τις δράσεις μας,

-Ενημερώστε μας άμεσα σε περίπτωση κομμένου ρεύματος, νερού, απειλής κατάσχεσης σπιτιού, πρόστιμα ΟΑΣΘ, εργοδοτικές αυθαιρεσίες-απλήρωτη ή μαύρη εργασία, μη καταβολή μισθών ή δώρων  κτλ.

στo τηλέφωνο:2310265730,    στο email: epitropidrasis@gmail.com
στο blog:  http://epitropidrasisds.blogspot.gr/

Για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, των διωκόμενων της Χαλκιδικής αλλά και για να ολοκληρώσουμε τη νίκη μας, επιβάλλεται η συνέχιση των αγώνων μας για το ξήλωμα των μνημονίων και την επιβολή των δικών μας λύσεων:

Απαγόρευση των  κατασχέσεων  κατοικιών και  καταθέσεων.
Κανένα σπίτι χωρίς, τροφή, ρεύμα, νερό και θέρμανση
Κατάργηση των μνημονίων και των αντεργατικών-αντιλαϊκών μέτρων.
Έξοδο από ΕΕ και Ευρώ. Διαγραφή ολόκληρου του χρέους, να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα για να βελτιώσουμε την ζωή μας.
Υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των κοινωνικών αγαθών/υπηρεσιών.
Υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών μας.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΡΑΣΗΣ ΔΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ
Επικοινωνία: Τηλ: 2310265730,  epitropidrasis@gmail.com, epitropidrasis.blogspot.gr

--------------------------------------
Σχόλιο:

Ότι του Φανεί του Λολοστεφανή, έχω να δηλώσω.
Δε φτάνει που τα ξεπουλήσαμε τα μεταλλεία χρυσού για πενταροδεκάρες στους ξένους και αυτά, αλλά και τότε δε θυμάμαι να έβγαλε κανείς κιχ για το γεγονός....

Τώρα για ποιο λόγο βγαίνουμε στις πλατείες? Θα δουν το πανό και θα τρομάξουν?! 
Δε νομίζω! 

ΜΑ, θα μου πείτε, να κάτσουμε να πεθάνουμε? 
Όχι σαφώς... αλλά να μάθουμε να μην αποστρέφουμε το βλέμμα από το κακό 
γιατί όταν θα χρειαστεί να το αντιμετωπίσουμε, τότε θα ναι πολύ πιο δύσκολο... έως και πολύ αργά... 

Μας ξεπουλάνε με υπογραφές, την Ελλάδα μας, το μέλλον μας, τα παιδιά μας, τα σπίτια μας.
Τίποτα δε μας ανήκει πια.
Μας κάνανε ΕΤΑΙΡΙΟΥΛΑ με την επονομασία  Greek Republic, αλλά και πάλι, δε μιλάμε.

Μας κάνανε να πιστέψουμε ότι φταίμε εμείς για την υποτιθέμενη κρίση και ότι πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι και να πληρώσουμε. Και αύριο γιατί όχι να πάρουμε και το Ευρωπαϊκό τσιπάκι... 
διότι θα είμεθα απλά Ευρωπαίοι και δε θα λογιζόμαστε Έλληνες, Άγγλοι, Γάλλοι...

Και τώρα αγαπητοί φίλοι, ΚΑΙ το νερό μας θα βρομίσει πάνω στη Χαλκιδική,
ΚΑΙ τα μεταλλεία δε θα μας δώσουν κέρδος, ΚΑΙ θα περάσει το δικό τους, όπως πάντα! 
Είναι κέρδη εκατομμυρίων στη μέση... αν υπολόγιζε η κυβέρνηση τις ζωές μερικών χιλιάδων κόσμου που διαμένει στην περιοχή... θα είχε προσέξει πολύ περισσότερα πράγματα... 

Ας είναι... σας παραθέτω ένα άρθρο της τότε εποχής με τα τότε δεδομένα .

Και για να θυμόμαστε ...

11.000.000 ευρώ. Tο τίμημα που κατέβαλε η Hellas Gold, για να αποκτήσει το δικαίωμα εκμετάλλευσης 317.000 στρεμάτων στη Βόρεια Χαλκιδική με σύμβαση που υπέγραψε με το Ελληνικό Δημόσιο, κατόπιν μεσολάβησης του Πάχτα, τότε υφυπουργού Οικονομίας και σημερινού Δημάρχου Αριστοτέλη. Η σύμβαση έγινε χωρίς διαγωνισμό, με απευθείας ανάθεση σε μια εταιρεία που είχε δημιουργηθεί δυο μέρες πριν (με μετοχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ!) και με απαλλαγή της από οποιαδήποτε ευθύνη αποκατάστασης περιβαλλοντικών ζημιών που είχαν γίνει από την καναδική TVX Gold (έφυγε νύχτα από τα μεταλλεία Κασσάνδρας αφήνοντας απλήρωτους 472 εργαζόμενους – συνολικό χρέος της προς τους εργαζόμενους: 17 εκατ. ευρώ).

95.700.000 ευρώ. Το κέρδος των Μπόμπολα – Κούτρα – Τίμις (κυρίων μετόχων της “Ελληνικός Χρυσός”) από την τμηματική πώληση της εταιρείας στη μητρική πολυεθνική European Goldfields.
408.000.000 ευρώ. Η αγοραία αξία των μεταλλείων, όπως υπολογίστηκε από διεθνή οίκο έξι μήνες μετά την πώλησή τους από το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή 37 φορές παραπάνω. Αυτό δεν εμποδίζει την τότε ελληνική κυβέρνηση να επιδοτήσει την “Ελληνικός Χρυσός” με 15.000.000 ευρώ.

2.300.000.000 ευρώ. Η σημερινή αξία των μεταλλείων στο χρηματιστήριο του Τορόντο μετά την απόκτηση του 95% των μετοχών από την European Goldfields, πολυεθνική εταιρεία με έδρα τον Καναδά πίσω από την οποία βρίσκονται funds και τράπεζες όπως η JP Morgan και η Goldman Sachs.

15.436.000.000 (!) ευρώ. Η αξία των μεταλλευμάτων που βρίσκονται στα μεταλλεία της Χαλκιδικής.
0 ευρώ. Το κέρδος του Ελληνικού Δημόσιου. Σύμφωνα με τον Μεταλλευτικό Κώδικα, ο ορυκτός πλούτος ανήκει αποκλειστικά στις εταιρείες που τον εκμεταλλεύονται και δεν προβλέπεται η απόδοση δικαιωμάτων στο Δημόσιο από την εκμετάλλευσή του. Γι’ αυτό άλλωστε η Τρόικα αρνήθηκε να αποδεχθεί τα μεταλλεία της Χαλκιδικής στις εγγυήσεις που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση για τη δανειακή σύμβαση.

«Όσοι αντιδρούν είναι υποκινούμενοι και οπισθοδρομικοί»

Το μεταλλείο που θέλει να κατασκευάσει η European Goldfields δεν θα είναι ένα υπόγειο ορυχείο με στοές όπως πιθανώς φαντάζονται πολλοί αλλά μια επιφανειακή εκμετάλλευση που θα αποσπά τον χρυσό κατόπιν επεξεργασίας του εδάφους με κυάνιο, μετατρέποντας τη γη σε απόρριμμα και αφήνοντας τοξικά κατάλοιπα, κυρίως κυάνιο, αρσενικό και θειικό οξύ.

0.8 γραμμάρια ανά τόνο είναι η περιεκτικότητα σε χρυσό του εδάφους στην περιοχή.18 τόνοι εξορύγματος χρειάζονται για να γίνει ένα χρυσό δαχτυλίδι.2 χιλιόμετρα θα είναι η διάμετρος του ανοιχτού ορύγματος που θα συνοδεύεται από λίμνες αποβλήτων όπου θα «αποθηκεύονται» τα τοξικά υγρά.3.000 στρέμματα δάσους θα καταστραφούν για να υλοποιηθεί το έργο.200 εκατ. τόνοι προβλέπεται να εξορυχθούν μέσα στα επόμενα χρόνια σύμφωνα με το σχέδιο της εταιρείας. Τα 2.500 χρόνια που λειτουργούν μεταλλεία στην περιοχή εξορύχθηκαν 30 εκατ. τόνοι, από τους οποίους οι 20 εκατ. τόνοι μετά το 1927 από τον Μποδοσάκη.15.000.000 μ3: η ποσότητα νερού που αντλείται σήμερα ετησίως στην περιοχή των μεταλλείων, ξεπερνώντας την ετήσια κατανάλωση νερού ολόκληρου του νομού Χαλκιδικής.691.000 λίτρα: η μέση κατανάλωση νερού ανά κιλό παραγόμενου χρυσού. 

Πέρα όμως από την κατασπατάληση του νερού, οι συνέπειες ενός ατυχήματος είναι ανυπολόγιστες. Το 2000, στη Baia Mare της Ρουμανίας διέρρευσαν από εξορυκτική μονάδα χρυσού 100.000 κυβικά μέτρα νερού με πολύ υψηλές συγκεντρώσεις κυανίου και άλλων βαρέων μετάλλων στον ποταμό Tisla και από εκεί στον Δούναβη, πλήττοντας εκτός από τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Σερβία, δηλητηριάζοντας το πόσιμο νερό, σκοτώνοντας δεκάδες χιλιάδες ψάρια και νεκρώνοντας τα οικοσυστήματα. Το περιβαλλοντικό ατύχημα στη Baia Mare θεωρείται το πιο καταστροφικό στην ιστορία της Ευρώπης μετά του Τσέρνομπιλ. Η καταστροφικότητα λοιπόν των μεταλλείων στις Σκουριές της Χαλκιδικής δεν αφορά μόνο τα γύρω χωριά, αλλά το σύνολο της Χαλκιδικής (αφού θα καταστραφεί ο υδροφόρος ορίζοντας), και σε περίπτωση ατυχήματος και τη Θεσσαλονίκη και ποιος ξέρει μέχρι πού…

«Η σιωπή είναι χρυσός»
Πολυεθνικές, τραπεζίτες και ντόπια αφεντικά ετοιμάζονται να βάλουν στην τσέπη 15 δισ. ευρώ με μοναδικό αντάλλαγμα την καταβολή για κάποια χρόνια μισθών σε μερικές εκατοντάδες εργαζόμενους, οι οποίοι θα πεταχτούν στα αζήτητα όταν η εταιρεία φύγει, αφήνοντας πίσω της κρανίου τόπο. Όποιος σιωπά είναι συνένοχος στο έγκλημα.


Ανοιχτό Συντονιστικό Θεσσαλονίκης ενάντια στα μεταλλεία χρυσού

Το άρθρο του τότε είναι από ramnousia.com

Όλγα Βασιλοπούλου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog