Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2015

Οι φωτογραφίες του Jean Mohr από την εισβολή στην Κύπρο δεν άρεσαν στην Τουρκία (βίντεο)


Η Unesco ακύρωσε προγραμματισμένη έκθεση φωτογραφίας μετά από αντιδράσεις Οι φωτογραφίες του Ελβετού φωτογράφου Jean Mohr από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο ενόχλησαν τον Τούρκο πρέσβη...

Προγραμματισμένα για τις 30 Μαρτίου ήταν τα εγκαίνια της περιοδεύουσας έκθεσης του παγκοσμίου φήμης φωτογράφου και ακτιβιστή Jean Mohr με τίτλο «War from the victims’ perspective» στο κτίριο της Unesco στο Παρίσι. Όπως δείχνουν, όμως, όλα τα στοιχεία, η έκθεση ακυρώνεται.


Aπό τη δεκαετία του ’50 ο Jean Mohr καταγράφει την ανθρωπιστική κρίση σε περιοχές πολέμου.

Μέσα από τα συγκλονιστικά του πορτρέτα και στιγμιότυπα μπορεί κανείς να διαπιστώσει τη φρίκη και τις τρομακτικές επιπτώσεις του πολέμου πάνω στους ανθρώπους.

Η συγκεκριμένη έκθεση, η οποία έχει κάνει τον γύρο του κόσμου (παρουσιάστηκε ήδη σε 40 χώρες και 52 τοποθεσίες, μεταξύ των οποίων τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη), περιλαμβάνει και φωτογραφικό υλικό από τις μέρες της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974.

Η έκθεση γίνεται με τη συνεργασία του Musée de l’ Elysée, που έχει τη διαχείριση του έργου του φωτογράφου, και του υπουργείου Εξωτερικών της Ελβετίας.


Ο επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελβετίας στην Unesco Jean-Frédéric Jauslin ανακοίνωσε την ακύρωση της έκθεσης στο Παρίσι με τη δικαιολογία πως οι φωτογραφίες του Jean Mohr «ενόχλησαν» κάποιες αντιπροσωπείες.

Αν και ο κ. Jauslin δεν καθορίζει ποιες χώρες ενοχλήθηκαν από την έκθεση, σε άρθρο της η εφημερίδα «La Liberté» κάνει σαφή αναφορά στις φωτογραφίες από την Κύπρο και την τουρκική αντίδραση.«Σκοπός μας δεν ήταν να προκαλέσουμε προβλήματα στις υπόλοιπες χώρες» είπε ο Ελβετός αξιωματούχος. «Πήρα, λοιπόν, την απόφαση να αποσύρω την έκθεση. Δεν δέχτηκα καμία πίεση».

Η Unesco έχει τηρήσει σιγή ιχθύος για το ζήτημα και δεν έχει προβεί σε καμία δημόσια δήλωση για την ακύρωση της έκθεσης.

lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog