Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΠΙΣΩ ΠΟΡΤΑ» ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ;

Υπάρχουν πολύ σημαντικές εξελίξεις με την υπόθεση «Βιομηχανικά Απόβλητα» στη Μεγαλόπολη. Έγινε μία παρέμβαση του Δημήτρη Ρέππα η οποία ήταν καθοριστική.
Είναι αλήθεια ότι ο Ρέππας δεν είναι από εκείνους τους πολιτικούς που μιλά πολύ συχνά. Ειδικά, στα Μ.Μ.Ε. της Αρκαδίας οι εμφανίσεις του είναι μετρημένες και ελάχιστες.
Αυτό σημαίνει ότι όταν αποφασίζει να μιλήσει, σίγουρα έχει κάτι σημαντικό να ανακοινώσει. Αυτό έγινε και στην περίπτωση της υπόθεσης με το ενδεχόμενο δημιουργίας χώρου βιομηχανικών αποβλήτων από τη ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.
Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του ραδιοφωνικού σταθμού «Megalopoli fm» (κι εδώ οφείλουμε να δώσουμε δημοσίως τα συγχαρητήρια μας στην συνάδελφο Γεωργία Δημητρακοπούλου για την δημοσιογραφική επιτυχία) μίλησε γι’ αυτή την υπόθεση η οποία μονοπωλεί τις συζητήσεις των Μεγαλοπολιτών, ειδικά τα τελευταία 24ωρα.


ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ


Ο Ρέππας μίλησε στον «Megalopoli fm» και ήταν ξεκάθαρος. Πιο ξεκάθαρος δεν γίνεται!
Τι είπε; Επί λέξει τόνισε: «Όσο είμαι εγώ, η Μεγαλόπολη δεν διατρέχει κίνδυνο να γίνει χώρος διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων.» Για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «τέτοιο θέμα δεν υφίσταται για την Κυβέρνηση μας». (Όσοι τα πάτε καλά με την τεχνολογία, μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη δήλωση αυτή στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.megalopoli-fm.gr/blog/).
Σαφώς, η δήλωση Ρέππα δεν χωρά καμία παρερμηνεία. Και φυσικά ο Ρέππας δεν θα έλεγε κάτι τέτοιο, τόσο καθαρά, αν πρώτα δεν είχε διασφαλίσει 100% ότι τα βιομηχανικά απόβλητα δεν θα πάνε στη Μεγαλόπολη. Επίσης, ο Ρέππας πολύ καλά έκανε και τόνισε ότι ο σχεδιασμός ο οποίος προέβλεπε να γίνει ΧΔΒΑ για όλη τη Νότια Ελλάδα στη Μεγαλόπολη, ήταν ένας σχεδιασμός ο οποίος έφερνε στην σφραγίδα της προηγούμενης κυβέρνησης, της Κυβέρνησης της ΝΔ.


ΠΟΙΟΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ


Υπάρχει όμως ένα ερώτημα: Αρκεί μία δήλωση για να κλείσει οριστικά και αμετάκλητα το θέμα αυτό για τη Μεγαλόπολη; Η απάντηση είναι «όχι». Κι αυτό δεν έχει να κάνει με την αξιοπιστία του Ρέππα που δεν αμφισβητείται από κανέναν. Ο κίνδυνος εξακολουθεί να υπάρχει υπό την εξής έννοια..
Η υπόθεση «Βιομηχανικά Απόβλητα στη Μεγαλόπολη» έχει δύο σκέλη:
1. Το ένα σκέλος αφορούσε την περίπτωση να δημιουργηθεί από τη ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη ένας Χώρος Διάθεσης Βιομηχανικών Αποβλήτων για πόλη τη Νότια Ελλάδα. Αυτό το θέμα «έκλεισε», από τη στιγμή που δεσμεύτηκε τόσο απόλυτα ο Ρέππας και μάλιστα δημοσίως.
2. Το άλλο σκέλος αυτής της υπόθεσης –κι εδώ πρέπει πλέον να στρέψουμε την προσοχή μας- έχει να κάνει με την πιθανή περίπτωση να πάρει άδεια η ΔΕΗ για να δημιουργήσει ένα μικρό Χώρο Βιομηχανικών Αποβλήτων στη Μεγαλόπολη, αποκλειστικά και μόνο για τα δικά της απόβλητα. Υποτίθεται ότι αυτός ο λεγόμενος «μικρός ΧΔΒΑ» θα γίνει προκειμένου εκεί η ΔΕΗ να θάβει τον αμίαντο και γενικά όλα τα δικά της βιομηχανικά απόβλητα. Αυτός είναι πλέον ο μεγάλος κίνδυνος για τη Μεγαλόπολη. Διότι αν αυτός ο μικρός ΧΔΒΑ πάρει έγκριση και ξεκινήσει να λειτουργεί, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι ζημιά θα προκαλέσει στο πολύπαθο περιβάλλον του λεκανοπεδίου. Η ΔΕΗ Α.Ε. αφού στέλνει τον αμίαντο στο εξωτερικό (πρόσφατα έγινε μάλιστα αυτό), γιατί να μην εξακολουθήσει να διώχνει τα απόβλητα της προς τη Γερμανία ή οπουδήποτε αλλού και επιμένει στη δημιουργία δικού Χώρου στη Μεγαλόπολη;


ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΤΕΙ ΓΡΑΠΤΩΣ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ


Συμπερασματικά, λοιπόν, η παρέμβαση Ρέππα ήταν καταλυτική. Ως προς το κομμάτι που έχει να κάνει με τη δημιουργία ΧΔΒΑ για τα βιομηχανικά απόβλητα όλης της Νότιας Ελλάδας. Παρά ταύτα όμως παραμένει ανοικτό ένα μικρό «παραθυράκι» σχετικά με τη δημιουργία ενός ΧΔΒΑ μόνο για τα απόβλητα του εργοστασίου της Μεγαλόπολης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτός ο «μικρός ΧΔΒΑ» οδεύει την επόμενη εβδομάδα προς έγκριση.
Επομένως, εκεί που πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους όλοι οι Αρκάδες (διότι είναι αφελές να πιστεύει κανείς ότι αυτή η ιστορία θα επηρεάσει μόνο τη Μεγαλόπολη..) είναι στο να μην δοθεί έγκριση στη ΔΕΗ για αυτό τον «μικρό ΧΔΒΑ» και φυσικά να αποχαρακτηριστεί μια και καλή η Μεγαλόπολη ως περιοχή στην οποία μπορεί να αναπτυχθεί μια τέτοια δραστηριότητα, τώρα ή στο μέλλον.
Φαίνεται ότι τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα. Και πρώτοι απ’ όλους όλοι οι Μεγαλοπολίτες οφείλουν να έχουν τα μάτια και τα αυτιά τους ανοιχτά. Να είναι πολύ προσεκτικοί. Κι επειδή κανείς στη Μεγαλόπολη δεν θέλει βιομηχανικά απόβλητα (παρά τις συγκρούσεις και τις αντιπαραθέσεις που υπάρχουν σε δημοτικό επίπεδο), οφείλουν όλοι να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Να προσπαθήσουν δηλαδή να αποτρέψουν την αδειοδότηση της ΔΕΗ στα σχέδια της να φτιάξει έναν ΧΔΒΑ για τα δικά της απόβλητα.

Υ.Γ. Καλά έπραξε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για αυτή την ιστορία. Ανεξάρτητα από τη δήλωση του Ρέππα, η ερώτηση του Οδυσσέα είναι μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία να απαντήσει η Υπουργός Περιβάλλοντος και να μας διαβεβαιώσει γραπτώς (γιατί τα γραπτά μένουν) για όσα μας διαβεβαίωσε και ο Ρέππας, όταν μίλησε στον «Megalopoli fm». Είναι μια καλή ευκαιρία η κυρία Μπιρμπίλη να βάλει την υπογραφή της κάτω από ένα κείμενο το οποίο θα λέει ξεκάθαρα ότι στη Μεγαλόπολη δεν θα γίνει ούτε μεγάλος, ούτε μικρός ΧΔΒΑ. Θα το κάνει;


Διαβάστε το άρθρο στο blog: ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΑΡΚΑΔΙΑ κλικάροντας την επικεφαλίδα του θέματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog